Vakantie Istanbul

De bruisende stad Istanbul heeft een zeer strategische ligging in het westen van Turkije. De stad ligt deels in Europa en deels in Azië, en is daarmee één van de weinige steden ter wereld die in twee continenten ligt. De rivier de Bosporus, die Europa van Azië scheidt, loopt door de stad heen en komt in het noorden in de Zwarte Zee uit, en in het zuiden in de Zee van Marmara. Met haar 12,5 miljoen geregistreerde inwoners en 3,5 miljoen niet-geregistreerde inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije.

tr_ist_bosphurus8_b2

Geschiedenis van Istanbul

Rond 600 v. C. stichtte de Griek Byzas op de plaats waar nu Istanbul ligt de nederzetting Byzantion. In 330 n.C. ommuurde de Romeinse keizer Constantijn de stad en bracht er zijn keizerlijke residentie in onder. De stad werd Constantinopel genoemd. In de vroege middeleeuwen wordt Constantinopel steeds belangrijker als handelscentrum. In 1453 wordt de stad door de Osmaanse Turken onder sultan Mehmet II veroverd, en werd het de hoofdstad van het Osmaanse Rijk. In 1922 wordt door Kemal Atatürk de huidige republikeinse regeringsvorm opgericht in Ankara. Hiermee werd de stad Istanbul opgeheven als zetel van de centrale macht.

Bezienswaardigheden in Istanbul

De belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul zijn het Topkapi Paleis, waar je een beeld krijgt van hoe de sultans vroeger leefde, de Haghia Sofia (Ayasofia) deze vroegere kerk werd omgebouwd tot  moskee en is thans een museum, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar waar je ontzettend veel winkeltjes en mensen zult zien. Tevens zijn er verschillende musea, zoals het Archeologisch museum en het museum van de Turkse en Islamitische kunst. Wat ook een echte aanrader is, is een boottocht over de Bosporus. Hierbij ontsnap je uit de drukte van Istanbul en ontdek je de stad van een andere kant!

tr_ist_blauwemoskee16_b2

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen