Vakantie Monument Valley

Monument Valley: de ster van het Wilde Westen

Het onherbergzame Monument Valley is van een ongekende schoonheid. Dit ultieme en desolate woestijnlandschap, onderbroken door unieke, roodkleurige zandsteenrotsen en tafelbergen die hoog boven de vallei uittorenen, vormt hét decor voor de klassieke westernfilm.

Heel lang geleden was dit een rotsachtig gebied, maar de zachtere lagen gesteente zijn door erosie weggesleten. Zo ontstonden de brede, aan de bovenzijde platte, rotspartijen, ook wel mesa’s genoemd. Doordat de zachtere zijkanten sneller slijten dan de harde bovenlaag, wordt zo’n mesa steeds smaller. Totdat de breedte ervan kleiner is dan de hoogte. Deze rotsvormen heten ‘buttes’. Ook wel monumenten genoemd, omdat ze met een beetje fantasie lijken op vervallen kastelen, tempels, zuilen of torens. Ook de buttes slijten langzaam af tot ‘spires’, rotsnaalden, die uiteindelijk ook zullen afbrokkelen en opgaan in het woestijnlandschap.

John Ford stelt het grote publiek voor aan Monument Valley. Deze bekende regisseur schoot hier zijn grootste westernfilms, met o.a. John Wayne en Henry Fonda in de hoofdrol. De scène met John Wayne, gezeten op zijn paard, turend over de eindeloze vallei met haar monumenten, is iconisch.

De vallei is onderdeel van Navajo Nation Tribal Park. De oorspronkelijke bewoners, de Navajo indianen, beheren het park en leven van het toerisme met de instandhouding van hun tradities en met respect voor alle natuurlijke elementen. Bij het entree van het park vind je een bezoekerscentrum met als ‘eyecatchers’ de drie meest bekende, 300 meter hoge rotsformaties: de West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. De Valley Drive is de enige en onverharde weg door Monument Valley en ontoegankelijk voor de meeste huurcampers en -auto's. Een jeeptour, al dan niet met een bezoek aan het achterland, begeleid door een Navajo indiaan, is een prima manier om het park te ontdekken en meer te leren over de geschiedenis, gebruiken en leefwijze van de Navajo.

 Monument Valley is hét meest aansprekende voorbeeld van de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van Amerika.

 ‘I think you can say that the real star of my Westerns has always been the land’
Regisseur John Ford

 

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen