Vakantie Kusadasi

Kusadasi is een Turkse badplaats gelegen in West Turkije aan de Egeïsche Zee, op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de stad Izmir. De stad ontleent haar naam aan het duiveneilandje dat voor de kust ligt. Kusadasi betekent letterlijk: vogeleiland. Deze gezellige kustplaats is een populaire vakantiebestemming voor toeristen. In de zomer telt de stad ongeveer 300.000 inwoners, in de winter is dit ongeveer 50.000. In het winkelcentrum vind je vele restaurantjes, terrassen, cafés, bars en discotheken.

Verder zijn er schitterende souvenirs te koop in de overdekte bazaar. Hier bieden talloze winkeltjes u een ruime keuze aan sieraden, tapijten, kleding en kleine souvenirs. Kusadasi ligt ten opzichte van de bezienswaardigheden goed centraal. Dichtbij Kusadasi ligt Ephesus, met haar wereldberoemde opgravingen. Tevens kun je vanuit Kusadasi per boot een bezoek brengen aan het bekende Griekse eiland Samos.

tr_kus_fort_b

Efeze  

Eén van de hoogtepunten tijdens een vakantie naar Turkije is het bezoek aan Efeze, één van de best bewaarde en meest spectaculaire ruïnesteden ter wereld. Het was na Rome zelfs de grootste stad van het Romeinse rijk!

De stad kent een zeer bewogen en lange geschiedenis. Androclus, zoon van de Atheense koning Cudrus stichtte de stad zo’n 3.500 jaar geleden. Sindsdien is het onderdeel geweest van vele verschillende volkeren. In de laatste honderd jaar zijn vrijwel continue opgravingen geweest en is duidelijk geworden dat onder andere de Grieken, Byzantijnen, Perzen en Romeinen in Efeze zijn geweest. Er schijnt zelfs nog maar 20% opgegraven te zijn, nog genoeg te ontdekken dus de komende jaren!

Tempel van Artemis

Eén van de zeven antieke wereldwonderen stond ooit in Efeze, de tempel van Artemis is echter in de loop der jaren vrijwel volledig vernield. Stenen van het gebouw, zijn veelal gebruikt in andere belangrijke gebouwen. Zo zijn 8 van de circa 18 meter hoge pilaren te vinden in de Hagia Sofia in Istanbul. Op het moment dat dit gebeurde was de Hagia Sofia overigens nog een prestigieus kerkgebouw.

Celcus Bibliotheek

Gelukkig zijn er nog tal van andere gebouwen niet (volledig) beschadigd en nog goed te bezichtigen. Eén daarvan is de Celcus Bibliotheek. Het gebouw werd gebouwd in opdracht van de zoon van de Romeinse gouverneur van de provincie “Asia” – Aziatisch Turkije. En voltooid in 125 n.Chr.  De gouverneur, Tiberius Julius Celsus Polemaenus, was een aantal jaar daarvoor overleden. Hij is begraven in een graftombe onder de bibliotheek.

tr_eph_ruines01_b2

Amfitheater van Efeze

In het wereldberoemde amfitheater van Efeze konden op de hoogtijdagen maar liefst 25.000 toeschouwers hun grootste helden toejuichen. De onderste laag stoelen ligt een stuk hoger dan de daadwerkelijke arena, dit was vrij belangrijk aangezien de wilde dieren die de ongelukkige christenen en slaven verorberden natuurlijk niet de gelukkigere toeschouwers mochten aanvallen. Tegenwoordig is het natuurlijk niet meer in gebruik en is het één van de mooiste en best bewaarde amfitheaters ter wereld.

tr_eph_theater_i

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen