Turkije informatie

Landeninformatie Turkije

De paradijselijke stranden aan de Lycische kust en de bizarre rotsformaties in Cappadocië – het zijn slechts twee voorbeelden van de talloze adembenemende landschappen die Turkije rijk is. Bezoekers aan dit land kunnen genieten van een ontspannende massage in een hamam, een culturele ontdekkingstocht door Istanbul of een duik in het kristalheldere water van de Middellandse Zee.

Bevolking, taal en cultuur

De Turkse bevolking is sinds de jaren zeventig verdubbeld; ruim 80 miljoen mensen bewonen het land. De meerderheid van de bevolking is Turks. Ook behoort ongeveer 30 procent van de bevolking tot een van de etnische minderheden van Turkije, zoals de Koerden, Albaniërs, Arabieren, Krim-Tateren en Circassiërs.

De officiële taal in Turkije is het Turks. Volgens de Turkse grondwet is het zelfs verboden om in educatieve instellingen een andere moedertaal te gebruiken. Ondanks dat zijn er nog verschillende talen die door minderheden in het land worden gesproken. Het Noord-Koerdisch wordt bijvoorbeeld door ruim 10 procent van de Turkse bevolking gesproken. Een grote meerderheid van de Turken is moslim. Dit is duidelijk merkbaar aan de vele moskeeën, waarvan de luidsprekers vijfmaal daags een gezongen gebed afspelen.

Met de unieke ligging van Turkije – deels in Europa, deels in Azië en verbonden met het Midden-Oosten – is ook de cultuur van het land een fascinerende mix. De moderne Turkse cultuur bevat daarom zowel westerse als oosterse invloeden. Istanbul is misschien wel de beste plek om dit contrast te zien. Met 14 miljoen inwoners is de Turkse metropool een van de grootste steden ter wereld; de miljoenenstad wordt vaak omschreven als een brug tussen Europa en het Midden-Oosten.

Een typisch Turkse ervaring is een bezoek aan de hamam, publieke badhuizen met sauna’s en stoombaden. Het is hier mogelijk om een scrub en traditionele schuimmassage te krijgen. Na de ontspannende behandelingen is het gewoonte om na te genieten met een kop Turkse thee. Deze warme drank wordt de hele dag door gedronken in Turkije en wordt ook vaak geserveerd om gasten te verwelkomen.


Natuur

In Turkije liggen een aantal unieke natuurlijke bezienswaardigheden, van bijna buitenaards ogende rotsformaties tot vruchtbare, groene valleien. Meer dan 80 procent van het land is ruig en bergachtig, met name in het oosten van het land. Hier ligt de berg Ararat, met 5137 meter het hoogste punt van Turkije.

Een van de uniekste natuurlijke landschappen van Turkije is te vinden in Cappadocië, een regio gelegen in het hart van het Turkse binnenland. Door vulkanische activiteit en erosie is dit gebied gevuld met fascinerende rotsformaties. Steile, paddenstoelvormige steenmassa’s liggen verspreid over de landstreek. Deze sprookjesachtige natuurverschijnselen worden ook wel ‘feeënschoorstenen’ genoemd. Sommige rotsen in Cappadocië werden uitgehouwen en gebruikt als woningen en kerken. Een populaire manier om het betoverende gebied te bewonderen is vanuit een luchtballon.

Misschien wel net zo indrukwekkend is het natuurwonder Pamukkale, een gebied van kalkterrassen waarin natuurlijke warmwaterbaden zijn ontstaan. Dit biologische kuuroord was al populair in de tijd van de Romeinen en trekt nog steeds veel bezoekers. De witte kalkterrassen lijken op een soort ijskasteel, waardoor de omgeving een magische uitstraling heeft. Hoewel het niet meer is toegestaan om er te badderen, is Pamukkale voor velen de perfecte plek voor een onvergetelijke vakantiefoto.

De mooiste stranden en baaien van Turkije zijn te vinden aan de Lycische kust, in het zuidwesten van het land. De kronkelende kustlijn herbergt adembenemende uitzichten, witte zandstranden en paradijselijke eilanden. Kom tot rust bij een van de verlaten maanvormige baaitjes, omringd door bergen en helderblauwe wateren.


Geschiedenis, economie en politiek

Het gebied waar nu Turkije ligt, wordt al sinds de steentijd door mensen bewoond. Duizenden jaren geleden sprak men van Anatolië, een gebied dat voor een groot deel overeenkomt met het Aziatische deel van Turkije. De bewoners van dit gebied spraken Anatolische talen, die inmiddels allemaal zijn uitgestorven. Er leefden verschillende stammen binnen Anatolië, die eigen koninkrijken stichtten. Ook waren er verschillende periodes waar een groot deel van Anatolië onderdeel werd van een groter rijk, zoals het Nieuw-Assyrisch Rijk (rond 900 v.Chr.) en de Achaemeniden (600 v.Chr.).

In 334 v.Chr. veroverde Alexander de Grote het gebied, waardoor Anatolië onderdeel werd van het Macedonische Rijk. In de eeuwen die hierop volgden, werden de Anatolische talen vervangen door het Grieks. Terwijl delen van Anatolië later een voor een door het Romeinse Rijk geannexeerd werden, bleef de Griekse cultuur in veel regio’s dominant. Wel brachten de Romeinen het christendom met zich mee – in de vierde eeuw na Christus was het grootste deel van Anatolië christelijk.

In de middeleeuwen kwamen verschillende volkeren aan de macht in Anatolië. De Seltsjoeken veroverden in de elfde eeuw een groot deel van het huidige Turkije en stichtten het Seltsjoekrijk. Twee eeuwen later raasden de Mongolen door Anatolië en veroverden zij grote delen van het land. In diezelfde tijd groeide er echter een nieuwe macht, die het begin inluidt van het huidige Turkije: de Ottomanen.

Hoe Ottomaanse Rijk was in zekere zin een opvolger van het Seltsjoekenrijk. Tussen de veertiende en de zeventiende eeuw groeide dit islamitische rijk uit tot een wereldmacht met uithoeken in het huidige Algerije, Oostenrijk, Bulgarije, Rusland, Jemen en Iran. Vanaf de achttiende eeuw nam die macht snel af door conflicten met Europese machten en de Russen. In de negentiende eeuw verloor het Ottomaanse Rijk nog meer gebieden en raakte het verwikkeld in een oorlog met Egypte. Een grote, twintig jaar durende depressie trof het gebied in 1873.

In 1922 viel het Ottomaanse Rijk en in 1923 werd de Republiek Turkije gesticht. De eerste president van het land was Mustafa Kemal Atatürk, een militaire officier en revolutionair leider. Hij was het boegbeeld van de nationalistische beweging die in deze tijd groeide binnen Turkije. Atatürk voerde progressieve hervormingen in om het land te moderniseren en banden met het westen te versterken. Er werd geïnvesteerd in educatie en Turkse vrouwen kregen het kiesrecht in 1930 – eerder dan bijvoorbeeld vrouwen in Frankrijk of Spanje. Atatürk wordt nog altijd als een held vereerd door de meerderheid van de Turken.

Sinds de dood van Atatürk in 1938 zijn er verschillende machtswisselingen geweest in Turkije. Vanaf de jaren zestig hebben er meerdere militaire coups of pogingen daartoe plaatsgevonden. Tegenwoordig wordt het land omschreven als een democratie met een meerpartijenstelsel. Er is echter kritiek van mensenrechtenorganisaties op de huidige president, Recep Tayyip Erdoğan, wiens regering wordt beschuldigd van corruptie, ongefundeerde arrestaties van oppositieleden en beïnvloeding van de media.

De economie van Turkije is de afgelopen decennia flink gegroeid. Het land is een van de wereldleiders op het gebied van textiel, motorvoertuigen, bouwmaterialen en huishoudapparaten. Toerisme is een van de snelst groeiende economische sectoren in Turkije. Over het algemeen wordt Turkije gezien als een van de hogere midden-inkomenslanden.


Klimaat

De meeste mensen die Turkije bezoeken, komen vooral in het zuidwestelijke deel van het land, waar een warm mediterraan klimaat heerst. Dit betekent dat de zomers warm en droog zijn, en de winters mild en nat. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 30 °C en 34 °C en schijnt de zon volop. Dit is een geliefd klimaat onder vakantiegangers, waardoor dit kustgebied ook wel de Turkse Rivièra wordt genoemd.

In het binnenland van Turkije heerst er overwegend een koud steppeklimaat. Hier valt over het algemeen weinig neerslag en liggen de temperaturen een stuk lager dan aan de kust. Het bergachtige oosten van het land heeft een gematigd landklimaat. De zomers zijn relatief droog, maar in de winter kan het flink sneeuwen.