Vakantie Cappadocië

Een van de meest indrukwekkende natuur fenomenen ter wereld is Cappadocië, een hoogvlakte die zo’n 40 miljoen jaar geleden ontstond door de uitbarsting van drie vulkanen. Het gebied ligt middenin Turkije, in de Turkse regio’s Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië.

Het gebied staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van Unesco, het was samen met de Grote Moskee van Divrigi en de oude binnenstad van Istanbul het eerste werelderfgoed van Turkije.

Het surrealistische landschap bestaat uit zowel een turfsteen als kalksteen. Door de miljoenen jaren is het landschap onder andere door de extremen van het landklimaat, de vulkanen en rivieren geworden tot wat het nu is, een uniek, bijna magisch natuurverschijnsel.

In de karstgrotten zijn in de loop der jaren kloosters, kerken en ‘holwoningen’ gebouwd. Het nationaal park Göreme, waar Cappadocië onderdeel van is, heeft een oppervlakte van ongeveer dan 2000 km ², in totaal zijn er meer dan 30 verschillende ondergrondse steden gebouwd in deze omgeving. De steden werden vooral gebruikt als schuilplaatsen tegen bijvoorbeeld Mongoolse strijders. De bekendste stad is Kaymakli, een door christenen gegraven ondergrondse stad. De stad bestaat uit 8 verdiepingen en bijna 100 tunnels. Tegenwoordig worden de tunnels nog steeds gebruikt als opslagruimte. Toeristen kunnen een aantal van deze verdiepingen en tunnels bezoeken. 

tr_cap_bergwoning1_b

Göreme-Openluchtmuseum

Het beroemde Göreme-Openluchtmuseum staat natuurlijk bij iedereen die Cappadocië bezoekt op de planning. Het kloostercomplex bestaat uit zeer oude kerken en kapellen die prachtig met fresco’s zijn bedekt. De meeste kapellen dateren uit de 10 tot 13e eeuw. De meeste kerken zijn in een traditionele kruisvorm met een centrale koepel gehakt. Het is moeilijk voor te stellen maar ook deze kerken, kloosters en kapellen zijn volledig uitgehakt in de prachtige rotsformaties van het gebied.

tr_cpa_cappadocie7_a_goreme 

Vallei van Zelve

De wereldberoemde Vallei van Zelve is een prachtig onaangetast deel van Cappadocië. Hier zijn de bijzondere 'feeënschoorstenen' te bewonderen. Het verhaal gaat dat de eerste bewoners van deze regio dachten dat de schoorstenen van feeën waren die ondergronds leefden. In dit gebied zijn net zoals in het Göreme-Openluchtmuseum veel oude holwoningen en voormalige monnikenverblijven te zien.
Over het algemeen zijn de holwoningen en kerken in deze regio minder goed onderhouden dan in andere regio’s, wat het betreden ervan vaak niet mogelijk maakt.

tr_cpa_cappadocie7_a