Extra informatie over deze bijzondere treinreis

Trans Mongolië Express

Omdat we beseffen dat Transsiberische of de Transmongolië treinreizen andere reizen zijn dan je van ons gewend bent, vind je hieronder extra informatie.

Beste reistijd

Gedurende het gehele jaar door is het mogelijk om over de Trans Siberische Spoorlijn via Mongolië te reizen.

Siberië heeft een extreem landklimaat, met zeer strenge winters en warme zomers. Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt meer dan 100°C; dit is een wereldrecord. Mongolië heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat en een hooggebergteklimaat. Het klimaat van Beijing is een warm landklimaat.

De winter past natuurlijk wel een beetje bij zowel Siberië als Mongolië. Je ziet schilderachtige, witte landschappen en bevroren meren met prachtig opkruiend ijs. Je reist voornamelijk met lokale bevolking, die even nieuwsgierig zijn naar jou zijn als jij naar hen. Wees niet bang dat je het koud krijgt, de treinen worden zeer goed verwarmd. Ondanks de vrieskou en de sneeuw rijden de treinen nog op tijd ook! Extra voorbereiding is nodig, meerdere lagen kleding en thermo ondergoed beschermen je buiten tegen de Siberische en Mongoolse kou. Eenmaal in Beijing ligt de temperatuur een stuk hoger. Houdt er wel rekening mee, dat ook hier de temperatuur tot het nulpunt daalt.

In de zomer kan het behoorlijk warm worden in Siberië en Mongolië. De temperatuur kan oplopen tot wel 30 graden. In Beijing zijn de zomers erg lang, heet en vochtig.

De meeste avonturiers reizen echter in het voor- en najaar. In deze periode is het aangenaam weer in zowel Rusland, Mongolië als China. Daarnaast vallen deze periodes buiten het hoogseizoen en vermijd je de ergste drukte.

Geldzaken

Rusland 
De munteenheid van Rusland is de Roebel. 1 Euro = Rbl 70 (koers februari 2018). Je kunt in Moskou eenvoudig pinnen bij ATM automaten bij banken en in veel hotels. In Siberië zal het even zoeken zijn naar een pinautomaat (vraag de lokale gids) en is het verstandig ook euro’s in kleine coupures op zak te hebben.

Mongolië
De munteenheid van Mongolië is de tugrik. 1 euro = 2.980 tugrik (koers februari 2018). Pinnen (ATM) is in Ulaanbaatar op vele plaatsen mogelijk. Op de steppen en in de Gobiwoestijn vrijwel niet! In Mongolië kun je ook met een Credit Card in de ATM automaten pinnen. In Ulaanbaatar (ook in Rusland en China) kun je in de betere restaurants en winkels met creditcard betalen. Je dient er rekening mee te houden dat je in China het Mongoolse geld niet meer kunt inwisselen voor Yuan. Tijdens je verblijf in Mongolië heb je echter niet veel geld nodig daar het verblijf veelal op volpension is (m.u.v. Ulaanbaatar).

China
De munteenheid van China is de Yuan (ook wel Renminbi genoemd). 1 euro = 7,9 yuan (koers februari 2018). In China kun je in alle steden pinnen (ATM). In China wordt de creditcard (Visa en Mastercard) bijna overal geaccepteerd.

Trans Mongolië Express
In de trein en op de perrons in Rusland dien je met roebels te betalen (geen grotere biljetten dan RBL. 500 gebruiken). Op het traject Ulaanbaatar - Beijing kun je met kleine coupures euro’s (briefjes van 5 of 10 euro) betalen of overgebleven Tugrik opmaken. Op de perrons zijn de drankjes goedkoper dan in de trein. Het indicatiebedrag voor de gehele treinreis ligt tussen de € 100,- en de € 150,- p.p. Dit is afhankelijk van wat je zelf al meeneemt en koopt onderweg en hoe vaak je in het restauratierijtuig gaat eten. Hier kost een maaltijd (soep, salade, hoofdgerecht en yoghurt) circa € 14,- p.p.

Tijdverschillen

Rusland
In Rusland zijn er 11 tijdzones. In Moskou is het tijdverschil vanaf Nederland + 2 uur.

Mongolië

Het tijdsverschil met Mongolië bedraagt in de zomermaanden 7 uur. In de wintermaanden is het 8 uur later in Mongolië.

China
Tijdens de wintertijd is het in China zeven uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd zes uur later.

Elektriciteit

Zowel in Rusland, Mongolië als China is de netspanning 220 Volt en gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. In de trein bevinden zich stopcontacten bij het toilet en in het gangpad van het rijtuig, niet in de coupé zelf. De standaard netspanning is 45V, maar de provodnik kan het stopcontact omzetten naar 220V. Soms bevinden zich in de rijtuigen ook al stopcontacten met 220V (dit staat erbij aangegeven).

Tijdens het verblijf in de gerkampen in Mongolië bevinden zich vaak stopcontacten in het restaurant of toiletgebouw en met een beetje geluk een stopcontact in de eigen ger. Het is aan te raden om een splitter mee te nemen. Op deze manier kun je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de stroom geregeld voor een korte periode uit kan vallen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Daarnaast is een powerbank (mobiel stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis. Je hebt dan waar je ook bent de beschikking over een stroombron.

In China is in de hotelkamers altijd een westers stopcontact aanwezig.

Telefonie en internet

Rusland
Het bereik van je mobiele telefoon, zeker in de grote steden, in Rusland is goed. Rusland heeft het internationale landnummer: 007. Indien je in Rusland naar het buitenland wilt bellen, dien je 8 (wacht op kiestoon) en dan 10 gevolgd door de betreffende landcode te bellen. Het gebruik van internet is mogelijk door de toegang tot gratis Wi-fi in de meeste hotels, ook beschikken steeds meer restaurants over Wi-fi en anders kun je altijd terecht in één van de vele internetcafés.

Mongolië
In het uitgestrekte Mongolië is Wi-fi zeker nog geen begrip van alle dag. Alhoewel er in Ulaanbaatar wel gratis Wi-fi beschikbaar is, zo is dat buiten de stad niet het geval. In Ulaanbaatar is er Wi-fi in de meeste hotels (sterkste signaal vaak in de lobby) en in sommige restaurants, ook zijn er diverse internetcafés. Houd er wel even rekening mee dat de verbinding niet altijd even snel en stabiel is. Buiten de stad zal het gevoel van écht even weg te zijn dan ook worden versterkt door tijdelijk 'internetloos' te zijn. Echter geldt dit niet voor het bereik van je mobiele telefoon. Op de meeste plekken in Mongolië zul je merken wel gewoon bereikbaar te zijn. Mongolië heeft het internationale landnummer: 00976. Indien je in Mongolië naar het buitenland wilt bellen, dien je 001 gevolgd door de betreffende landcode te bellen.

China
In China is gratis Wi-fi op veel plaatsen voor handen, in de hotels of bij bekende internationale ketens zoals Starbucks. In China zul je merken dat verschillende websites zijn geblokkeerd, dit word gedaan om mogelijke kritiek op de regering via deze sites te censureren. Dit betreft ook een groot aantal websites die veel Nederlanders/Belgen gebruiken, zoals Facebook, Twitter, YouTube, WordPress, Picasa, Dropbox, Google+ en Blogspot. E-maildiensten zoals Gmail en Hotmail werken soms wel, soms niet of soms gedeeltelijk. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden voordat je naar China vertrekt. Het bereik in China is goed. China heeft het internationale landnummer: 0086. Indien je in China naar het buitenland wilt bellen, dien je 00 gevolgd door de betreffende landcode te bellen.

Trans Mongolië Express
De mobiele bereikbaarheid tijdens de treinreis is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Je hebt dan ook vrijwel de gehele treinreis bereik, het signaal is echter niet overal even sterk. In de trein is geen Wi-fi aanwezig. Mede hierdoor is het gevoel er echt even uit te zijn nog groter en draagt bij aan de bijzondere ervaring van de aaneengesloten dagen in de trein.

Reisdocumenten en visa

Na thuiskomst van de reis dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Voor zowel Rusland, Mongolië als China heb je een visum nodig. Bij aankomst in Rusland dien je een Entry en Departure Card (in- en uitreisformulier) in te vullen. Van de douane krijg je de Departure Card gestempeld retour. Dit document dien je zorgvuldig te bewaren. Bij het uitreizen van Rusland neemt de douane dit formulier weer in.

Gezond op reis

Het is belangrijk passend en persoonlijk medisch advies in te winnen voordat je op reis gaat. Voor de benodigde vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met een huisarts of onafhankelijke instanties zoals De Reisdokter. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen een advies op maat maken. Let op: De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de vaccinaties, check dit bij je verzekeringsmaatschappij.

In principe kan iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie deze reis maken. Heb je specifieke medische wensen tijdens de reis en/of ben je slecht ter been, vraag dan de mogelijkheden voor de gewenste reis na bij onze reisspecialisten.

Rijtuig en coupé

Slapen in de trein
Tijdens de Trans Mongolië Express krijg je standaard een plaats/bed in de 2e klas. Ieder rijtuig telt negen 4-persoonscoupé’s met aan weerszijden twee bedden boven elkaar. Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten. Per rijtuig zijn er twee was- en toiletruimtes. Uiteraard is het voor veel trajecten ook mogelijk om tegen een toeslag een 2-persoonscoupé te boeken. Er is meestal maar één 1e klasse rijtuig aanwezig. Deze is voorzien van acht 2-persoonscoupé’s met aan weerszijden een bed. In de treinen zonder 1e klas is het mogelijk om in de 2e klas een 4-persoonscoupé voor twee personen te boeken.

Bagage
Het is aan te raden niet te zware bagage mee te nemen. De bagage moet vaak boven je macht in de bagageruimte van de trein getild worden. De bagage mag niet groter zijn dan 70L x 40B x 30H. Is je bagage te groot, dan past deze niet in de daarvoor bestemde bagageruimte. Het alternatief is dat de bagage dan op het bed of in het voetpad moet worden geplaatst, wat voor ongewenste situaties kan zorgen. Van een koffer of tas op wieltjes of backpack kun je veel gemak hebben omdat deze 'vormbaar' zijn en dus makkelijker op te bergen zijn, tevens is dit iets handzamer met het in en uit de trein tillen. Een (harde) koffer is qua gebruik in de trein niet altijd even praktisch omdat deze een vaste vorm heeft en daardoor niet altijd makkelijk op te bergen is.

Indeling in de trein
In de trein worden onze reizigers en de andere (veelal Nederlandse) reizigers van onze leverancier, zoveel mogelijk bij elkaar ingedeeld. Dit wordt door de meeste reizigers gewaardeerd. Als je niet met andere FOX deelnemers een 4-persoonscoupé wilt delen, dan dien je dit bij boeking op te geven. Wij proberen dan een ticket in een ander rijtuig te boeken, zodat je met lokale bevolking of internationale toeristen de coupé deelt.

Faciliteiten aan boord
De provodniki (conducteurs) zorgen voor het reilen en zeilen in het rijtuig, zoals de orde en netheid. Per rijtuig zijn er twee provodniki, één voor de dag en één voor de nacht. Je krijgt aan het begin van de reis schoon beddengoed en een klein handdoekje uitgereikt. Soms wordt hier een vergoeding (circa 3 euro) voor gevraagd. Een eigen handdoek meenemen is aan te bevelen. In de treinen mag niet gerookt worden. Op de stations, tijdens de stops kan men eventueel roken in kleine daarvoor bestemde ruimten (let op de vertrektijden van de trein). Er zijn in de trein een beperkt aantal 220V aansluitingen. De elektrische stopcontacten en stekkers zijn dezelfde als bij ons. Je wordt de held van het rijtuig als je een verlengsnoer met 4 tot 6 aansluitpunten meeneemt!

Maaltijden onderweg
Aan eten geen gebrek! Er zijn vele manieren om jezelf te voorzien van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of snack onderweg. In iedere lange afstandstrein is een restauratierijtuig aanwezig. De decoratie verschilt per trein en varieert van een kantineachtige uitstraling tot een echt authentiek sfeertje met houtsnijwerken en tierelantijntjes. Vaak zul je aan het eind van de middag/begin van de avond het restauratierijtuig opzoeken voor een warme maaltijd en een drankje. Daarbij is het redelijk makkelijk kiezen want meestal is de menukaart ook Engelstalig of staan er foto's bij. De maaltijden zijn natuurlijk iets anders dan dat wij gewend zijn, maar zeker niet minder lekker. Voor circa € 10,- (omgerekend) kun je hier à la carte eten. Er zijn ook alcoholische dranken verkrijgbaar, wijn is echter zeer prijzig.

Maar er zijn meer manieren om kennis te maken met de lokale lekkernijen. Met een beetje geluk tref je de zogenaamde Baboesjka’s (moedertjes van Rusland) op de stations, zij verkopen lokale specialiteiten, van gedroogde vis tot vers fruit. Daarnaast bevinden zich op de perrons, tijdens de tussenstops, vaak kiosken. Waar ze onder andere frisdranken, chips, noodles, koekjes, fruit en soms ook lokale proeverijen verkopen.

Tip: Wie van vis houdt moet zeker de gerookte Omul proberen; deze is te koop op de stations nabij het Baikalmeer.

Ook is er in ieder rijtuig een samovar (waterkoker) aanwezig. Je kunt zo zelf een kopje thee of koffie maken of een soepje of noodles bereiden. Vaak is er tegenover de waterkoker een punt waar je drinkwater kunt tappen.

Het kan voorkomen dat het restauratierijtuig bezet wordt door groepen, die beweren het restauratierijtuig afgehuurd te hebben. Met wat overtuigingskracht, geduld en een glimlach kun je vaak toch een plaatsje bemachtigen. Een aanrader is om wat extra eten in te slaan, je zult namelijk merken dat je weleens wat lekkers toegeschoven kunt krijgen van een vrijgevige Russische, Mongoolse of Chinese reiziger. Het is dan leuk om iets terug te kunnen geven om zo wat van elkaars lekkernijen te proeven.

Zakgeld op reis

Niets is zo persoonlijk als een uitgavenpatroon op reis. Alles hangt af van je persoonlijke keuzes zoals, souvenirs mee voor de hele familie of alleen een kleine herinnering voor jezelf, eten in een luxe restaurant, of bij een kraampje langs de straat, toch nog die boottocht doen of gaan paardrijden. We kunnen ons advies over het zakgeld mee op reis met name baseren op de ervaringen van onze leverancier en vormen hopelijk een indicatie voor je.

Rusland
De prijzen voor eten en drinken in de grote steden van Rusland zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Op het platteland in hartje Siberië is het stukken goedkoper.

Mongolië
In Mongolië heb je niet veel extra's nodig. Het gaat om een drankje ter plaatse en de maaltijden die niet inbegrepen zijn (in Ulaanbaatar). Als je rond de €10 a €15,- per persoon per dag rekent zit je aardig goed.

China 
Voor China kun je qua eten en drinken een budget aanhouden van rond de €25,- per persoon per dag. Entreegelden zijn echter relatief prijzig en alcohol is vergelijkbaar met Nederlandse prijzen.

Treinreis
Tijdens de treinreis is het erg afhankelijk of je in het restauratierijtuig eet, eten koopt op de perrons of zelf meegebrachte soep en noedels eet. Gemiddeld kun je denken aan een budget van zo’n €150,- per persoon.

Handig om mee te nemen

Wij hebben een aantal spullen op een rijtje gezet die zeker handig zijn om tijdens de reis bij je te hebben.

Algemene tips

 • Makkelijk zittende kleding, in het voor en najaar ook een dikke trui/jas en 'laagjes kleding'.
 • Houdt er rekening mee dat je veel zult wandelen/lopen, maar speciale bergschoenen zijn niet perse nodig.
 • Wc-brildekjes en hygiënedoekjes.
 • Handdoek(en), kussensloop, handwasmiddel, droogshampoo en extra toiletartikelen als verfrissingdoekjes of zeepblaadjes.
 • Reiskussentje
 • Medische benodigdheden, zoals medicijnen, pleisters, ORS zoutoplossing, Norit, Paracetamol en DEET.
 • Zaklamp, waxinelichtjes.
 • Moneybelt, MP3-speler/Tablet/e-reader/leesboek en/of spelletjes ter vermaak.
 • Powerbank (mobiele batterij om apparatuur aan op te laden zonder stopcontact)
 • Point-it boekje, eventuele woorden/taalboekjes en andere reisgids(en)
 • Spulletjes om weg te geven of om aan medereizigers (lokale bevolking) te laten zien, zoals foto's of ansichtkaarten van Nederland en bijvoorbeeld ballonnen/bellenblaas/kleurpotloden voor kinderen.
 • Mocht je nog een plekje over hebben neem dan 'oude' kleding mee, die je na het dragen weg kunt geven.

Tips voor in de trein

 • In de meeste treinen is klimaatbeheersing, dit wil zeggen dat het nog wel eens fris kan zijn in de trein en een vest of truitje prettig kan zijn. In de winter is het er juist erg warm.
 • Schoonmaakdoekjes om het raam van de coupé (aan de buitenkant) schoon te maken.
 • Oploskoffie, thee, soep en instant maaltijden voor gebruik van de samovar.
 • Tussendoortjes/versnaperingen zoals crackers, koekjes, nootjes, liga's (op de perrons kun je eventueel ook nog fruit, frisdrank, noodles e.d. kopen).
 • Toiletpapier (niet altijd aanwezig in de trein), wc-brildekjes en hygiënedoekjes.
 • Handdoek(en), kussensloop, (wegwerp) washandjes, handwasmiddel, droogshampoo en extra toiletartikelen als verfrissingdoekjes of zeepblaadjes.
 • Oordopjes (indien je lastig in slaap denkt te komen van de geluiden van de trein).
 • Drinkbeker (plastic) en een thermosbeker, bord, bestek, zakmes met flesopener (niet in handbagage).
 • Verlengsnoer en/of verdeelstekker (kun je in eigen coupé leggen ingeplugd op de gang).

Juiste verwachtingen

Reizen in verre landen
If you can't change the situation, change how you feel about it. Dit klinkt misschien raar als je het in verband legt met reizen. Maar reizen in verre landen vraagt nog wel eens om wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is van groot belang dat je met de juiste verwachtingen op reis gaat. Voorbereiding is hierin het halve werk, door je bijvoorbeeld te verdiepen in de cultuur en gewoontes van het land.

Een flexibele houding
Het organiseren van niet-alledaagse reizen is een vak apart en soms komen ook wij voor verrassingen te staan. Er kan wel eens iets gebeuren waardoor wij wijzigingen in het oorspronkelijk reisplan moeten aanbrengen. Dat is niet alleen afhankelijk van mensen, maar ook van lokale omstandigheden, feestdagen of weersomstandigheden. Wijzigingen kunnen dus ook optreden nadat je geboekt hebt. Wij proberen je dan altijd zo goed en snel mogelijk op de hoogte te stellen van deze wijzigingen. Daarnaast kunnen zich ook ter plaatse bepaalde onvoorziene gebeurtenissen voordoen zoals, het plotseling uitvallen van treinen in Rusland of musea die om onverklaarbare reden gesloten zijn. In Mongolië kan het zijn dat de elektriciteit niet werkt of dat er geen warm water is. Van de organisatoren en gidsen wordt veel improvisatietalent gevraagd. We hopen ook op enige flexibiliteit van je, mocht er eens iets anders lopen dan gepland. Het hoort nu eenmaal bij deze boeiende en bijzondere reizen. Wij doen er natuurlijk alles aan om de reis zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen.

Hoe individueel is Individueel Reizen?
De kans is groot dat je in de trein, in de hotels en tijdens de transfers en excursies meer Nederlandse reizigers ontmoet. De transfers en excursies worden dan ook altijd in groepsverband uitgevoerd.

Trans Mongolië Express

Bekijk onze 17-daagse privé rondreis per trein van Moskou naar Beijing.

Bekijk reis