De cultuur van de Verenigde Staten is relatief jong en lijkt in veel opzichten op die van andere westerse, christelijke culturen. Zo'n 70 procent van de Amerikanen is aanhanger van het christendom – het grootste deel van hen is protestants. Voordat de Europeanen de Nieuwe Wereld koloniseerden, was er sprake van een heel andere cultuur: die van de Amerikaanse indianen of Native Americans. Vandaag behoort nog maar zo'n 1 procent van de Amerikaanse bevolking tot deze groep.
De Verenigde Staten heeft een lange geschiedenis van immigratie – de bevolking van zo'n 326 miljoen mensen is opgebouwd uit een grote mix van immigranten uit alle hoeken van de wereld en hun nakomelingen.
Met de sterkste economie en grootste legermacht ter wereld is Amerika het middelpunt van veel internationale kritiek en lof. Cultureel gezien wordt bij Amerika vaak onderscheid gemaakt tussen de Noordelijke Staten en de Zuidelijke Staten, zoals het land verdeeld was tijdens de negentiende-eeuwse Amerikaanse Burgeroorlog.
Mensen in de Zuidelijke Staten staan enerzijds bekend om conservatievere en religieuzere denkbeelden, maar ook om de culturele invloeden van de relatief grote zwarte, Europese en inheemse bevolkingsgroepen. Deze invloeden zijn nog duidelijk te proeven in de populaire gerechten in het zuiden van de Verenigde Staten, zoals jambalaya of traditioneel maisbrood. Ook veel muzikale stromingen vonden hun oorsprong in de Zuidelijke Staten, zoals jazz, country en blues.
De Noordelijke Staten en de westkust van de VS worden van oudsher geassocieerd met massamedia, succesvolle bedrijven en glamour. De drukke straten van New York, de invloedrijke filmindustrie van Hollywood en het zakencentrum van Chicago zijn enkele voorbeelden die dit imago versterken. In deze steden die nooit slapen, ervaren reizigers het Amerika dat zij kennen uit films en series.
Kortom: dit is het land van de American Dream, het idee dat iedereen – ongeacht afkomst en rijkdom – zich omhoog kan werken tot een succesvol en welvarend lid van de maatschappij. Hoewel dit in de realiteit vaak niet helemaal zo loopt, is de VS ongetwijfeld een van de wereldleiders op het gebied van technologische innovatie, succesvolle startups en economische ontwikkeling.