Vakantie Sukhothai

Omgeven door rijstvelden en veel groen is Sukhothai een oase van rust vergeleken met het jachtige Bangkok. Dit is het platteland van Thailand met traditionele markten en oude kunstambachten.

Zo’n acht eeuwen terug bundelden Thaise prinsen hier hun krachten om tegenwicht te bieden aan de Khmer dynastie. En met succes, Sukhothai werd de hoofdstad van het eerste Thaise koninkrijk, ook wel Siam genoemd. Het koninkrijk breidde zich uit tot een omvang die niet veel afwijkt van de huidige grenzen van Thailand. Zo’n 150 jaar later nam Ayuthaya, dat gunstiger was gelegen en beschikte over een zeehaven, de rol van Sukhothai over als centrum van de macht.

Boeddhabeelden en tempels
Even buiten het huidige Sukhothai vind je de zeer indrukwekkende, door stadsmuren omzoomde, oude ruïnes. In het uitgestrekte historisch park kijk je je ogen uit: een rijk mysterieus verleden met koninklijk paleizen, enorm veel in serene houding voor zich uitkijkende Boeddhabeelden en tempels zo ver het oog reikt. Dit is niet zo maar een archeologische site. De opkomst van het Sukhothai koninkrijk wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van de Thaise beschaving. Niet alleen op architectonisch en religieus gebied onderscheidde het zich. Zo vond ook het huidige Thaise schrift hier zijn oorsprong. Wil je alles weten over de geschiedenis van dit koninkrijk? Bezoek dan het Ramkhamhaeng Nationaal Museum in het park. Ramkhamhaeng was één van de negen koningen van de Sukhothai dynastie en zijn schrijfsels worden beschouwd als de eerste Thaise literatuur.

Ontdekken per fiets
Het park is prima onderhouden met lotusvijvers, veel groen en fleurige planten. De ideale manier om zowel de prachtige omgeving en de opgravingen te ontdekken is met de fiets.
De stad zelf biedt niet al te veel bezienswaardigheden, maar de markt in het stadscentrum is wel een aanrader.

Tot slot, ben je in november in Sukhothai? Bezoek dan tijdens de volle maan het boeddhistische Festival van het Licht, oftewel het Loi Krathong Festival. Een Krathong is een versierd bootje, vaak in de vorm van een lotusbloem. Met daarop drijvende lampionnen. Het einde van de regentijd en de opbrengst van de gewassen wordt verder gevierd met vuurwerk, folkloredans, optredens en sound & light shows.

 

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen