Vakantie Koh Phangan

In het Boeddhisme heeft de volle maan een bijzondere betekenis. Zo vond de geboorte van Boeddha plaats onder de volle maan, net als zijn eerste toespraak, verlichting en overgang naar het Nirwana. Tot de dag van vandaag kent het Boeddhisme veel feestdagen vol spiritualiteit tijdens dit natuurverschijnsel. De wereldberoemde full moon party’s waar Koh Phangan vooral bekend om staat, hebben weinig meer op met deze oorspronkelijke religieuze betekenis.

Full Moon feesten
Koh Phangan ligt even boven Koh Samui en is het rustigere en iets kleinere zusje. Nou ja, rustig. Dit zusje houdt dus wel van een feestje. De volle maan trekt duizenden festivalgangers naar het eiland, die nachtenlang losgaan op de heerlijke stranden van het op de zuidpunt gelegen en populaire Hat Rin. Ze slurpen goedkope sterke drank uit emmers met een rietje, genieten van optredens en gaan los op de dansvloer. Degene wie oog heeft voor het natuur, valt hier iets bijzonders op. De ultraviolette verlichting heeft namelijk een bijzonder effect op de rijkelijk aanwezige koraalriffen voor de kust: de stralen hebben een fluorescerend effect en bieden zo een prachtig verschijnsel waar geen show tegenop kan.

Niet voor niets worden deze feesten op Koh Phangan georganiseerd; dit is één van de mooiste eilanden van Thailand. Het vooralsnog ontbreken van een luchthaven zorgt ervoor dat dit eiland minder commercieel en tamelijk geïsoleerd is van de buitenwereld. Het is alleen bereikbaar per veerdienst vanaf Koh Samui. Je moet dus wat meer moeite doen hier te komen.

Smaragdgroene zee
Wees gerust; vooral in het oostelijk deel vind je nog verlaten bountystrandjes waarvan sommige alleen te bereiken zijn via de zee. Hier dobberen op de smaragdgroene zee fel geschilderde vissersbootjes. Op het strand niets dan het geluid van kabbelende golven, het ritselen van tropische kokospalmen tegen een strak afstekende blauwe lucht en het witte zand krakend tussen je tenen. Plaatjes als uit een vakantiegids die tot leven komen. Met een schitterend uitzicht op de Golf van Siam. Het rustieke eilandleven in optima forma. In het noordelijk deel met ‘Bottle Beach’ is het weer wat levendiger. Het eiland is dan ook bijzonder geliefd bij rustzoekers en families met kinderen. Het contrast met de in het schijnsel van de maan feestende jongeren kan bijna niet groter.

Laat het bergachtige en bosrijke binnenland niet links liggen en maak een mooie wandeling door het regenwoud of breng een bezoek aan een van de vele - in het regenseizoen - klaterende watervallen. Neem een verfrissende duik tussen de rotsen, geniet van een picknick midden in de natuur en verwonder je over de prachtige vergezichten.

Voor de ‘foodies’ onder ons raden we de levendige ‘night market’ aan de pier van Thong Sala aan voor heerlijke dagverse visgerechten. Een perfecte afsluiting van de dag.

Kleurrijke koraalriffen
‘Ngan’ betekent letterlijk ‘zandbank’. Het eiland is dan ook omringd door zandbanken met kleurrijke koraalriffen vol exotisch onderwaterleven. Met tal van uitzonderlijke duikspots, zoals Ang Thong Marine National Park, dat bestaat uit tientallen onbewoonde eilandjes, van kale rotspartijen tot eilandjes met maagdelijk witte stranden omzoomd door palmbonen. Kortom, een ideale dagexcursie. Koh Tao is het derde grootste eiland van de Samui-archipel en staat bekend als waar duikersparadijs.

Ben je rond volle maan onrustig en heb je wel zin in een avondje feesten of ben je gewoon nieuwsgierig hoe de jeugd van tegenwoordig een feestje bouwt? Weet dan dat je op Koh Phangan op het juiste eiland bent. Weet ook dat buiten de maandelijkse feestweek het eiland een oase van rust is, vol natuurschoon. Het respecteren van en opgaan in de natuur is hier de ware spirituele ervaring.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen