Vakantie Grand Canyon

Natuurwonder Grand Canyon

De machtige Coloradorivier is als een ware natuurkunstenaar. Die geduldig eeuw na eeuw een artistiek meesterwerk uit de rotspartijen van Arizona slijpt. Je raakt gewoonweg niet uitgekeken op het met rode pasteltinten ingekleurde kunstwerk. De Grand Canyon in Arizona is op zijn sierlijkst bij zonsopkomst en - ondergang. Dan ontvouwt een prachtige kleurenspel zich voor je ogen. Waarbij de wisselende lichtinvallen dit wonder der natuur van een extra dimensie voorzien.

De bron van de Colorado ligt op 3000 meter hoogte en door de kracht van deze snel stromende rivier ontstond zeer geleidelijk een lange, diepe, grote kloof: een 'grand canyon'. De geschiedenis van de kloof wordt verteld door de horizontale roestkleurige strepen in de rotsen. Elke periode wordt gekenmerkt door een eigen rode gloed. De Grand Canyon is qua grootheid de overtreffende trap van Zion NP en Bryce Canyon. Het Nationale Park heeft een lengte vergelijkbaar met de afstand Amsterdam-Parijs en op het breedste punt is de kloof 29 kilometer. Dit landschap is vol extremen en wordt beschouwd als één van de indrukwekkendste natuurverschijnselen op de aardbol. Naast ruim 1500 plantensoorten en 40 soorten reptielen, is het het territorium van meer dan 300 vogelsoorten zoals de havik en de condor. Ruim 70 zoogdieren zoals het veel voorkomende muildierhert, de gaffelbok, coyote, lynx en de uiterst zeldzame poema leven hier. Sinds 1979 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De uitzichtpunten langs de zuidelijke rand, ook wel de South Rim genoemd, zijn met kilometers verre panorama's richting het westen het meest spectaculair. Turend vanaf de rand van zo’n punt, lijkt het alsof de aarde onder de voeten is weggeslagen en kijk je ruim 1600 meter omlaag naar de nietig ogende Coloradorivier. De wandelpaden zijn aanraders en goed onderhouden. Let wel, de afdalingen vergen een goede conditie, hoe lager je afdaalt, des te hoger de temperatuur.

Zweven als de machtige condor boven de Grand Canyon? Een helikoptervlucht boven het park wordt vaak als hoogtepunt van een rondreis door West-Amerika ervaren. De adrenalinestoot die je krijgt wanneer de aarde onder je voeten wordt weggeslagen en vliegt boven de kloof is ongeëvenaard en dan ook een absolute aanrader.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen