Vietnam informatie

Landeninformatie Vietnam

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Vietnam telt ruim 93 miljoen mensen en dat neemt jaarlijks met zo’n twee procent toe. Zo’n 78% van de bevolking woont op het platteland en is werkzaam in de rijstgebieden. De bevolkingsdichtheid is in de Rode Rivier Delta het hoogst ter wereld. De grootste steden zijn Saigon, Hanoi en Haiphong met respectievelijk 6 miljoen, 3,8 miljoen en 1,4 miljoen inwoners. 87% van de bevolking is Etnisch Vietnamees, 2% is Etnisch Chinees. De overige Vietnamezen zijn Khmers, Chams of één van de andere etnische minderheden, die samenleven in dit schitterende land.

Bijna iedereen is werkzaam in de landbouw (rijstverbouw) of in de handel. Typisch is de traditionele Vietnamese hoofddeksel, de"non la; een hoed van gevlochten plataanbladeren. Maar even zo typisch is de vrouwenkleding, de zogenaamde "Ao Dai" een smal hooggesloten tuniek van satijn of zijde. Over het algemeen zijn de Vietnamezen zeer vriendelijk en gastvrij en buitenlanders worden vaak met grote nieuwsgierigheid en hartelijkheid begroet.

Vergeleken met andere arme landen heeft Vietnam een zeer goed opgeleide bevolking. De leer van Confucius, die tot voor kort van grote invloed was op het maatschappelijk leven, benadrukte de rol voor educatie. Veel Vietnamezen zien een goede opleiding als een middel om vooruit te komen. Slechts 15% van de inwoners is analfabeet en dat is het laagste percentage in heel Azië. Het (gratis basis) onderwijs telt twee niveaus: een onderbouw van vijf jaar en een bovenbouw van vier jaar, met leerplicht voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Klassen tellen vaak meer dan vijftig kinderen en de leermiddelen zijn schaars.

De taal bestaat, net als die van de Chinezen, de Japanners en Koreanen uit woorden van één lettergreep, die op verschillende toonhoogte uitgesproken worden en totaal verschillende betekenissen hebben. De taal is dus voor ons onbegrijpelijk en niet uit te spreken. De schriftelijke weergave werd vroeger uitgevoerd in het Chinese karakterschrift, maar tegenwoordig in het Ouoc Ngu. Dit is een alfabet, afgeleid van het Latijnse schrift.

Over het algemeen wordt er redelijk Engels gesproken in Vietnam en de ouderen spreken goed Frans. Wanneer u op eigen houtje de stad in gaat is het verstandig om een hotelkaartje mee te nemen met de naam en het adres van uw hotel in Chinese karakters. Op deze manier kunt u met de ‘’cyclo’’ terug naar uw hotel worden gebracht.

Cultuur

Vietnam is een socialistisch land, waar sinds de grondwetwijziging van 1980 godsdienstvrijheid heerst en burgers elke religie mogen aanhangen. Vietnamezen noemen zich boeddhistisch, maar zijn van oorsprong confucianistisch. Confucianisme is geen echte religie, maar meer een serie leefregels. Deze leefregels zijn geïntroduceerd door de Chinese geleerde Confucius en hebben een grote invloed gehad op de Chinese cultuur en omliggende landen zoals Vietnam. Het Confucianisme gaat over juist te leven waarin respect, menselijkheid en trouw belangrijke peilers zijn. Slechts kleine minderheden zijn Katholiek, Moslim of aanhangers van minder bekende religies of sektes.

Bijna geen volk is zo bijgelovig als de Vietnamezen. Hier vinden mensen astrologie veel belangrijker dan een godsdienst of wetenschap. Kwaaltjes worden opgelost met een amulet en een voorspellende droom wordt voor waarheid aangenomen. Vietnam wordt dus overspoeld met handlezers, medicijnenmannen en profeten.

U zult met regelmaat worden nagelopen door nieuwsgierige kinderen, die u om een snoepje of een schoolpen zullen vragen. Vaak zijn dit situaties waarbij men snel geneigd is iets te geven. Het probleem is vaak dat u niet alle kinderen om u heen blij kunt maken, met als gevolg dat er ruzie en irritatie tussen de kinderen onderling ontstaat. Daarnaast heeft het tot gevolg, daar naarmate er presentjes worden gegeven door de 'rijke' toerist, men steeds brutaler wordt. Om dit te voorkomen kan uw reisleider, op uw verzoek, bijv. een stop bij een schooltje maken. Daar kunt u uw geschenken dan kwijt. Maar geef de kinderen nooit geld, u maakt er bedelaars van en daarvoor zijn de Vietnamezen een te trots volk!

Wettelijke feestdagen (Voorouder- en tempelfeesten) zijn:
01 januari: Nieuwjaar
04 januari: Vuurpijlenfeest in Ky provincie Ha Bac
05 januari: Overwinning van Nguyen Hue op de Chinezen bij de heuvel Dong Da in Hanoi
06 januari: Feest voor Koning Au Duong in Co Loa - Hanoi
03 februari:Stichting van de Communistische Partij
06 februari: Herdenking van de gezusters Trung
15 maart: Feest voor de legendarische Hung-vorsten
30 april: Dag van de bevrijding van Saigon
01 mei: Dag van de Arbeid
19 mei: Verjaardag van Ho Chi Minh
16 augustus: Feest van de Hun-pagode en de Den Kiep Bac
02 september: Nationale Feestdag, Proclamatie van de Republiek

Tet festival:
Eén van de meest belangrijke feestdagen in Vietnam is het Vietnamese Nieuwjaar, het Tet festival. Tet wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar en verschilt daarom per jaar van datum.

Voor de Vietnamezen betekent dit een aantal dagen vakantie en een week lang feest. Het Tet feest staat in het teken van de familie en geluk. Om de voorouders te eren worden huizen en tempels over het algemeen met rood en goud papier versierd en elke regio heeft haar eigen rituelen tijdens het feest. Zo is in Noord-Vietnam de leeuwendans populair, maar in Zuid-Vietnam de éénhoorndans.

Door de versieringen ziet Vietnam er gedurende de periode van Tet heel kleurrijk uit. Tijdens het feest vieren alle Vietnamezen hun verjaardag en er worden daarom vaak cadeaus aan elkaar gegeven. Op de dag zelf wordt er muziek gemaakt, gaat men op bezoek bij familie en wordt er veel vuurwerk afgestoken. Gedurende het Tet feest en ongeveer een week voor en na de festiviteiten zijn veel musea, winkels, markten, restaurants etc. gesloten.

Flora en Fauna

Vietnam heeft een zeer gevarieerde natuur. Dit komt door wisselende temperaturen, enorme hoogteverschillen en de vele regen. De kust bestaat uit tropisch laagland en rondom de Rode Rivierdelta liggen loofbossen met mangroven. De berggebieden en grote delen van het zuiden zijn begroeid met tropisch regenwoud. In de hoge bergen in het noordwesten liggen diepe dennenbossen. In het zuidwesten treft u stukjes savanne en veel landbouw. De meest vruchtbare grond ligt aan de voet van de Central Highlands.

De natuur van Vietnam heeft ernstig geleden door de opkomst van de landbouw en de vele oorlogen. Zo zijn grote delen bos aan de grens met Cambodja en Laos verdwenen. Gelukkig is de regering sinds enkele jaren bewuster met de bescherming van de natuur bezig, met succes! Meer dan 100 gebieden zijn nu beschermd en zijn er zo’n 15 Nationale Parken opgericht.

In Vietnam leven veel verschillende diersoorten. Maar liefst 275 zoogdieren struinen door de Vietnamese bergen en bossen. De meest bekende hiervan zijn de olifanten, neushoorns, apen, tijgers en in het noorden leven zelfs kleine beersoorten. Helaas zijn het aantal dieren niet meer zo groot als vroeger. Vervuiling, boskap en de oorlogen hebben zijn tol geëist. Gelukkig worden er nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt.

De rivieren worden bewoond door meer dan 250 soorten zoetwatervissen. Aan de oevers leven watervogels, buffels, krokodillen en otters. In de Zuid-Chinese Zee zwemmen 1000 verschillende vissoorten en daarnaast een hoop krabben, waterschildpadden en zeeslangen. Ook de vogels zijn rijk vertegenwoordigd in dit schitterende land. Er leven zo’n 800 verschillende vogelsoorten en maar liefst 600 daarvan alleen al in Zuid-Vietnam.

Kakkerlakken zijn in de tropen onvermijdelijke huisdieren; ongeacht de hygiëne. Ze zijn niet prettig maar gelukkig volkomen ongevaarlijk. Onverpakte levensmiddelen, rottend fruit en vuil servies lokken vaak kakkerlakken en andere insecten. Airconditioning wordt geschuwd door deze indringers. Het plaatsen van mottenballen zorgt voor een indringende geur en is dus een effectief middel om dit ongedierte buiten te houden!

Geografie

Vietnam ligt in Zuidoost Azië en grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en in het zuidwesten aan Cambodja. Het oosten van Vietnam ligt aan de Zuid-Chinese Zee. Vietnam heeft de vorm van een langgerekte ‘’S’’ en telt een oppervlakte van 330.500 km2; vergelijkbaar met Italië. Vietnam is op te delen in vier regio’s, namelijk: Bac Bo (noord- en noordoosten), Nam Bo (zuid- en zuidwesten), Noord Trung Bo (noordwesten en midden) en Zuid Trung Bo (midden en zuidoosten).

Vietnam bestaat grotendeels uit heuvels en bergen, waarbij in het noorden het dichtstbevolkte Rode Rivier Delta ligt. De kuststrook van midden Vietnam heeft prachtige stranden, lagunes en duinen. Het zuiden wordt gekenmerkt door de Mekongdelta. Naast het vasteland hoort er ook nog een keten van 1.000 eilandjes bij Vietnam, waaronder het archipel Dao Phu Ouoc, de Paraceleilanden en de Spratley eilanden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Vietnam wordt gekenmerkt door eeuwen van onophoudelijke strijd tegen steeds nieuwe vijanden. Het grootst was de strijd tegen de overheersing van Vietnams' grote, noordelijke buur: China. Reeds 200 jaar voor Christus werd het koninkrijk Nam Viet gesticht, dat een groot deel van het huidige Zuid-China besloeg. Bijna 1000 jaar lang heeft er een strijd gewoed, met als inzet de Chinese provincie Vietnam. Hierdoor kent Vietnam vele Chinese elementen waaronder: recht, onderwijs, literatuur, taal en uiteraard de cultuur.

De geschiedenis is bepalend geweest voor het complexe nationale karakter van de Vietnamezen, dat is gevormd door het felle nationalisme en de strijdlust; ingegeven door het verlangen naar nationaal lijfsbehoud. De Chinese soevereiniteit is altijd beperkt gebleven tot het noordelijk deel van Vietnam. Het midden en zuidelijke deel maakten, onder verschillende beschavingen, ieder een eigen ontwikkeling door.

De vroegste beschaving in het zuiden was het koninkrijk Funan, met als centrum de Mekong Delta. Later is dit gebied overgenomen door de Khmer. Centraal Vietnam was het domein van het machtige, hindoeïstische koninkrijk Champa, dat vooral tot bloei kwam rond het huidige Da Nang. Nadien volgde de Le-dynastie, die zowel met China (in het noorden) als de Khmer en de Cham (in het zuiden) oorlog voerde. Gedurende de Le-dynastie, toen de rust was weergekeerd, is het bestuur gereorganiseerd en is de natie tot bloei gekomen.

Landbouw werd ontwikkeld en de universiteit van Hanoi werd gesticht, met gevolg dat de gebieden steeds dichter bevolkt raakten. Men wilde uitwijken naar het zuiden, dat na vele nederlagen van Cham en Khmer openlag, zodat het rijk zou eindigen in de huidige Mekong Delta. Door huwelijk werd de Le-dynastie opgevold door de Tran-familie, die wederom ten val werd gebracht, waarna de tijdperken aanbraken waarin de Ho- en de Ming Dynastie zegevierden. De Tay-Son burgeroorlog maakte uiteindelijk een einde aan de diverse monarchieën, met als gevolg dat de Fransen een politieke rol gingen spelen om vervolgens een koloniaal rijk op te bouwen.

Het koloniale bestuur heeft op het gebied van landbouw en infrastructuur een positieve bijdrage geleverd, maar veroorzaakte grote onvrede vanwege de hoge belastingen en genadeloze pachtheren. Op deze voedingsbodem kon het communisme zich als enige remedie presenteren tegen de Franse onderdrukking.

In maart 1945 zetten de Japanners de Fransen af en werd keizer Bao Dai geïnstalleerd, die later werd opgevolgd door Ho Chi Minh. Hiermee bestond Vietnam uit twee onafhankelijke landen: Noord- en Zuid Vietnam, wat tot een slepend conflict leidde tussen China en de Sovjet Unie en de VS als geldschieter.

In 1960 werd het Nationaal Front voor de bevrijding van Zuid Vietnam opgericht, met als gevolg dat de VS zich steeds verantwoordelijker gingen voelen voor Zuid Vietnam, omdat die dachten dat het communisme via deze weg de wereld zou overgaan. Dit escaleerde gigantisch en leidde tot de levering van hulp in de vorm van gevechtstroepen, met als gevolg: de tweede Indochina Oorlog uit de jongste geschiedenis. Een tragedie die in 1975 eindigde toen het Noorden het Zuiden versloeg en Vietnam weer één land werd. Talloze Vietnamezen werden in heropvoedingskampen geplaatst of sloegen in kleine bootjes op de vlucht.

De opbouw van het vernietigde kwam na de oorlog maar langzaam op gang, want eerst kwamen er tien jaren van communistische invloed, die weinig goeds brachten. Pas in 1986, na de overstap op het vernieuwingsbeleid, is het tempo van de opbouw tot ongekende hoogte gestegen.

Klimaat

Vietnam is een langgerekt land met hoogteverschillen en kent daarom een zeer gevarieerd klimaat, ook het noorden en het zuiden van het land verschillen van klimaat soort. De gemiddelde temperatuur van het land ligt tussen de 25°C en 30°C.

In het noorden tot ongeveer centraal Vietnam heerst een subtropisch klimaat met warme zomers en milde winters. In de maanden van april tot en met oktober schommelt de temperatuur rond de 30°C en valt de meeste regen. In de maanden van november tot en met maart is er veel kans op zon met nog zeer aangename temperaturen rond de 20°C

In de berggebieden heerst een gematigd klimaat en hier ligt de temperatuur het gehele jaar lager dan in de lager gelegen gebieden.

In het zuiden van het land heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27°C. De maanden maart tot mei zijn het warmst met temperaturen die kunnen oplopen tot 35°C. Van mei tot oktober is het in het zuiden warm, vochtig weer. In de regenperiode valt er regelmatig een forse bui, vaak aan het einde van de middag en ’s nachts. Meestal is dit een tropische regenbui van een uurtje, waarna de zon weer doorbreekt en het land weer heerlijk fris ruikt en de omgeving prachtig groen kleurt. De meeste regen valt in de maanden juli en augustus. In de maanden november tot en met februari schijnt over het algemeen de meeste zon, valt de minste regen en blijven de temperaturen rond de 30°C.

Politiek

Na de bevrijding van Frankrijk riep Ho Chi Minh in het noorden de Democratische Republiek Vietnam uit. Er werd een akkoord met de Fransen gesloten dat de Democratische Republiek een onafhankelijke staat zou worden binnen de Franse Unie. Frankrijk nam Vietnam echter niet serieus en in november 1946 begonnen de Fransen een militaire actie tegen het noorden. Dit was het begin van de Vietnamese oorlog.

Acht jaar later leed Frankrijk een nederlaag en werd het land opgesplitst in tweeën, namelijk Noord- en Zuid-Vietnam. Noord-Vietnam zocht aansluiting bij de Sovjet-Unie en Zuid-Vietnam oriënteerde zich vooral op het westen. Deze periode van vrede duurde echter kort, in het noorden waren communistische guerrillastrijders actief, de Vietcong. Deze kregen steeds meer aanhang van de bevolking.

In 1964 startte de Tweede Vietnamoorlog tussen Amerika en Noord-Vietnam. De Tweede Vietnamoorlog zou uiteindelijk ruim tien jaar duren en heeft vele slachtoffers gekost. De vele protesten in de VS en Europa hebben uiteindelijk geleid tot een staakt-het-vuren. Op dit moment wordt Vietnam geregeerd door president Nguyen Minh Triet van de Socialistische Partij. Hoewel Vietnam officieel geen communistisch land meer is, is de politieke structuur nog gebaseerd op communistische overtuigingen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen oppositiepartijen en is er een behoorlijk strenge censuur.

Toch is er de laatste jaren een ommekeer in de manier van regeren. Jongeren die in het buitenland hebben gestudeerd proberen meer vrijheden te verwerven in Vietnam zelf. Ze pleiten niet voor een westers systeem, maar wel voor een economie die meer open staat voor de omringende landen. Het regime is de laatste jaren heel wat minder strikt geworden.

Economie

Na de Vietnamoorlog werd de plan-economie van het noorden in het gehele land doorgevoerd. Dat heeft niet lang geduurd, want na de eerste twee vijfjarenplannen bleek dat de doelstellingen niet werden gehaald. Vooral de rijstteelt stelde teleur. Vanaf 1986 werden de zogeheten Doi Moi hervormingen doorgevoerd. De economie groeit sinds de jaren ’90 met zo’n 7 tot 8 procent per jaar.

In 2000 sloot Vietnam zelfs een handelsovereenkomst met de VS, een mijlpaal in de relatie met de voormalige vijand. Ho Chi Minh City en de Mekongdelta vormen het economische centrum en hier worden dan ook de meeste buitenlandse investeringen gedaan. Vietnam exporteert veel agrarische producten, zoals rijst, cashewnoten, koffie, thee, rubber, zwarte peper en zeevruchten.

Het land is rijk aan delfstoffen, zoals steenkool, fosfaten, mangaan, bauxiet en chroom. Verder zijn er in het zuiden vele voorraden olie en gas te vinden. Daarnaast groeit het toerisme in Vietnam de laatste jaren sterk. Vietnam heeft de toerist dan ook veel te bieden: prachtige natuur, mooie berggebieden en fraaie stranden. En natuurlijk de schitterende steden Hanoi, Hue en Ho Chi Minh city.
Terug naar boven