Vakantie Hua Hin

Hua Hin is de oudste badplaats van Thailand. Aan het begin van de twintigste eeuw was het slechts een klein vissersdorpje, maar toen koning Rama VII in de gaten kreeg dat dit een ideale plek was om een zomerverblijf te laten bouwen, waar hij zich lekker kon terugtrekken uit de hectiek van Bangkok, bracht hij zijn landgenoten op een idee. Het paleis dat Rama VII liet bouwen, Klai Kangwon (‘Ver van alle zorgen’), bestaat nog altijd maar is niet toegankelijk voor bezoekers.Sfeer is gebleven
In het kielzog van de koning volgden de rijkere Thai, wat Hua Hin een aura van mondaine charme gaf die tot de dag van vandaag is gebleven. Iets van de sfeer van de vroege twintigste eeuw is nog te proeven in het voormalige Railway Hotel, tegenwoordig Centara Grand Beach Resort & Villas geheten.

Oase van rust
Ook het karakter van Hua Hun als een plek ‘ver weg van alle zorgen’ is gebleven. De badplaats barst niet uit zijn voegen van de vermaakmogelijkheden, maar kenmerkt zich – zeker in vergelijking met andere Thaise badplaatsen – als een oase van rust. Er is een fraai breed en vlak strand dat heel geleidelijk in zee afloopt en vooral bij de hotels uitstekend wordt onderhouden. Aan het lange strand bevinden zich twee pieren waaraan fraaie authentieke vissersbootjes liggen aangemeerd. Hua Hin zelf mag een rustige badplaats zijn, het wordt doorsneden door de drukke weg naar Bangkok. Aan de landzijde daarvan bevindt zich het station, een golfbaan en een sfeervolle markt. Het toeristisch centrum bevat winkels die voornamelijk kleding en souvenirs verkopen en vaak zeven dagen per week tot zeer laat zijn geopend.


Talrijke bezienswaardigheden
Hua Hin en omgeving tellen een reeks bezienswaardigheden. Om te beginnen het treinstation, uitgevoerd in felle kleuren en gebouwd naar een typisch Thais ontwerp. Het is niet voor niets het meest gefotografeerde gebouw van de stad. Ook de sfeervolle avondmarkt is een bezoek waard. Iets ten zuiden van de stad ligt Khao Takiab, waar zich de Huay Monkol-tempel bevindt. Dat beroemt zich terecht op het indrukwekkende, reusachtige standbeeld van een legendarische monnik, gebouwd in opdracht van koningin Sirikit. Ook de Apenberg – een heuvel waar inderdaad veel apen wonen – in Khao Takiab is een aanrader. Vanaf de tempel op de top heb je een spectaculair uitzicht op Hua Hin. Khao Sam Roi Yod National Park, ten zuiden van Hua Hin, is beroemd om zijn karstbergen en kalksteengrotten.

Cha-am
Niet ver van Hua Hin ligt de opkomende badplaats Cha-am. Dat heeft mooie stranden en is ook bekend van de Webster Academy, de enige Amerikaanse school in Thailand. Net als Hua Hin mag Cha-am zich verheugen in de warme belangstelling van de Thaise koninklijke familie. Iets buiten het plaatsje ligt Kaeng Krachan, een van de grootste Nationale Parken van Thailand, dat de spectaculaire waterval van Pala-U huisvest.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen