Vakantie Yosemite National Park

De majestueuze schoonheid van Yosemite National Park

Niet ver verwijderd van San Francisco, in het Sierra Nevada gebergte, ligt Yosemite National Park: één van de eerste en zeker ook mooiste en meest populaire parken van de Verenigde Staten. De grootsheid van de natuur kent hier geen grenzen: hoge bergpieken, kristalheldere bergmeren, de hoogste watervallen van Amerika, wilde beren, honderden vogel- en diersoorten, alpenbloemen, unieke diepe valleien, knoesten van sequoiabomen en heel veel meer ‘wild life’. 

De door een gletsjer gevormde Yosemite Valley met haar ongekende biodiversiteit trok door de aanwezigheid van de reuzensequoia’s eind negentiende eeuw de aandacht van een breed publiek. De Ahwahnechee indianen, die het gebied bewoonden, waren toen al door de kolonisten verjaagd. President Lincoln riep Yosemite Valley en Mariposa Grove officieel uit tot natuurreservaat. Mede dankzij de inzet van natuurbeschermer John Muir veranderde de status van het gebied tot Nationaal Park. Vandaag de dag staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Elk seizoen biedt hier unieke ervaringen. In het voorjaar ontwaken de beren uit hun winterslaap en trekken er met hun welpjes op uit. Het smeltwater vult de rivieren en de watervallen zijn op hun krachtigst. In de zomer komt de flora en fauna volledig tot bloei, terwijl rustzoekers bij voorkeur in het najaar het populaire park verkennen. In de winter is het skigebied Badger Ski Area in trek, grote delen van het park zijn dan afgesloten.  

De vallei, met aan weerszijden enorme rotsen, is het meest toegankelijke en bezochte deel van het park en hier zijn prachtige wandeltochten, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte.

De machtige sequoiabomen zijn op verschillende locaties te vinden. De bekendste is de ‘Tunnel Tree’ boom, waar aanvankelijk met koets en later met auto en al doorheen kon worden gereden. Eind jaren zestig van de vorige eeuw stierf deze ruim 2000 jaar oude (!) mammoetboom. Je zult zien dat het nog een hele uitdaging is zo’n reus in zijn geheel te fotograferen!

Het uitkijkpunt dat je niet mag missen is Glacier Point; het zicht over de vallei is hier onovertroffen. Let wel, de weg naar dit punt is vanaf november tot mei/juni afgesloten.

 Onderschat de grootte van het park niet;  het omvat meer dan 3.000 km²!

‘There can be nothing in the world more beautiful than the Yosemite, the groves of the giant sequoias and redwoods…and our people should see to it that they are preserved for their children and their children’s children forever, with their majestic beauty all unmarred.’

President Theodore Roosevelt, 1905

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen