Praktische informatie Tibet

Praktische info Tibet

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft in accommodaties die veel weg hebben van een Guesthouse. De kamers hebben wel een douche en toilet op de kamer zelf.

Elektriciteit

De elektriciteitsspanning in Tibet is 220 volt. Let op! De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Soms valt de stroom even uit, moet u de kaarsen soms aansteken, maar al snel hoort u dan het aggregaat aanslaan. Daarom is het aan te bevelen om een kleine zaklantaarn (in uw koffer) mee te nemen.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is wel een 'wereldstekker' voor nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

Het kraanwater is NIET drinkbaar, maar overal zijn flessen mineraalwater verkrijgbaar. Zorg vooral in droge, hete gebieden, dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Tibetanen drinken zelf liters boterthee; sterke zwarte thee met jakboter en zout. Chinese thee is ook overal verkrijgbaar. Het Tibetaanse bier wordt Chang genoemd en is vrijwel overal te koop.

Een Tibetaanse maaltijd kost ongeveer twintig Yuan, “westers” eten kan vanaf dertig yuan. Overal in Tibet is noedelsoep en rijst verkrijgbaar, maar buiten Lhasa is groente vaak schaars. Momo’s zijn een aanrader. Dit zijn gebakken of gestoomde deegballetjes gevuld met groente of vlees (een soort dim sum). Tibetanen eten zelf Tsampa, deeg van geroosterd gerstemeel vermengd met jakboter. Rauwkost en fruit dat al geschild is, is zeker niet veilig, evenals ongekookte melk en ijs. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Op de luchthaven, bij politie- en militaire installaties is fotograferen zeker NIET toegestaan! Binnen in de kloosters is het een ander verhaal. Als er NIET gefotografeerd mag worden (om de onschatbare kunstvoorwerpen en schilderingen te sparen) staat dat heel duidelijk aangegeven d.m.v. een bordje met een camera, waar een dik rood kruis doorstaat. Doe het dan ook niet, want als men u betrapt, bent u zeker uw memorystick kwijt en betaald u ook nog eens een forse boete van ettelijke honderden Yuan.

Fotograferen is verder vrijwel overal toegestaan, maar uit respect voor de cultuur dient u enige terughoudendheid in acht te nemen bij het fotograferen en filmen van de bewoners van Tibet. Vraag altijd toestemming om een foto te mogen maken en respecteer een weigering. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Koop nooit memorysticks zomaar op straat, die zijn meestal nep!


Geld en valuta

In Tibet wordt betaald met de Chinese yuan. 
Wisselen kan in Lhasa zelf, alleen bij de Bank of China. Travellercheques zijn niet meer nodig, omdat u op veel plaatsen kunt pinnen. Pinnen kan in Tibet, mits het Maestro logo op de pas vermeld is. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, niet!

Op de volgende manier kunt u, wat betalen betreft, heel het land door: Het is handig om wat contante Euro’s mee te nemen, daarnaast uw pinpas en een creditcard. Visa en Mastercard zijn de meest gebruikte. Heel soms heeft men zelfs liever euro’s dan omgewisseld geld. Omdat veel dingen in Tibet schaarser zijn dan in de rest van China zijn de prijzen over het algemeen iets hoger. Bij alles is het de gewoonte om fors af te dingen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Hulp aan reizigers in niet EU-landen

EU-burgers hebben in geval van problemen in een niet-EU-land recht op hulp van een ambassade of consulaat van een ander EU-land. Voorwaarde is dat in het niet-EU land geen eigen ambassade of consulaat is gevestigd.

Meer informatie is te vinden op de website van European Commission.


Nuttige adressen

Ambassade van Volksrepubliek China
Adriaan Goekooplaan 7
2517 JX Den Haag
Tel. 070-3065061

Nederland kent geen vertegenwoordiging in Tibet. Hiervoor is de ambassade in China bevoegd. Bezoekadres Nederlandse Ambassade China:
Liangmahe Nanlu 4,
Peking 100600,
Volksrepubliek China
Tel: 0086 (0)10 8532 0200
Fax: 0086 (0)10 8532 0300

Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

U heeft naast het visum voor China ook nog een speciaal entreebewijs (entrance permit) voor Tibet nodig. In verband met deze combinatie, visum EN entrance permit, kan dit alleen via FOX worden aangevraagd.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank, creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoonnummer van FOX, geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques. Vergeet de pincode, ook voor uw creditcard, NIET.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

De meest verkochte souvenirs in Tibet zijn Thanka's (schilderingen die opgerold kunnen worden en gemaakt zijn op papier, canvas of zijde), bronzen gietwerk, houtsnijwerk en tapijten en de meeste van deze voorwerpen zijn rijkelijk versierd met religieuze taferelen.

Zeer fraaie, handgemaakte, sieraden zijn een ander belangrijk voorwerp dat te koop is, maar zoals gebruikelijk in deze landen moet er afgedongen worden. En fors ook, omdat men u beschouwt als rijke buitenlandse toerist, die veel euro’s bij zich hebben. Soms moet u, bij alles wat u koopt, tot wel 60 % van de vraagprijs afdingen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Bellen kunt u vanuit de hotels, maar dit is vrijwel altijd duurder dan vanuit speciale telefoonwinkeltjes, maar een goed alternatief is het gebruik van telefoonkaarten.

Mobiel bellen: De ontwikkeling op het gebied van moderne communicatiefaciliteiten als mobiele telefonie en internet gaat razendsnel. Wij adviseren u echter voor vertrek contact op te nemen met uw provider over de mogelijkheden betreffende mobiel bellen in Tibet, maar ook wat betreft de kosten! Mobiel bellen blijft duur! Buiten Lhasa blijft de situatie voor contact met het buitenland echter problematisch. U dient dan via een centrale doorverbonden te worden en dit zorgt voor aardig wat wachten en gekraak.

In Tibet, zeker in Lhasa, zijn diverse internetcafés’s. Houd u er wel rekening mee dat de verbindingen soms erg traag zijn.

Tijdsverschil

's Zomers is er tussen Nederland en Tibet een verschil van 6 uur, 's winters een verschil van 7 uur (het is in Tibet later dan in Nederland).
In Tibet hanteert men de Beijing tijd, terwijl Tibet eigenlijk 2 tijdszones meer westwaarts ligt.
Gevolg hiervan is dat het 's morgens pas laat licht wordt en het 's avonds behoorlijk lang licht blijft.

Toerisme Tibet

Het toerisme is welkom in Tibet. Men staat er graag voor open. Er zijn echter een aantal nieuwe regels voor toeristen van toepassing waarover wij u bij deze informeren.

Als bezoeker dient u er rekening mee te houden dat u door de lokale overheden gecontroleerd kunt worden. U kunt gevraagd worden om even de inhoud van uw tas te laten zien. Verder mag u bij de bezienswaardigheden alleen mét een lokale gids rondlopen. U kunt dus niet op eigen gelegenheid de bezienswaardigheid gaan verkennen.

Het is eveneens niet toegestaan boeken met informatie over Tibet en Lhasa in het bijzonder bij u te dragen. Het is ook niet toegestaan om boeken het land in of uit te nemen waar de Dalai Lama in genoemd wordt. De lokale overheid kan dit verkeerd interpreteren en u de boeken afnemen.


Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen vaccinaties: D.T.P., Hepatitis A en B en buiktyfus.  GEEN Malariaprofilaxe.

In Tibet moet u rekening houden met hoogteziekte, dit uit zich in kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. Mensen met ademhalingsproblemen of een hoge bloeddruk, wordt aangeraden voor een reis naar Tibet een arts te raadplegen.

De gezondheidszorg in China, Tibet en Nepal is van wisselende kwaliteit. In de grotere steden is de gezondheidszorg die voor reizigers toegankelijk is over het algemeen redelijk. In Lhasa is een ziekenhuis waar permanent een kleine delegatie van Artsen Zonder Grenzen aanwezig is.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zo nodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malariaprofilaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Vaccinaties/Gezondheid II

Hoogteziekte:
Bij een reis naar Tibet en tijdens de langere trekkings in Nepal dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX de eerste paar dagen in Lhasa verblijven en het programma wat rustiger is. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk.

Klachten die kunnen voorkomen bij hoogteziekte:
· Hoofdpijn
· Misselijkheid
· Braken
· Verminderde eetlust
· Spierzwakte
· Moeheid
· Slapeloosheid
· Hartkloppingen
· Beklemd gevoel op de borst

Wij adviseren u dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen. Indien bovenstaande klachten zich aandienen, blijf water drinken en eten, ook al hebt u verminderde eetlust en geen dorst! Houden de klachten aan neemt u altijd contact op met een arts.

Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen. Als u hart- en/of longklachten heeft adviseren wij u altijd een afspraak te maken met uw huisarts of de GGD, om zodoende uw lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.


Veiligheid

Tibet is een veilig land. Let wel, net als in alle andere landen goed op uw spullen.
Met name op drukke plaatsen als busstations of in drukke winkelstraten kunnen zakkenrollers rondlopen.
Advies: Laat uw kostbaarheden thuis en vervang deze door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u geen probleem. Draag geen opzichtige dure juwelen en berg kostbare spullen, zoals paspoort, vliegticket en bijv. uw creditkaart op in het kluisje van uw hotel.

Vervoer

Het meest ideale vervoersmiddel voor reizen door Tibet is de landcruiser. Deze zijn doorgaans het enige vervoermiddel waarmee Tibet te bereizen is, omdat, met name in de zomer, de wegen na Shigatse vaak in slechte conditie zijn.

Tussen Lhasa en Golmud, Tsedang en Xigazê rijden bussen, maar het openbaar vervoer is doorgaans overvol, rijdt slechts sporadisch en is nooit klokvast en daarom is reizen met het openbaar vervoer zeker niet aan te raden.

In Lhasa rijden volop taxi's (voornamelijk Volkswagens). Voor ritten door de binnenstad bedraagt de prijs ongeveer 7 Yuan, maar wanneer u een rit buiten de stad wilt maken moet met de chauffeur over de prijs onderhandeld worden.


Vlucht

De enige luchthaven van Tibet ligt in de plaats Gongkar, op ongeveer 95 km van Lhasa. Er zijn 2 á 3 maal per week vluchten naar Kathmandu (Nepal) en er zijn dagelijks vluchten naar Chengdu (provincie Sichuan).
Uw vlucht naar China wordt uitgevoerd door China Southern Airlines. Zodra de vluchtgegevens bekend zijn staan deze in het “kopje” vlucht bij de pagina van uw reis.