In Vietnam wonen zo'n 95 miljoen mensen, van wie 85 procent de Vietnamese etniciteit heeft. Deze etnische Vietnamezen wonen voornamelijk in grote steden en de laaglanden, langs kustlijnen en rivierdelta's. De twee belangrijkste steden zijn de noordelijk gelegen hoofdstad Hanoi en zuidelijke Ho Chi Minhstad (vroeger bekend als Saigon) – elk hebben zo'n 7,5 miljoen inwoners.
Naast deze Vietnamese meerderheid behoort ongeveer 15 procent van de bevolking tot een van de ruim vijftig etnische minderheden die het land kent. Veel van deze etnische groepen wonen in dorpen in de dunbevolkte hooglanden en hebben ieder een eigen klederdracht, unieke tradities en individuele culturele gewoonten.
Een voorloper van de Vietnamese cultuur was de Dong Son cultuur, die zo'n drieduizend jaar geleden tot bloei kwam in Noord-Vietnam. Dit eeuwenoude volk staat met name bekend om de rijkelijk versierde bronzen Dong Son-trommels, een vroeg voorbeeld van Vietnamese kunst.
Nog altijd speelt kunst een belangrijke rol in de cultuur van Vietnam. Kalligrafie, zijde schilderen en blokdrukken zijn bijvoorbeeld populaire kunstvormen in het Vietnam van vandaag. In traditionele kunstnijverheidsdorpjes worden deze tradities in stand gehouden. Elk dorp heeft een eigen specialiteit en een eigen stijl waar die plek bekend om staat. Naast de beeldende kunsten zijn er bijzondere vormen van dans, muziek en theater, zoals het typisch Vietnamese waterpoppentheater.
De algemeen gesproken taal in Vietnam is het Vietnamees, een taal uit dezelfde familie als het Cambodjaanse Khmer. In tegenstelling tot het Khmer is het Vietnamees echter een tonale taal. Een groot deel van de Vietnamese vocabulaire heeft een oorsprong in de Chinese taal. Vietnamese dialecten kunnen nogal verschillen tussen het noorden, midden en zuiden van het land – daarnaast spreken veel van de etnische minderheden in Vietnam een eigen taal.
Tet festival:
Voor de Vietnamezen betekent dit een aantal dagen vakantie en een week lang feest. Het Tet feest staat in het teken van de familie en geluk. Om de voorouders te eren worden huizen en tempels over het algemeen met rood en goud papier versierd en elke regio heeft haar eigen rituelen tijdens het feest. Zo is in Noord-Vietnam de leeuwendans populair, maar in Zuid-Vietnam de éénhoorndans.
Door de versieringen ziet Vietnam er gedurende de periode van Tet heel kleurrijk uit. Tijdens het feest vieren alle Vietnamezen hun verjaardag en er worden daarom vaak cadeaus aan elkaar gegeven. Op de dag zelf wordt er muziek gemaakt, gaat men op bezoek bij familie en wordt er veel vuurwerk afgestoken. Gedurende het Tet feest en ongeveer een week voor en na de festiviteiten zijn veel musea, winkels, markten, restaurants en dergelijke gesloten.