Vakantie Chiang Mai

Er zijn drie manieren om van Bangkok naar het 700 kilometer noordelijker gelegen Chiang Mai te reizen: vliegtuig, bus en trein. Veel reizigers mensen vinden de laatste optie het aantrekkelijkst en geef ze eens ongelijk: het is goedkoper dan vliegen, sneller en comfortabeler dan de bus en bovendien beslist een leuke reiservaring. Vooral de nachttrein is een aanrader: slim kilometers maken terwijl de trein je in slaapt wiegt. Dat slapen – eigen bed in een gedeelde coupé – lukt best goed, al zijn oordopjes handig, want fluisterstil is een rijdende trein natuurlijk niet. De treinreis van Bangkok naar Chiang Mai duurt 13 tot 14 uur.


Schitterend uitzicht

Chiang Mai wordt wel De Roos van het Noorden genoemd. Omdat het zo’n 300 meter boven de zeespiegel ligt, is het er koeler dan in Bangkok. Een ander verschil met de hoofdstad is de relatief relaxte sfeer in Chiang Mai. De stad telt ruim 300 tempels – bijna net zoveel als Bangkok – waarvan de beroemdste de Wat Doi Suthep is. Eigenlijk ligt die iets buiten de stad, in het Doi Suthep National Park. De tempel ligt halverwege een 1600 meter hoge heuvel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving en de stad.

Voedsel voor de monniken
Tussen vijf en zeven uur ’s ochtends is Chiang Mai het domein van monniken. Zij wandelen rond en ontvangen van de plaatselijke bevolking aalmoezen in de vorm van voedsel. De monniken dragen speciale schalen bij zich, waarin dat wordt verzameld. Omdat volgens het boeddhisme geven belangrijker is dan krijgen, wordt het mogen geven van voedsel aan monniken als een eer beschouwd. De gever vraagt aan de monnik of deze het voedsel (eerder gekocht bij een kraampje) wil accepteren. Wanneer hij het voedsel heeft overhandigd knielt hij, waarna de monnik hem zegent.

Zelf een olifant verzorgen
Een ‘klassieke’ manier om Chiang Mai te verkennen is een tour per riksja, de driewielige fietstaxi waar ook de plaatselijke bevolking graag gebruik maakt. Je steunt er een plaatselijke kleine ondernemer mee en het is nog milieuvriendelijk ook. Een andere aanrader is een bezoek aan het Elephant Nature Reserve, waar je kunt meehelpen bij de verzorging van olifanten.

Kleurrijke bergvolken
In de provincie Chiang Mai wonen verschillende bergvolken, zoals de Karen, de Lisu, de Lahu en de Padaung. De laatsten worden ook wel ‘longnecks’ genoemd, naar de traditie van vrouwen om koperen ringen rond hun nek te dragen, waardoor deze langer lijkt. Een bezoek aan deze traditioneel levende, vaak zeer kleurrijke bergvolken is een bijzondere belevenis.

Lisu Lodge
Onze accommodatie in de provincie Chiang Mai is de Lisu Lodge, dat niet ver van een Lisu-dorp is gelegen. Lisu Lodge combineert comfort met traditie en maakt deel uit van een project om de cultuur van de bergvolken te behouden.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen