Vakantie Kanchanaburi

De naam ‘Colonel Bogey Mars’ zegt bijna niemand iets, maar iedereen kent de melodie. Wie Kanchanaburi bezoekt, heeft een goede kans het lied te horen. Kanchanaburi is de plaats waar de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog een brug lieten bouwen over de rivier de Khwae Yai, of korter: Kwai. De brug werd gebouwd door Britse en andere krijgsgevangenen, waaronder ook Nederlanders. In 1957 werd deze episode verfilmd in Bridge Over the River Kwai, met Alec Guiness in de rol van een uiterst Engelse officier. In de film fluiten de krijgsgevangenen eigenzinnig de ‘Colonel Bogey Mars’. Alsof ze willen zeggen: denk maar niet, Japanners, dat jullie ons klein kunnen krijgen.Historische brug
De in 1942-1943 gebouwde brug bestaat nog altijd, al is alleen het deel met de bogen nog origineel. Overigens is deze uit staal en beton vervaardigde brug de tweede. De eerste brug – die in de film figureert – was geheel van hout. Hij maakte deel uit van de beruchte spoorverbinding tussen Thailand en Birma (nu Myanmar), die ook wel de ‘Dodenspoorlijn’ werd genoemd, omdat bij de bouw meer dan 100.000 krijgsgevangenen en Aziatische dwangarbeiders omkwamen.

Oorlogsmusea
Vlakbij het treinstation van Kanchanaburi bevinden zich twee indrukwekkende geallieerde begraafplaatsen: Kanchanaburi Allied War Cemetery en Chung Kai Allied War Cemetery, waar ook veel Nederlandse soldaten begraven liggen. Daarnaast bevinden zich in de omgeving het nieuwe World War II Museum en het al langer bestaande JEATH War Museum, waarbij JEATH staat voor Japan England, Australia, Thailand, Holland: de vijf oorlogvoerende partijen.

Sterke contrasten
Heel indrukwekkend, maar ook met een sinistere geschiedenis, is de Hellfire Pass: een doorgang tussen de rotsen die door krijgsgevangenen onder inderdaad helse omstandigheden met kleine beitels is aangelegd. Hun verhaal contrasteert sterk met de bijna hemelse schoonheid van de natuur hier.

Spectaculaire waterval
Gelukkig zijn er ook minder sombere kanten aan Kanachanaburi. Als onderdeel van het Erawan National Park klateren iets verderop de spectaculaire uit zeven treden bestaande Erawan-watervallen. Je kunt ze alle zeven bezoeken; goede wandelschoenen aanbevolen.

Jungle Rafts Resort
Ons overnachtingsadres hier is het award winning drijvende hotel River Kwai Jungle Rafts Resort, in het hart van een dichtbegroeid oerwoud. Je bereikt dit unieke, aan de oever van de Kwai Noi-rivier gelegen floatel gemakkelijk per longboat.


We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen