Vakantie Khao Yai

Betreed Thailands vitrine vol ongekende natuurschatten: het uit mistflarden opdoemende tropische regenwoud van Khao Yai, dat letterlijk ‘grote berg’ betekent. Khao Yai is het eerste en oudste nationale park van Thailand en is meer dan 2.000 vierkante meter groot. Het park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en ligt met 3 uur rijden relatief dichtbij Bangkok.

In de vorige eeuw werd de jungle nog ernstig bedreigd. Bewoners van het laagland trokken met hun familie naar het bergplateau en een heuse golfbaan werd aangelegd. Na massale protesten kreeg het gebied in 1962 een speciale status als eerste nationale park van Thailand. De open grasgebieden zijn nu ideaal om de wilde dieren te spotten. In Khao Yai leven onder andere: vleermuizen, zeldzame vlinders, pythons, herten, neushoornvogels en makaken. Maar ook beren, tijgers en Aziatische olifanten zijn hier te zien.

Op ontdekkingstocht
Natuurlijk is een safari de ideale manier om het park te verkennen. Het natuurgebied biedt zo veel natuurschoon. Van twaalf toegankelijke watervallen midden in het park is de Haeo Suwat de bekendste vanwege een scène uit de film The Beach met Leonardo DiCaprio. Breng - wanneer de schemering invalt - een bezoek aan een vleermuizengrot. Zwermen van wel meer dan een miljoen vleermuizen vliegen de duisternis tegemoet op zoek naar voedsel. Een nachtsafari is helemaal een groot avontuur. Bewapend met zaklampen en vertrouwend op je zintuigen een avondje erop uit in de jungle. Met tal van junglebewoners die de meest vreemde geluiden maken.

Toch is ook hier het spotten van wilde olifanten een absoluut hoogtepunt. Dat was lange tijd niet vanzelfsprekend. Hoewel nog steeds meer dan 4000 olifanten in gevangenschap leven – vaak voor toeristische doeleinden – zijn steeds meer rehabilitatieprogramma’s actief. Naast het spotten van dikhuiden in de natuurlijke omgeving, is het magische concert van zingende gibbons een prachtige ervaring. En met een beetje geluk hoor je ook het zoevende geluid van de vleugels van de indrukwekkende hornbill hoog boven het woud. Met haar enorme geelrood witte snavel kan deze vogel tot wel 250 bessen plukken.

Speciale sokken
Een grappig feitje is dat je bij het betreden van het park een speciaal paar sokken krijgt. Waarvoor zou je zeggen? Nu komt het. De sokken dienen als preventie tegen bloedzuigers. Je zult zien, na een bezoek aan dit prachtige park weet je dat deze geen overbodige luxe zijn. Je krijgt de kans het dierenleven hier namelijk letterlijk te voelen. Door een duizendpoot of een schorpioen over je huid te laten lopen of een bloedzuiger op je vingertoppen nader te bestuderen.