Vakantie Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije en de op één na grootste stad van het land. Het is dan wel niet de grootste stad van Turkije, het heeft wel een meer centrale ligging dan de grootste stad Istanbul. Ankara telt ongeveer 4 miljoen inwoners. In de klassieke oudheid heette Ankara "Ancyra", en in een latere periode Angora. De stad was bekend om de wol van langharige geiten, de angorageitenwol of mohair.

De stad heeft nog veel Romeinse en Byzantijnse resten. De stad is volgens een oude sage door koning Midas gesticht in de 9e eeuw v.Chr. In 621 na Christus werd de stad door de Arabieren ingenomen. Niet lang daarna heroverden de Byzantijnen de stad weer. In de 13e eeuw namen de Seltsjoeken het bewind over. In 1919 koos Mustafa Kemal (Ataturk) de stad als woonplaats. In 1923 werd Ankara de hoofdstad van de nieuwe republiek Turkije.

De belangrijkste en interessantste bezienswaardigheid in Ankara is het museum van anatolische beschavingen, welke is ondergebracht in een oude bazaar. Daarnaast kun je ook het kasteel en oud-Ankara bezoeken, of het Anit Kabir het mausoleum van Ataturk, waar Mustafa Kemal Ataturk, de eerste president, begraven ligt. Het hoogste gebouw van Ankara is de Atakule toren. Met een lift kan men naar boven gaan om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad Ankara. Ook biedt de stad diverse winkelmogelijkheden.