Vakantie Washington

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten. D.C. staat voor District of Columbia, het speciale federale district dat de hoofdstad bevat. Dit district behoort tot geen enkele staat, met als gevolg dat de inwoners van D.C. niet deelnemen aan de verkiezingen van het Amerikaans Congres, want dat vertegenwoordigt immers de staten. Wel nemen ze deel aan de presidentsverkiezingen. De stad is vernoemd naar de eerste president van de VS, George Washington en ligt aan de rivier de Potomac.

Het inwonertal van de stad is slechts 563.000. Het gehele stedelijke gebied omvat zowel het District of Columbia als delen van Maryland, Virginia en West Virginia en heeft een inwonertal van ruim 4,7 miljoen.

Na de onafhankelijkheidsoorlog in 1790 viel het oog van George Washington op dit stuk moerasland van ongeveer 260 vierkante meter op de grens van Maryland en Virginia, toen hij zocht naar een geschikte plaats voor de hoofdstad. De eerste president van de VS, die een Franse architect, Pierre L’Enfant de opdracht gaf de nieuwe stad te bouwen, had uiteraard ook een eigen motief voor deze keuze: zijn plantage lag gedeeltelijk op dit stuk land. Dat de stad op de grens met de zuidelijk staten ligt, heeft te maken met een compromis tussen het noorden en het zuiden. De leden van het parlement waren het beu voortdurend te verhuizen en dus werd het district of Columbia uitverkoren als locatie voor de hoofdstad.

De bekendste regeringsgebouwen, zijn het Witte Huis, de domicilie van de presidentiele familie en het Capitool, waar het Amerikaanse Congres bijeenkomt. Tevens zijn er monumenten die interessant zijn om te bezoeken, namelijk het Lincoln Memorial en het Jefferson Memorial. Er is eindeloos veel interessants te bezichtigen in Washington. Van het Ford’s theater waar Lincoln vermoord werd, tot het Pentagon en het prachtige witte gebouw van het Supreme Court.

 

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen