10-daagse privé rondreis met huurauto Relaxed Turkije

 

Ga goed voorbereid op rondreis door Turkije! Heb je een wereldstekker nodig, kun je water uit de kraan drinken en moet je misschien een visum regelen? Je vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan je reis.

 • Accommodatie

  Je verblijft gedurende je rondreis in goede hotels en je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet. Tevens beschikken de kamers veelal over airconditioning. Het kan voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Veel hotels hebben een zwembad. Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

 • Alarmnummer

  Het alarmnummer in Turkije is 112.

 • Elektriciteit

  De netspanning is overal 220 volt. Controleer voor het gebruik van je elektrische apparaten altijd of de netspanning overeenkomt met jouw apparaat.
  In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier in Turkije een “wereldstekker” voor nodig.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  De Turkse keuken is smakelijk, gekruid en gevarieerd en staat bekend als één van de beste keukens ter wereld. Vooral de nationale gerechten zoals Kebabs, Yaprak Dolma (wijnbladeren met rijst) of Sütlak (rijstpudding) zijn het proeven waard. Uiteraard worden alle gerechten versierd met, in kleine glaasjes geserveerde thee. Met name de appelthee behaalt zowel nationale als internationale faam!

 • Fooien

  Het is de gewoonte om voor bepaalde diensten een fooi te geven aan kamermeisjes, kruiers, portiers, chauffeurs en plaatselijke gidsen. Een fooi van 10% tot 15% is gebruikelijk en kan de service positief beïnvloeden.
  Lokale fooien, voor bovengenoemde personen, zijn niet bij de reissom inbegrepen, mede daarvoor wordt er een fooienpot voorgesteld door de reisleiding.

 • Fotograferen

  Algemene informatie digitale fotografie:

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen, vliegvelden of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en valuta

  De officiële munteenheid van Turkije is Yeni Turk Lira, maar je kunt bijna overal met de Euro betalen. In het binnenland zal dat echter wat moeilijker zijn.

  De beste manier om overal te kunnen betalen zijn de volgende mogelijkheden.
  Je neemt wat contant geld mee (Euro’s), daarnaast je pinpas daarnaast evt. een creditcard. Creditcards worden in toenemende mate zeker bij hotels, restaurants en souvenirwinkels geaccepteerd. De meest gebruikte zijn Visa en Mastercard.

  Travellercheques zijn zeker niet meer nodig, omdat je, zeker in de grotere steden, zonder problemen kunt pinnen.  Wissel de laatste paar dagen niet te veel geld, de lira’s zijn moeilijk terug te wisselen, en de koers is ongunstig. Vergeet de pincode, ook voor je creditcard, niet!

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

  Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

 • Klimaat

  Het Turkse klimaat is net zo afwisselend als het landschap. Elke regio heeft een ander klimaat. Langs de kust in het westen, zuiden en delen van het noorden heerst een Middellands Zeeklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door droge, warme zomers en vochtige, niet al te koude winters. Aan de Turkse Zwarte Zee kust heerst een zogeheten Pontisch klimaat, vernoemd naar het Pontische Gebergte. Dit klimaat wordt gekenmerkt door zacht weer en door grote hoeveelheden regen en sneeuw. Het Anatologische Hoogland heeft een landklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en koude winters.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

  Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 • Nuttige adressen

  Consulaat van Turkije:
  West Blaak 2
  3012 KK Rotterdam
  Tel: 010 201 20 00
  Fax: 010 411 44 17

  Consul der Generaal van Nederland in Turkije:
  Istiklal Cad. No.: 393
  Beyoglu - Istanbul
  Tel: 0090 212 393 21 21
  Fax: 0090 212 292 50 31

  Nederlandse Ambassade in Turkije:
  Turan Günes Bulvari No.: 3
  Yildiz - Ankara
  Tel: 0090 312 409 18 00
  Fax: 0090 312 409 18 98

 • Paspoort en visum

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen. De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

  Vanaf 2 maart 2020 is het toeristenvisum komen te vervallen. Dit betekent dat je geen visum meer hoeft aan te schaffen. Indien je langer dan 90 dagen in Turkije verblijft, dien je wel vooraf een visum te regelen. Wij wijzen je op het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij je hebben van de vereiste en geldige documenten. Wanneer je reis niet kan plaatsvinden als gevolg van het feit dat je reisdocumenten niet in orde zijn, kun je FOX hiervoor niet aansprakelijk stellen.

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen. 

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je voor informatie over de vereiste grensdocumenten terecht op de websites www.konsolosluk.gov.tr of www.evisa.gov.tr. 

  Reizen met kinderen
  Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neemt u verder mee:
  Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!

 • Reisbegeleiding

  Tijdens onze groepsrondreis word je begeleid door een Nederlandssprekende reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in Turkije tevens gebruik van lokale, Engelssprekende gidsen om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen. De Nederlandse reisleider neemt dan, indien noodzakelijk, de vertaling op zich.

  Tijdens onze single groepsreis Blue Cruise van Marmaris naar Fethiye is geen reisleider aanwezig.

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
  Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

 • Souvenirs

  Bekende souvenirs zijn; sieraden, leer, tapijt, kilim, houtsnijwerk, koperwerk, keramiek, meerschuim en onyx.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon, internet en post

  Vanuit je hotel, bij het telefoonkantoor of bij winkels waar "International Telephone" vermeld staat kun je naar Nederland telefoneren. Voor telefoneren naar Nederland draait men eerst het toegangsnummer -00- gevolgd door het landennummer -31-, het netnummer zonder de eerste nul, tenslotte het abonneenummer draaien.

  Mobiel bellen: Wij adviseren je om voor vertrek contact op te nemen met je provider om te informeren naar de mogelijkheden en vooral: de kosten! Mobiel bellen blijft duur. Op sommige plaatsen, bijv. lokaal in het binnenland, zal je mobiele telefoon geen bereikbaarheid hebben.

  Tegenwoordig zijn op vele plaatsen, bijv. in het businesscentre van je hotel, internetcafe’s te vinden. Maar ook bij de vele belwinkeltjes kun je zonder problemen op deze manier contact houden met het thuisfront. Internetten blijft de goedkoopste manier!

  Je post, ansichtkaarten e.d., kun je het beste afgeven bij de receptie van je hotel of bij de postkantoren. Het versturen kun je het beste doen vanuit de grotere plaatsen. Zo zijn deze het snelst in Nederland of België.

 • Tijdsverschil

  In de zomertijd is het in Turkije 1 uur later. In de wintertijd is het in Turkije 2 uur later.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Advies van de Reisdokter:
  Voor Turkije zijn geen vaccinaties verplicht, maar DTP, Hepatitis A en B, buiktyfus (bij een verblijf langer dan drie maanden) en malariatabletten (in bepaalde gebieden) worden aanbevolen.
  Wij raden je ook aan om een goed antimuggenmiddel mee te nemen. Afhankelijk van de tijd van het jaar kunnen er veel muggen zijn in sommige streken van het land.

  Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan om contact op te nemen met de Reisdokter of de GGD. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

  Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor je reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Turkije is over het algemeen een veilig en gemoedelijk land en de criminaliteitscijfers zijn relatief laag. Uiteraard komen kruimeldiefstallen, zakkenrollen en wisseltrucs met geld wel voor, maar wanneer je goed op je spullen let en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Net als in iedere grote stad, is het ook in Istanbul af te raden om ’s avonds laat over straat te gaan.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vlucht

  De gemiddelde reisduur naar Turkije bedraagt circa 3,5 uur. FOX biedt reizen naar Turkije aan met de luchtvaartmaatschappij Pegasus Airlines en/of SunExpress.

clock
Het is nu: 11 april 2021 13:11 Tijdzone: GTB Standard Time

Lees alles over