Vakantie Bangkok

Bangkok is een metropool die bruist van ambitie en materialisme. Maar het is ook een stad die de boeddhistische tradities eerbiedigt, die aan waardigheid hecht en waar de glimlach nooit verdwijnt. Het onvermijdelijke afdingritueel op de vele markten leidt nooit tot boze gezichten. De bediening in restaurants en hotellobby’s is bijna een ballet van stijl en gratie. Bangkok is een stad waarvan de bewoners zich, ondanks alle moderne ontwikkelingen, altijd van hun elegantste kant laten zien.

Modern en traditioneel
De combinatie van modern en traditioneel zie je ook terug in de bebouwing. In het zaken- en hoteldistrict rondom Sukhumvit Road is het futuristische hoogbouw dat de klok slaat. Maar aan de oostzijde van de Chao Praya-rivier, in de oude stad, wemelt het van de charmante oude tempels en sfeervolle kleine winkeltjes. Hier bevinden zich ook de Chinese en Indiase wijk, die elk een heel eigen karakter hebben. Misschien wel de leukste en beste manier om Bangkok te verkennen is per fiets. Dit oer-Hollandse vervoermiddel lijkt gemáákt om Chinatown mee te verkennen. Via een georganiseerde fietstocht kom je op plekken die je anders beslist zou missen.

Dol op pepers
Eten en drinken is voor de Thai een serieuze aangelegenheid: waarschijnlijk is er geen stad ter wereld met zoveel eetgelegenheden per inwoner als Bangkok: van chique restaurants (veelal gevestigd in de grote hotels) tot prima eettentjes langs de weg. De Thai zijn dol op pepers en knoflook, maar voor wie niet van pittig houdt, hebben de obers altijd wel een paar tips voor milde gerechten. Naast Thais eten vind je in een wereldstad als Bangkok uiteraard vrijwel alle internationale keukens, inclusief fastfood.

Shop till you drop

Zin in shoppen? In Bangkok, en elders in Thailand, kun je prima terecht voor kleding, ook op maat gemaakt. Net als voor sieraden en allerlei handwerkartikelen. Pas op bij ultragoedkope ‘merkkleding’, cd’s/dvd’s, software enzovoort: Bangkok is de hoofdstad van de fake en illegale producten kunnen bij terugkeer tot problemen leiden met de Nederlandse douane. Shopping tip: Siam Center – meer dan 200 winkels op vier verdiepingen, vooral gericht op jongeren.

Alle soorten vermaak
Bijna iedereen heeft wel gehoord van de uitgaanswijk Patpong. Hier valt van alles te beleven, van Duitse biergartens tot chique nachtclubs en van discotheken tot broeierige go-go-bars. Sinds 2015 is, op een nieuwe locatie, ook de Suan Lum avondmarkt weer open. Met zijn 1800 kraampjes, winkels en restaurants is dit een alternatief voor wie Patpong liever mijdt. 

Eeuwenoude waterwegen
Vlak buiten Bangkok bevindt zich de Damnoen Saduak drijvende markt: de handelaren verkopen hun waar vanuit hun bootjes, die ze bekwaam door de klongs peddelen: een buitengewoon kleurrijk gezicht. De klongs zijn de eeuwenoude waterwegen van Bangkok, heel geschikt voor een land waar de moesson regelmatig voor overstromingen zorgt en de wegen onbegaanbaar maakt. Een tocht over de klongs is niet alleen een bevrijdende vlucht uit de dynamiek van een miljoenenstad, maar ook een stap terug in de tijd. Hier leven de mensen niet alleen aan, maar ook van het water.

Bijzondere treinmarkt
En verhaal apart is de Maeklong-treinmarkt, ten zuidwesten van Bangkok: een lokale markt waar groente en fruit, vis en textiel worden verkocht. De markt loopt dwars over een spoorlijn en ongeveer acht keer per dag moeten de verkopers hun waar oppakken en de luifels van hun kraampjes intrekken om plaats te maken voor een (heel langzaam) passerende trein. Een minuut later is weer het alsof er niets is gebeurd.

Twee topbezienswaardigheden:

Het Koninklijk Paleis van Bangkok
Dit ommuurde paleiscomplex is van een sprookjesachtige schoonheid. Het huisvest onder meer de belangrijkste boeddhistische tempel van Thailand: de Wat Phra Kaew. Overal bevinden zich beelden van wachters en fabeldieren, overal stoepa’s en torenspitsen, alles beschilderd in een rijkdom van kleuren, waaronder vooral veel goud. 

Wat Arun
Ook wel genoemd de Tempel van de Dageraad. Kenmerkend zijn de kleurige bordjes van Chinees porselein, die tegen de pleisterlaag zijn geplakt. Volgens de legende was er onvoldoende geld om de tempel te voltooien, waarop de bevolking de tempel versierde met hun porseleinen huisraad.

Overige bezienswaardigheden in en rond Bangkok:
  • Wat Po – Oudste en grootse tempelcomplex van Bangkok met de beroemdste liggende Boeddha van het land: 46 meter land, 15 meter hoog, geheel met bladgoud bedekt.
  • Skytrain – De befaamde luchttrein van Bangkok glijdt op 10 tot 20 meter hoogte over de hectische stad: snel en betrouwbaar en een attractie op zich.
  • Boottocht op de Chao Praya-rivier – Slimme manier om goedkoop en efficiënt diverse tempels te bezoeken.
  • Ritje met de tuktuk – Ze worden steeds meer vervangen door gewone taxi’s, maar de tuktuk is de leukste en meest dynamische manier om van a naar b te komen; wel eerst even stevig onderhandelen over de ritprijs.
  • Thai kickboksen – De verhitte sfeer (gokken, harde muziek) tijdens de kickbokswedstrijden heeft een inkijkje een ander aspect van de Thaise cultuur.
  • Vimanmek Paleis – Geheel uit teakhout opgetrokken zomerpaleis, waar onder meer traditionele Thaidansen worden uitgevoerd.

Grand palace en Wat phra keaw tijdens zonsondergang in Bangkok Thailand

4 hoogtepunten in Bangkok

Wat zijn de bezienswaardigheden in Bangkok, wat kan je niet missen tijdens een bezoek aan Bangkok?

Lees verder

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen