Vakantie Chiang Rai

De noordelijke provinciestad Chiang Rai aan de Mekong rivier staat synoniem voor een bezoek aan de kleurrijk geklede, traditionele bergstammen met hun eeuwenoude ceremonies langs de natuurrijke Mekong.

Wat Rung Khung
Neem voordat je vanuit het niet al te authentieke Chiang Rai over avontuurlijke wegen de natuur intrekt de tijd voor de Wat Rung Khung. De eerste aanblik doet denken aan het ijspaleis van de Disneyfilm Frozen. Een moderne tempel die zweeft tussen kunst en kitsch. Sprookjesachtig en artistiek eigentijds. Vanbuiten zo oogverblindend wit dat zelfs de vissen in de vijver hun kleur hebben verloren. Deze kleur wordt versterkt door de duizenden mozaïeksteentjes die reflecteren in het felle zonlicht. De tempel heeft tegelijkertijd een surrealistische zijde. Eenmaal binnen vind je een gebedsruimte met afbeeldingen van Angry Birds en Kungfu Panda tot Darth Vader en de instortende Twin Towers. Wanneer je je in de architect Chalermchai Kositpipat verdiept, spreken het vakmanschap waarmee de tempel is gebouwd en de architectonische details nog meer tot de verbeelding. Bezoek daarom ook het naastgelegen museum met schilderijen van deze artiest.

De tegenhanger is de wat moeilijker te vinden zwarte - niet religieuze - tempel van de artiest Thawan Duchanee. Dit donker en doods aandoende complex met haar sierlijke gekrulde daken ligt 10 km ten noorden van Chiang Rai en is vrij onbekend. Prachtige houtsnijwerken sieren de muren, net als dierlijke schedels en huiden. Ook een bezoek aan de tuinen vol bizarre kunstobjecten is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Gouden Driehoek

Het beroemde drielandenpunt waar Thailand, Laos en Myanmar samenkomen, gescheiden door de machtige Mekong rivier.

Ook de Gouden Driehoek, het ooit om de opiumteelt en -smokkel beruchte bergachtige grensgebied tussen Laos, Myanmar en Thailand, is een populaire uitstap. Net als Namtok Khun Kon Forest Park, met de wel 70 meter hoge 'Khun Kon' waterval (ook wel 'Tat Mok' genoemd).

Liefhebbers van markten slagen ook in Chiang Rai weer prima. Voor een leuke avonduitstap ga je naar de 'night market', met even om de hoek de 'night bazaar'. En de weekendmarkt trekt bezoekers tot uit de verre omgeving.

 

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen