Vietnam

Vietnam Reisleider

fooienpot

Peter
10-10-2017 - 12:53 uur
Hallo Esther, ik begrijp dat er 2 fooienpotten zijn. 1 fooienpot voor reisleiding en housekeeping, en 1 aparte fooienpot waarvan de deelname niet verplicht is. Mijn vraag; wat wordt er betaald uit de niet verplichte fooienpot en welke groep mensen valt onder de categorie reisleiding? Bij al onze vorige rondreizen was de fooienpot voor reisleiding (chauffeur, gids etc) niet verplicht, aangezien deze mensen op persoonlijke basis gewaarderd worden door de reizigers.
Er zijn 1 reacties gevonden
Nu getoond reacties 1 t/m 1
RE: FOX Reisleider
16-10-2017 - 16:11 uur
Beste Peter,

De fooienpot is een "pot" met geld waarin iedere deelnemer van de reis een bijdrage in doet. Vanuit deze pot worden de fooien gegeven tijdens de reis aan bijvoorbeeld het hotelpersoneel, gidsen, chauffeurs etc. De reisleider beheert deze fooienpot en verwerkt alle uitgaven hiervan in een document. Deze kunt u te alle tijden inzien bij de reisleider.

In de meeste landen wordt heel anders tegen het fenomeen ‘fooien’ aangekeken dan wij hier in Nederland gewend zijn. Terwijl wij normaliter alleen een fooi geven wanneer iemand zijn werk goed gedaan heeft, ziet men buiten West Europa een fooi als een vast onderdeel van het inkomen. Sterker nog, men beschouwt het als een vaststaand recht, dat niet perse samenhangt met de inspanning die ervoor gepleegd is.

Tijdens uw reis verrichten diverse personen diensten voor u, zoals chauffeurs, gidsen, dragers, restaurant- en hotelpersoneel. Zij zullen dan ook een fooi van de groep verwachten en bij het uitblijven van een fooi verontwaardigd en/of gekwetst zijn. De reisleider geeft hierover advies en zal meestal het geven van fooien namens de groep via de fooienpot coördineren.

Vriendelijke groeten uit Vietnam
Terug naar boven