Vakantie Lhasa


Het centrum van de stad is nog steeds authentiek Tibetaans, waardoor er een hele leuke sfeer hangt. In het hart van het centrum bevindt zich het Jokhang (religieus gebouw) met daaromheen het Bahkor (pelgrimcirquit). De straatjes van het Bahkor staan vol met kraampjes met kleding voor monniken, diverse materialen om te offeren en andere spullen. Bovendien lopen er allemaal monniken en pelgrims murmelend door de straten en draaien de gebedswielen die overal hangen.

Vanuit het dak van het Jokhang heb je een mooi uitzicht over de stad en het Potala Paleis. Het grote, wit met bruine gebouw staat midden in de stad en van hieruit regeerden de Dalai Lama's. Het zomerpaleis van de Dalai Lama is gevestigd in de omgeving van Lhasa; een groot park met diverse gebouwen. Van hieruit vluchtte Tenzin Gyatso, de huidige Dalai Lama, naar India. Ook het Sera klooster is een hoogtepunt, want elke middag om half vier hebben de monniken hier `debating class` en dat gaat heel anders dan bij ons in de schoolbanken.

Het Drepung klooster in Lhasa is het grootste klooster in geheel Tibet. Dit klooster bevindt zich op de Gambo - Utse berg, 5 kilometer ten westen van Lhasa. Voor de invasie van Tibet in 1959 leefden er 15.000 monniken in het klooster. Hedendaags zijn dat er slechts 1.000.

Dit klooster staat sinds april 2008 onder streng toezicht van de Chinese regering. Op sommige dagen is het wel mogelijk dit klooster van binnen te bezichtigen, op andere dagen gedeeltelijk en op weer op andere dagen helemaal niet.