25-daagse Easy Going groepsrondreis Beste van Vietnam

A. van Luffelen

Reisdatum: 18-04-2016 t/m 12-05-2016

Easy Going Vietnam: Een belevenis!

Maandag 18 april,   Amsterdam - Hanoi
Eindelijk is het ogenblik aangebroken dat we naar Schiphol kunnen vertrekken voor onze 25 daagse Easy Going naar Vietnam. We zijn benieuwd wat ons te wachten staat. We laten ons verrassen! Om 8 uur gaat we richting Amsterdam. Het is maandagochtend en erg druk op de weg. Maar even over de klok van 10 uur parkeren we onze auto op P3. Tot over 25 dagen!

Meteen kunnen we doorlopen naar de incheckbalie en kunnen hierna ook door naar de douane. Vrij strenge controles maar dan zijn we ook binnen. Om 13.10 uur vertrekt het vliegtuig van Cathay Pacific richting het oosten. Via het noorden vliegen we richting Rusland en doorkruisen het immens grote land. Ruim 11 uur wordt er gevlogen, maar er wordt goed gezorgd voor de inwendige mens. De tijd wordt doorgebracht met het kijken van films, het lezen van een boek en het volgen van de route op de stoelcomputer.

Dinsdag 19 april, Hanoi
Mooi op tijd komen we in Hong Kong  bij de incheckbalie van Dragonair, een Vietnamese vliegmaatschappij. Om half 8 weer richting Hanoi waar we om kwart voor 10 veilig landen. Ondertussen al met een paar ervaren FOX  medereizigers kennis gemaakt. Voor ons is het de eerste reis met FOX.

We worden opgewacht door Marina, onze reisleidster en de Vietnamese, Engels sprekende gids Din. Zij zullen ons de hele reis begeleiden. Dan richting hotel. Hier kunnen we komen door het laatste stuk te wandelen. Wat een drukte!!! De scooters en brommers  vliegen ons voorbij. Al gauw kregen we de tip dat we langzaam lopend  over kunnen steken zodat de scooters je ontwijken. Goed geregeld!

Een mooie suite staat voor ons ter beschikking in het “Hong Gnoc Dynasty” hotel. Even een douche want na een hele nacht gereisd te hebben en bijna niet geslapen zijn we daar wel aan toe. Op het vliegveld hadden we al Euro’s ingewisseld voor enkele miljoenen Dong. Op slag zijn we miljonair.  Één  miljoen Vietnamese Dong zijn ongeveer € 40,- waard.

Om 17.00 uur een uitleg van Marina over het programma voor de komende weken. Er wordt een totaalpakket van excursies en lunches en diners voorgesteld en de groep gaat akkoord. Het lijkt iedereen wel handig om op deze manier alles te laten regelen. Daarna ons eerste gezamenlijke diner in een sjiek Vietnamees restaurant. De gesprekken verlopen ook erg gezellig. Het eten is even wennen…. Vreemde groenten en soepje met ananas. Het eten met stokjes lukte ook nog niet. Dan om 8 uur met de bus naar het hotel, het laatste stuk lopend manoeuvrerend langs de scooters en de duizenden mensen die buiten op de stoep zitten.
Morgen wordt het een drukke dag hebben we gehoord en we worden om half 7 gewekt. Hopelijk vannacht lekker slapen.

Woensdag 20 april, Hanoi
Om half 7 de wake-up call. Zoals te verwachten was hebben we prima geslapen.
Vanaf 7 uur ontbijt. De Vietnamese gerechtjes laten we maar even voor wat het is. Maar  het fruit is wel lekker; meloen, mango, drakenvrucht.

Vannacht heeft het erg hard geregend maar als we om 8 uur wandelend naar de bus gaan is het droog. Eerst naar het mausoleum van Ho Chi Minh. Hier ligt de hervormer van Vietnam sinds 1969 opgebaard. We moeten netjes gekleed zijn en we mogen niet fotograferen. Twee aan twee in de rij moeten we een rode loper volgen en worden gedirigeerd door wachters in het wit gekleed. Ho ligt in het mausoleum en we mogen niet stilstaan maar moeten doorlopen. Zéker geen geintjes maken! En druk dat het er is. Hele schoolreisjes kinderen die bij hem langs gaan. Natuurlijk belangrijk in hun onderwijs. Zijn werkverblijf ligt in het park achter in de tuin.

Hierna naar de tempel van de Gnoc Son op het eiland en het Ho Hoan Kiem, Din vertelt over de historie. We merken al snel dat de samenwerking tussen Marina en Din prima verloopt. Alles wordt vlot en goed geregeld en is goed afgestemd. Daarna heerlijk lunchen met de groep. Héél lekker Vietnamees met een lekker biertje. Dat smaakt wel met het warme weer hier. De weg naar het restaurant hebben we te voet afgelegd en we keken onze ogen uit. Wat was er veel te zien in deze nauwe straatjes. Op straat koken en eten is hier normaal. Op je hurken zittend of op een klein rood stoeltje. Dieren worden geslacht op straat van duiven tot konijnen en varkens en kippen toe.

Daarna stappen we in een fietstaxi en worden de stad rondgeleid. Tjonge jonge wat een bedrijvigheid met die scooters en het andere drukke verkeer. Iedereen vervoert wel wat en het lijkt voor ons ondoenlijk wat ze vervoeren; dozen, hoedjes, souvenirs, tonnen, stenen, dieren etc. Het uurtje vrij besteden we op een bankje bij het meer. We krijgen gezelschap van een jong stel met een kindje van ruim een jaar schat ik zo, die zijn pap gevoerd krijgt. Kinderen zijn overal hetzelfde merken we!

Met de groep wonen we de waterpoppen voorstelling bij, en het is voor ons eigenlijk ook een rustmoment. We genieten van de zang en het poppenspel.

Donderdag 21 april , Hanoi – Halong Bay
4-donderdag-21-april-(201)

Om 9.00 uur vertrokken we vandaag met de bus richting Halong Bay. We zien al weer wat meer van het land en Marina en Din vertellen over het inkomen van de Vietnamezen. Ook de strijd die gevoerd is tijdens de oorlog komt ter sprake. De lonen variëren omgerekend naar Euro’s van € 200,- tot € 1000 per maand. Onderweg stoppen we bij een werkvoorziening voor lichamelijk gehandicapten die erg fijn hand naaldwerk verrichten. Natuurlijk hebben ze mooie spulletjes en ik koop voor mezelf een zijden sjaal.

Dan door naar Halong Bay waar we in twee groepen verdeeld worden voor twee boten. We blijven ook een nacht op de boot slapen. We beginnen met een lekkere lunch. Daarna gaan we kajakken op de Halong Bay. Een bijzondere ervaring is het om te varen tussen de eilandjes en de rotsen. Met wat moeite moet je in en uitstappen, maar het is leuk om te kajakken. Wel een natte broek natuurlijk. Het weer is niet helder maar soms breekt de zon een beetje door.

De sfeer binnen onze groep op deze boot is erg gezellig, maar ook op de andere boot gaat het er vrolijk aan toe. En dan is ook het moment aangebroken dat de zon ondergaat. Het levert mooie foto’s op. Op het dek sluiten we de avond af met de hele groep. Gezellig wat drinken en kletsen. De groep klikt goed samen. Om 22.00 uur naar onze hut.

Vrijdag 22 april  Halong Bay - Ninh Binh
Het plenst als we wakker worden en de lucht is betrokken. Gezamenlijk praten we wat bij en om 10.00 uur krijgen we een hele uitgebreide brunch. Het eten blijft maar komen met kleine schaaltjes. Als je denkt dat we het gehad hebben komt er weer wat bij. Soorten vis, vlees en rijst en heerlijke groenten.

Daarna stapt de complete groep weer in de bus en hebben we een flinke rit voor de boeg. De verhalen over de overnachting op de boot worden uitgewisseld. Eerst rijden we richting Hanoi en dan weer naar het zuiden. We stopen bij een winkel waar ze pinda koekjes verkopen en waar we in een 2** wc onze behoefte kunnen doen.
Dan arriveren we in Ninh Binh in een Resort hotel en we maken  een stevige klim naar een tempeltje. De benen strakken na een busrit is altijd fijn. Daarna eten en gezellig de avond doorgebracht met een aantal mensen van het gezelschap.

Zaterdag 23 april Ninh Binh – Vinh
6--23-april-(189)

De mooie zonnige dag begon met een lekker ontbijt en daarna een boottocht  met een sampan door het gebied “Tam Coc”. Het bootje wordt geroeid door een Vietnamese vrouw. Het voelt in het begin wat ongemakkelijk omdat zij toch 1 ½ uur roeit. Het is een prachtig gebied en we varen onder een rots door. De hele groep heeft het prima naar de zin. Sommige roeisters roeien zelfs met hun voeten!! De roeister wil natuurlijk ook nog wat te verkopen en ik neem een rood etuitje. Altijd handig.

Dan door naar de Bai Dinh Pagode.  De eerste kennismaking van deze reis met een pagode. De tempeltjes zijn prachtig! Als ik naar het toilet wil kost het 2000 Dong ( € 0,08, maar heb ik geen gepast geld. Ik heb alleen 50.000 Dong. Omgerekend  € 2,-. De wc man geeft wisselgeld maar probeert hier de wisseltruck. Ik krijg eerst  2000 Dong, maar ik heb de eerste dag al geleerd hoe ze je hiermee op het verkeerde been kunnen zetten. Ik krijg daarna een keer of 4 opnieuw wisselgeld. Steeds telt hij opnieuw en steeds klopt het niet. Het geld is hier van weinig waarde en ik krijg  wel met meer dan 20 biljetten in mijn hand gedrukt. Ik vraag een medereiziger om mee te tellen en samen komen we er uiteindelijk uit op het goede wisselgeld. Lachen! De man wordt ogenschijnlijk steeds meer ongeduldiger, maar we trappen niet in zijn wisseltruck. Als ik vertrek zwaai ik naar de goede man en hij lacht terug. Leuk!

Verder met de bus en een stop voor een warme heerlijke lunch buiten onder een verkoelend afdak. Lekker buiten gegeten met de groep. Dan  verder met de bus en een stop bij een beton bedrijfje door een familie gerund. Vrouwen die 12 uur zwaar werk verrichten tegen kleine bedragen. Maar een goed lopend bedrijfje. Als we foto’s mogen maken knijpt een oud klein vrouwtje me stevig in de kuiten en slaat tegen mijn billen. Ze lacht en doet het nog een keer. Ze trekt haar mouwen omhoog en vergelijkt haar armen met die van mij. Hilariteit bij de Vietnamese familie maar ook in onze groep. Ik ben voor hen een “Happy Boeddha” Wit en welvarend! Marina de reisleidster had ons al gewaarschuwd dat vrouwen die goed bedeeld zijn flink geknepen kunnen worden. Ik vond het wel bijzonder eigenlijk en had meteen een soort contact mat het kleine vrouwtje. Morgen gaan we naar een markt waar het blijkbaar ook gebeurt. Ik ben benieuwd. Het is in ieder geval lachen met de groep.

Din onze Vietnamese gids geeft ons uitleg over de Vietnamese taal en uitspraak. Moeilijk hoor al die Dong, Ha, há  en Pho. Wat wel goed blijft hangen is “oi troi oi”, wat we overal kunnen gebruiken in luchtige situaties.” xin chào” wordt gebruikt als begroeting en kan altijd. We arriveren in een mooi hotel en eten bij het zwembad. We kletsen onder het genot van een biertje nog na. Om 22.00 uur naar de kamer.

Zondag 24 april Vinh – Dong Hoi
Het bezoek aan de plaatselijke markt was leuk. Vooraf hilariteit in de groep over wie er geknepen zou worden. Het was een echte dagmarkt met voedsel en kleding. Allerlei levende dieren werden te koop aangeboden en tegelijkertijd geslacht. Grote kikkers werden levend gevild. Op de markt onderhandeld voor een klein prinsessenjurkje. Eerste instantie ben ik doorgelopen na wat afgedongen te hebben maar later ben ik terug gegaan en heb hem gekocht voor 120.000 Dong. Omgerekend was het € 4,80. De vrouw gaf me een dikke zoen op mijn wang en een high Five. Ik denk dat ze goed verdiend had aan mij. Grappig. Maar omdat ik blank en stevig ben heb ik ook de aandacht van de vrouwen. Als ik krom sta om een foto te maken komt er een vrouwtje vanuit een andere hoek aangerend en tikt me tegen mijn billen. Dit onder hilariteit van een rij zittende marktvrouwen. Ze zijn supervriendelijk maar vinden onze postuur en kleur vreemd!

Dan de bus weer in en regelmatig een fotostop op de Ho Chi Minh Trail bij de mooie uitzichten. Ook stoppen we bij een begraafplaats waar 10 gesneuvelde vrouwen begraven zijn. Het is een bedevaartplaats met veel wierook en “geschenken” voor de overledenen. Din had in de bus al verteld over de rituelen rondom overledenen.

Daarna een lunch voordat we een boot opstappen om 45 minuten te varen naar  de Phong Nha grotten. Prachtige grotten met verlichting die de accenten laten zien van de stalactieten en stalagmieten. Daarna terug met de boot en door naar ons hotel in Dong Hoi. Een resort hotel. In de bus is een gezellige sfeer en er wordt druk gepraat. Doordat we wat wisselen van plaats in de bus praat je steeds met anderen. Leuk!
Onderweg zien we ook nog vechtende waterbuffels. Overal waar we komen worden mensen uit ons gezelschap gevraagd om te poseren met de inwoners van Vietnam. Ze gaan graag op de foto.

Maandag 25 april  Dong Hoi
Op onze vrije dag (we zijn Easy Going) gaan we met 12 mensen toch een excursie maken naar de Paradise grotten. Ik vergeet de opgeladen batterij in mijn fototoestel te doen. Dom, dom dom…., Dus de grootste mooiste grotten van Vietnam, geplaatst op het Unesco werelderfgoedlijst moeten het nu zonder mijn camera doen. Maar ik krijg vast nog wel een foto doorgestuurd van een van de anderen. Ruim een uur rijden en dan de wandeling naar boven om in de grot te komen. Hier is het prachtig. Het is blijkbaar de grootste toegankelijke grot ter wereld. Het is een afdalende looproute. Je kunt één km ver lopen en daarna weer dezelfde route terug. Prachtige verlichting tegen de rotswanden maken het nog mooier. Je voelt jezelf hier een zandkorreltje in de tijd.

Terug in het hotel lunchen we op het terras. Heerlijk. Er is af en toe zon maar de temperatuur is goed. Ik ga naar de kamer omdat ik het even rustig wil en bedenk alvast een paar coupletjes voor een lied voor de Abraham in ons gezelschap. Morgen krijgt hij een verrassing!

Dinsdag 26 april Dong Hoi – Hué
Vandaag kunnen we wat uitslapen omdat we pas om 12 uur vertrekken Het is erg warm. Het voelt niet benauwd maar we zweten peentjes. We stoppen eerst bij het Vietnamese ondergronds gangenstelsel van de Vịnh Mốc tunnel. Hier hebben 16 Vietnamese gezinnen in de “Amerikaanse”oorlog gewoond. Er werden zelf 17 kinderen geboren. Onvoorstelbaar. We lopen in de gangen en dalen af met de treden. Hierna weer trapsgewijs omhoog. Er waren hier opslag depots en de ontluchting werd ook goed geregeld.

Daarna rijden we verder en komen aan bij de Hien Luong brug waar we de historische passen zetten van Noord naar Zuid Vietnam. Erg bijzonder om hier over de brug te lopen. We bezoeken ook nog een oorlogskerkhof van Vietnamese soldaten.

Daarna verder naar Hué waar we met zijn allen heerlijk dineren en waar we de verjaardag vieren. Ons liedje wordt met veel waardering ontvangen en meegezongen. Dan met de bus naar het hotel, want morgen worden we om 6.00 uur gewekt. We moeten ons weer netjes kleden omdat we naar de Pagode  gaan en de Keizerlijke paleizen in Hué.

Woensdag 27 april  Hué
10--27-april-woensdag-(232)

Vandaag wordt het erg warm. De verwachtingen zijn 39 graden en gevoelstemperatuur flink daarboven. We worden om 6 uur gewekt en vertrekken om half 8 naar de Verboden stad. We moeten ons netjes kleden om de Pagodes vandaag te mogen bezoeken. Er wordt ons zoveel verteld over de historie, dat er maar een klein beetje blijft hangen. Maar het is er erg mooi. De kleuren, de omgeving van de keizerlijke paleizen, tempels en lotusvijvers uit de keizerlijke Nguyen dynastie zijn indrukwekkend. Maar het is er ook bloedheet.

Daarna vertrekken we  naar de Thien Mu pagode en maken een boottocht over de Parfum rivier. Dan gaan we met de hele groep lunchen, en net zoals altijd met meerdere kleine gerechten, en met witte rijst geserveerd. Het is licht verteerbaar en erg lekker. Ik drink erg veel water. Zeker bij het prachtige en indrukwekkende Mausoleum loopt de temperatuur flink op. Ook nemen we een kijkje hoe de wierookstokjes met de hand gemaakt worden en de typische Vietnamese hoeden van palmbladeren. Een inklapbare hoed wordt met de hand gemaakt.

’s Avonds zijn we met een groepje naar het centrum gelopen. We eten op de hoek van een straat in de historische kern en Marina eet ook mee. We bestellen als nagerecht  Banana split en er wordt gevraagd of we het inside of outside willen hebben. “oi troi oi”. Hilariteit als we eerst ijs krijgen en als het op is, de banaan! Daarna nog wat drinken op het terras bij een discotheek en daarna 30 minuten wandelen naar het hotel. Morgenochtend weer  half 7 Morning- Call en 8 uur vertrekken.

Donderdag 28 april Hué - Hoi An
Om 8 uur in de bus na een goed ontbijt. We gaan vandaag naar het toeristische stadje Hoi-An We stoppen bij een primitieve stokerij waar de eucalyptus verwerkt wordt. Ik koop Eucalyptus op waterbasis. Een lange medereiziger wordt weer eens “gemeten” en vergeleken met zichzelf door een Vietnamees vrouwtje.

Op weg naar Hoi An rijden we over de Wolkenpas. Het is heiig, en we zien dus niet veel. Wat jammer, maar het zo. Bij de toiletstop zien worden we weer “aangevallen” door verkopers en gaan we naar een 2** wc. Ik koop hier nog de eucalyptus olie in kleine flesjes. We stoppen ook bij het wereldberoemde Danang Beach in Danang, het surfparadijs van Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog. In de bus is het weer gezellig. Kletsen met de mensen maar ook grappige momenten. “oi troi oi” klinkt het regelmatig. Dat betekent in Vietnam ‘O mijn God” en voor ons is het een lijfspreuk aan het worden.

Daarna arriveren we in Hoi An. Het is een erg toeristisch historisch stadje waar veel straatverkopers zijn en leuke winkels. We nemen in de zijden stoffen winkel een kijkje. Je kunt hier kleding op maat laten maken voor een kleine prijs. De volgende dag zal je kledingstuk dan al klaar zijn. We lopen door de drukke straten en bekijken nog een tempel. Dan een Happy Hour in een gezellig café. De hele groep gaat mee. We kletsen een tijd totdat we vertrekken naar “de gekke kok”. Hij heeft een zeer goede keuken met erge lekkere Australische biefstuk. Marina heeft het weer goed geregeld!

Even voor half 9 lopen we met een groepje mensen naar het hotel terug waarna ik de was wegbreng naar de receptie. We hebben nog twee weken te gaan. Maar wat het is een geweldige gezellige en bijzondere reis.

Vrijdag, 29 april  Hoi An
12--29-april-(87)

Voor deze dag hebben we ons aangemeld voor de fietstocht door de binnenlanden van deze omgeving. Bovendien ga ik deze middag ook naar een kook workshop met een groepje van zes. Om 8 uur staan de fietsen gereed en maken we een prachtige fietstocht door de rijstvelden en de groenten en kruiden tuinen. Het ziet er erg verzorgd uit allemaal. Een echtpaar op hoge leeftijd komt ons warm begroeten en ze hebben zo te zien een zwaar arbeidzaam leven achter zich. Ook kunnen we evt. op een buffel klimmen, en een bamboe ( beresterke) brug oversteken.

De rijstvelden kleuren gelig en dat betekent dat er geoogst kan worden. Op verschillende plaatsen liggen de korrels op het fietspad en voor de huizen te drogen om in zakken verdeeld te worden. Rijst wordt hier gestoomd gegeten en je krijgt het bij elke maaltijd. Van meergranenrijst of zilvervliesrijst heb ik hier nog niets gezien.
Mooie Lotus bloemen zijn zomaar te vinden in het veld.

Onderweg krijg ik een kroon van palmbladeren en ook de “feestmuts” voor de jarige is gemaakt van deze bladeren. Vissers staan hier in het water of laten grote netten zakken in het water. Van palm maken ze ook dakbedekking. Onderweg zien we mannen aan het werk. Een Vietnamees is altijd bezig of onderweg lijkt wel. Op een begraafplaats zien we graven van 5 broers die op dezelfde dag zijn gesneuveld tijdens de Vietnam oorlog. Wat moet er toch ongelooflijk veel verdriet zijn ( geweest) in veel Vietnamese families.

Met de boot varen we relaxed terug naar Hoi An. Hier eten we een lekkere salade en we laten ons met de taxi naar het hotel terugbrengen. Omdat ik om 4 uur een kookworkshop heb, blijven we tot die tijd op de kamer. Mijn foto’s zet ik op een usb stick en we herschikken de koffers. De was wordt terug gebracht en we kunnen nu er wel mee vooruit tot aan het einde van de vakantie.

De taxi staat klaar en met zeven mensen gaan we richting Oude stad. Onze “kookjuf” koopt verse ananas op de markt en deze wordt in razendsnel tempo gesneden in een mooie vorm. Ze snijden hier alles “van je af” met superscherpe messen. Op de markt ligt ontzettend veel en lekkere groenten en veel fruit. Fruit dat bij ons niet altijd te koop is. Bananen zijn hier erg klein maar ook erg lekker en zoet van smaak. In het restaurant is boven de kookgelegenheid. Er wordt op kleine gaspitten gewerkt. We leren snijden van ananas en tomaat en deze te garneren. We maken loempia’s, helemaal vers met veel kruiden en groenten en beetje kip. Jammie, erg lekker! Allemaal natuurlijke producten worden toegevoegd. Heerlijke hamburgertjes maken we ook met gemixte kruiden en groenten. Om 19.00 uur eten we het gezamenlijk op en lopen hierna weer naar de rand van de stad om een taxi terug te nemen. Het was een superdag!

Zaterdag 30 april Hoi An
Vrije dag  in Hoi An. Mijn man heeft met medereiziger afgesproken om vroeg te gaan wandelen. Na het ontbijt om 7 uur vertrekken ze voor een wandeltocht richting zee. Flink bezweet komen ze om 10 uur terug. Ondertussen heb ik mijn logboek bijgewerkt en heb ik in ontbeten. We huren twee fietsen voor de hele dag voor het grote bedrag van 1 dollar per dag, wat nog geen Euro is. We fietsen richting stad en lopen door de historische straatjes. Ik koop een traditioneel Vietnamees (kinder)pakje en er moet flink afgedongen worden. Het is gewoon leuk om te doen. Het geld hier draait om miljoenen maar ik heb het aardig door. Ze kijken altijd in je portemonnee mee en daar moet je dus echt geen 500.000 Dong ( € 20,- ) in hebben zitten want dan zetten ze hoog in. De prijs halveert als we de winkel verlaten en kopen het voor omgerekend € 8,- 

De tempel  bezoeken we nu nog eens. We zijn hier eergisteren ook geweest, maar toen was het erg druk. Nu kunnen we rustig alles nog eens bekijken.

Na een lunch fietsen we richting zee. Onderweg stoppen we op een terras om een lekker drankje te nemen. Heerlijke aardbeien “lassie”; ijskoude  vrucht-yoghurt drank. Bij de zee aangekomen is het druk met de Vietnamezen. Het is hier een feestdag vandaag. Vietnam viert bevrijdingsdag. Op het strand zijn tientallen verkoopplekken met eten. Vietnamezen zijn geweldig goed in keukengerei verzamelen en dan met verse producten gerechtjes maken en bakken. Zal best goed zijn maar we doen even niet. Versteld sta ik ook van hun kledingkeuze: verschillende patronen en dessins door elkaar en veel lagen kleding. Ze liever wit blijven. Daarom vallen wij met onze kleur en postuur ook zo erg op.

We fietsen terug naar het hotel en drinken nog wat met enkele reisgenoten. Op de kamer (weer) een douche en even rustig aan. We eten wel in het hotel vanavond want we hebben geen zin om weer de drukte van de stad op te zoeken. Morgen vertrekt de bus weer om 8 uur.

Zondag 1 mei 
Vandaag vertrekken we naar de rustige badplaats Qui Nhon. Onderweg maken we een stop bij het monument van My Lai. Als voorbereiding zien we een documentaire over deze “slachting” in het dorp door Amerikaanse soldaten. Het dorp werd helemaal uitgemoord. Het wordt helemaal stil in de bus, iedereen is onder de indruk. Het dorp is nagebouwd op de plek waar het drama zich afspeelde en er is een museum. De temperatuur loopt flink op ( 39 graden) en iedereen loopt rond op zijn/ haar tempo om de indrukken te verwerken.

Hierna rijden we door en maken een lunchstop aan een mooi strand. We wandelen een stukje op het strand en laten de golven over onze voeten rollen. Heerlijk! Dan rijden we door en onderweg is er altijd wat te zien en uit te leggen over het landschap en de omgeving. Er wordt gezaaid en geoogst op de rijstvelden. We zien waterbuffels en er wordt regelmatig een foto stop gemaakt. Ook zien we brommers en scooters waarop van alles wordt vervoerd. Zelfs eenden….

Dan arriveren we  in de plaats Qui Nhon. Bij aankomst worden we door Vietnamese meisjes verwelkomd en er is ook een bruiloft. De bruid wordt niet gefeliciteerd. Din heeft in de bus al verteld hoe het in Vietnam er aan toe gaat. De voorbereiding van het bruidspaar op weg naar de grote dag kent een bepaalde opbouw. Zodiac vertelt ook of de relatie een goede “match” is. Het bruiloftsfeest zelf duurt maar enkele uren maar er worden wel 800 gasten uitgenodigd. Wij dineren en na afloop gaat iedereen mee naar het dakterras voor het prachtige uitzicht en een drankje.

Maandag 2 mei Qui Nhon - Nha Trang
Ik ben vroeg wakker en ga een kijkje nemen op het balkon. Om 6 uur is het al aardig druk in zee. De Vietnamezen hebben enkele dagen vrij en dat is goed te merken. Zij zwemmen niet gedurende de dag vanwege de zon, dus om 8 uur is het strand weer verlaten.

Wij pakken onze koffer weer in en we maken in de stad een wandeltocht door de straatjes van de plaatselijke bevolking. Dat is voor ons wel een schok, om te zien hoe deze mensen leven. Volgen Din, onze reisleider zijn het niet de armste mensen van maar wel aan de onderkant.

De foto’s die ik gemaakt heb vertellen genoeg. Het is leuk om contact te maken met de bewoners met behulp van gebaren. Kinderen vinden het bijna altijd leuk als ze aangesproken worden.

We lunchen in een restaurant aan het strand “Dai Lanh Beach” en we maken een groepsfoto. Dan rijden we door en maken regelmatig weer een fotostop. Ook gaan we een kijkje nemen op welke manier ze de mandjesboten maken. Deze worden met de hand gemaakt en met koeienpoep ingesmeerd. Deze worden nog gebruikt door de vissers. Kinderen zien we nu ook regelmatig omdat ze een korte vakantie hebben.

We komen laat in de middag aan in ons hotel voor twee dagen in Nha Trang dat aan zee ligt. Met negen mensen lopen we om zeven uur naar het restaurant Louisiana en zitten daar gezellig bij het zwembad. Gezellig kletsen en eten en een mooi muziekje op de achtergrond. We lopen gezamenlijk terug langs de boulevard en slapen in onze mooie hotelkamer.

Dinsdag 3 mei Nha Trang
16-3-mei-dinsdag-(34)

Om half 9 staat de groep weer klaar om de bus in te gaan voor enkele mooie excursies. Eerst een excursie per boot naar het vissersdorpje Lang Chai. We zien de traditionele vissersboten, die met felle kleuren zijn beschilderd en ook de traditionele 'Thuyen Thung', de ronde vissersbootjes van Vietnam. Dit zijn mandjes die we gisteren gezien hebben. Maar eerst maken we een wandeling door de straatjes van het vissersplaatsje op het eiland. Veel vrouwen zijn aan het werk met de visnetten of met huiselijke karweitjes. Er ligt inktvis te drogen bij de huizen. Ik zing voor de kinderen van het kinderdagverblijf een liedje. Ze vinden het leuk! Enkelen van ons gaan met de mandjesboot naar onze rondvaartboot en de anderen met de boot.

Daarna bezoeken we de indrukwekkende Cham tempels met de indrukwekkende liggende Boeddha en de grote Boeddha. We moeten een aantal trappen oplopen maar als je het rustig aan doet lukt het prima. De middagpauze wordt hier slapend doorgebracht zag ik. Grappig die mensen op een rij te zien liggen slapen. Daarna lunchen we weer gezamenlijk.

De Long Son Pagode bezoeken we daarna. Het zijn wel veel indrukken die we binnen krijgen vandaag. Het fototoestel maakt deze vakantie overuren, maar dan kunnen we thuis straks heerlijk nagenieten.

In de hotelkamer even bijkomen en een korte wandeling naar het strand. Om zeven uur gaan we met 11 mensen met de bus naar een “Onbeperkt” eten en drinken. Het is supergezellig tijdens de tafelbarbecue tussen de plaatselijke bevolking. De bus vertrekt rond negen uur weer en kunnen we weer maar onze kamer toe.

Woensdag 4 mei  Nha Trang - Phan Thiêt/Mui Ne
We gaan vandaag op weg naar Phan Thiêt/Mui Ne, een leuk vissersplaatsje aan de oostkust met prachtige stranden en palmbomen. We maken vandaag geregeld een fotostop en we zien erg veel ossenkarren. In de bus….uit de bus…in de bus…uit de bus. Hilariteit als alle camera’s  gericht zijn op de komende ossenkar, die dan onverwacht een andere richting in rijdt. Dat er overal op de wereld en ook in Vietnam veel was buiten hangt is ook al vaak terug te zien. Op foto’s.  Altijd leuk. Tijdens een laatste tussenstop in het dorp waarin we verblijven, maken we nog foto’s bij de zee met de mooie kleurige vissersbootjes en manden.

Als we arriveren in ons hotel staan we perplex. Prachtig gelegen appartementjes aan zee, met grote slaapkamer, badkamer met groot bad en een buitendouche. Hier blijven we drie nachten en we hebben 2 hele dagen vrij. Heerlijk genieten van alles!

Donderdag 5 mei Phan Thiêt
18--5-mei-donderdag--(23)

We hebben vandaag een vrije dag in ons Victoria resort. Het appartement is geweldig, evenals het uitzicht. En het is warm. Erg warm. 37 graden met gevoelstemperatuur over de 40 graden. De oorzaak is te wijten aan de klimaatsverandering. “El Nino” , zegt men. In de schaduw bij het huisje of aan het strand is het goed toeven. Wel goed smeren!

We eten in het restaurant aan een tafel aan de zeezijde. Lekker windje erbij. Prima!. Daarna heerlijk slapen met de airco aan en zonder enige mug. Mooi zo!

Vrijdag 6 mei Phan Thiêt
19--6-mei-vrijdag--(101)

De tweede vrije dag begint vroeg voor mij. Half 5 wakker. Maar als een uurtje later wat licht begint te worden, ben ik toch wel nieuwsgierig naar de zonsopgang. Mooi, mooi! Heerlijk even foto’s maken op mijn gemak. Het duurt maar even; het moment van de zon die opkomt. Altijd een mooi schouwspel. Als ik terug kom is het tijd voor een vroeg ontbijt.

Om 8 uur is het verzamelen voor de liefhebbers om een wandeling te maken naar de Fairy stream, een watergeul langs water en versteende zandduinen. Natuurlijk gaan we mee. Eerst dacht ik maar niet mee te gaan omdat het zo warm is, maar het was erg mooi en gezellig om een uurtje door deze passage te lopen. Heerlijk met de voeten in het water. We gaan met de taxi heen en terug en drinken samen nog een drankje op het terras van het restaurant. Deze avond gaan we om 7 uur met een groepje eten in een restaurant in het dorp.

Zaterdag  7 mei.
Iedereen zit weer om half 9 in de bus. Na twee dagen relaxen ook weer fijn om op pad te gaan met de groep. We rijden vandaag naar Ho Chi Minh ( Saigon). Er staat ons drukte te wachten met een stad met 11 miljoen inwoners. Onderweg stoppen we om drakenvrucht planten te bekijken. Het zijn grote cactussen met witte bloemen die uitgroeien tot de bekende wit met zwarte stipjesvrucht. Ook zien we cashewnotenboom. Ik heb nooit geweten dat een cashewnoot onder aan een vrucht hangt. We zien rijpe vruchten waaronder de noot hangt. Din klimt in de boom en vertelt er nog meer over.

Als we de stad naderen doemen de hoge indrukwekkende gebouwen op. We steken de Saigon rivier over en begeven ons in de drukte. Knap van de chauffeur om te kunnen rijden in zo’n drukke stad waar alle structuur ontbreekt, lijkt wel. Scooters, brommers en auto’s rijden kris-kras. In een klein Vietnamees restaurantje lunchen we weer heerlijk en de baas wil wel op de foto!

Hierna naar het indrukwekkende oorlogsmuseum. Met veel foto’s wordt de “Amerikaanse” oorlog nog eens scherp op ons netvlies geplaatst. Zoveel slachtoffers, burgers en soldaten. Het maakt iedereen weer eens stil en denkt na over de zinloosheid van zo’n geweld. Maar de wereld, de mensheid, leert er niet van in onze huidige tijd.

Dan naar het hotel. Wel een grote overgang na het mooie resort. Een prima kamer, maar wel wat eenvoudiger. Oké, we gaan toch nog twee dagen flink op pad. Vanavond eerst een Dinnercruise dat we cadeau gekregen hebben van FOX i.v.m. 20 jarig bestaan. Met de bus vertrekken we om half 7 en het is een feest om de rit naar de boot te maken. Wat een prachtige verlichting in de stad. De immense gebouwen wisselen van kleuren en de scooters maken de bedrijvigheid nog meer duidelijk. Op de boot kunnen we aanschuiven en genieten van de prachtige verlichting van de stad en het buffet is heerlijk.

Zondag 8 mei
Om 9 uur in de bus om naar de Pagode te gaan. Hier geven de mensen offers in de vorm van geld, eten, drinken en ze steken heel veel wierookstokjes aan. Verschillende tempeltjes zijn in de pagode aanwezig. Een Mantra klinkt doordringend in een van de ruimte. Daarna maken we een stop bij een gehandicaptenvoorziening die prachtig lakwerk maken met eendeneieren. Natuurlijk koop ik wat kleine souvenirs.

Als we hierna willen doorrijden naar het centrum voor bezoek aan de tempel en het postkantoor blijkt dat er een staking in de binnenstad is. Marina besluit om de excursies morgen maar te doen omdat alles is afgesloten. We stappen uit bij het hotel en gaan in groepjes de stad verkennen. We lopen richting de Saigon Skydeck. Deze staat 5e op de wereldranglijst qua hoogte (264 meter) en we kopen een ticket om naar de 52e verdieping te gaan met de lift. Boven aan gekomen voel je dat het gebouw beweegt, maar dat moet ook volgens de geleerden.

Prachtig uitzicht over de stad. We drinken wat in het restaurant en na het bezoek aan de tower lopen we de stad in op zoek naar een lunchadres. Wij komen bij een klein restaurant uit waar ik een heerlijke wrap eet. Daarna nog even naar de overdekte markt en ’s avonds uit eten.

Maandag 9 mei Ho Chi Minh
22-9-mei-maandag-Vietnam-Ho-Chi-Minh-(252)‘s Morgens om half zes al de wake-up call. Marina en Din willen graag als eerste arriveren bij de Viet Cong tunnels.Het is helemaal niet erg om in de bus een stadstour te maken om zeven uur. We kijken onze ogen uit hoe druk het is in de stad. Het doet me erg denken aan een mierennest met al die brommers en scooters die zich als een lange sliert door de stad beweegt. Zo enorm veel mensen die zich richting stad en centrum begeven, op dit vroege tijdstip. Ook zien we veel mensen die aan het sporten zijn in parken en aan op de fitness apparaten die in de stad geplaatst zijn. Actieve mensen dus.

Als we arriveren bij de Chi tunnels zijn we inderdaad de eerste. Din leidt ons rond en we zien hoe de Vietnamese mensen tijdens de oorlog hun krachten en slimheid hebben ingezet. De toegang tot de hele smalle tunnels waren goed verstopt en de meeste van ons gezelschap zouden er niet in passen. De vallen met gespitste bamboe worden bekeken en iedereen snapt wel dat het lugubere slimheden waren. Dan krijgen we de gelegenheid om 20 meter door een tunnel te kruipen en de helft van de mensen doet het dan ook. Bezweet komen ze boven. Respect voor degenen die in het verleden dit gemaakt hebben en geleefd hebben.

Er staat nog meer op het programma vandaag. We gaan lunchen bij een schoonzus van Kim Phuc, het meisje van de napalmbom. We worden vriendelijk ontvangen en we starten met de film. Weer is het indrukwekkend. Zij symboliseert voor ons de tragiek van de oorlog. We eten hierna lekkere soep en dan bezoeken we de kleurrijke Cao Dai tempel die ernaast staat. Hier begint om 12 uur een dienst waarin de mensen hun (voor) ouders herdenken. Ze komen binnen in witte kledij en zingen mooie mantra’s. De tempel is in een woord prachtig. Al die mooie felle kleuren maken het zeer bijzonder.

De uitgestelde bezichtiging van het postkantoor kunnen we nu wel doen. Ook hier kijkt Ho Chi Minh ons aan als we binnenkomen. We zijn deze grote leider (oom Ho) vaak tegen gekomen in Vietnam. Daarna staat de bus weer klaar en rijden we richting hotel. We hebben deze middag tijd om zelf de stad in te gaan en inkopen te doen op de markt. ‘s Avonds gaan we weer uit eten bij een Frans restaurantje.

Dinsdag 10 mei Ho Chi Minh – Can Tho
De voorlaatste dag breekt aan. We maken nog een mooie dagtrip naar de Mekong Delta. Een vruchtbaar gebied, zullen we ervaren. We zien veel fruitsoorten en planten en we maken een mooie lange boottocht over de rivier “Mekong”. Heerlijk is het op de boot. We genieten van de omgeving en het briesje dat door de boot waait. We stoppen hierna bij een familiebedrijfje waar we zien op welke manier er rijstvellen gemaakt worden. Zulke dunne vellen, dat vraagt wel om handigheid natuurlijk. Evenals het poffen van de rijst. Het is secondewerk. Er worden lekkere snoepjes en, koekjes geproduceerd, en deze worden hier ook verpakt. We krijgen allemaal een “proeverijtje” en  de laatste Dong kunnen hier nog wel besteden.

Terug op de boot proeven we de lekkere vruchten. De mini banaantjes die we de hele vakanties al gegeten hebben zijn ook nu erg lekker. Smaakvol!. Lychees en nog een paar andere vruchten zijn heerlijk.

De lunch die we krijgen, is op een supermooie locatie in het groen. We mogen zelf de loempia’s rollen en bakken. De lunch is erg uitgebreid en we krijgen een mooi vis opgediend. De olifantenoorvis. Smaakvolle vaste vis. Hierna nog meer gerechtjes en fruit na. Op de boot kunnen we even rusten en genieten van de omgeving.

Terug in de bus (om half 4) rijden we richting ons laatste hotel In Can Tho. Ook hier zwaait oom Ho ons toe vanuit zijn positie bij de kade. De straten zijn hier mooi verlicht.

Vanavond is het ook het afscheidsdiner. We lopen met de hele groep naar het restaurant en hier wordt afscheid genomen van onze reisleider Din (geweldige gids!), de chauffeur Hai (geweldige stuurmanskunst en heel erg vriendelijk!) en onze altijd lachende bus boy Mister Do die goed voor ons gezorgd heeft met de drankjes in de bus! Marina onze fantastische reisleidster wordt toegesproken en bedankt namens ons allen en samen zingen we een potporie, met aangepaste tekst over deze geweldige vakantie.

Maar daarna een heerlijk diner met geflambeerde banaantjes als toetje. Dan naar bed voor de laatste nacht. Morgen wordt het nog een lange dag. We vertrekken om 7 uur eerst nog met de boot naar de drijvende markt voordat we richting luchthaven in Ho Chi Minh vertrekken.

Woensdag 11 mei Can Tho - terugreis
De vakantie wordt met een laatste excursie afgesloten. Om 6 uur ontbijt en om 7 uur zitten we op de boot naar de Cai Rang, de drijvende markt. Bijna de hele groep gaat mee, ondanks het vroege tijdstip, Dit hadden we niet willen missen. Na een half uurtje varen onder het genot van een flinke bries, komen we bij de markt aan. Het is een drukte van belang. Allerlei groenten en vruchten worden hier verkocht. Soms met één soort vruchten in kleine bootjes, maar ook hele “winkels” met diverse producten.
Aan de stok die voor op de boot staat  kan je zien welke producten je kan kopen op deze boot. Wat een bijzondere markt. Als we terug varen kunnen we onze “Dong” nog uitgeven aan zelfgemaakte sieraden van kokos gemaakt. Mooi! We krijgen er niet genoeg van om in dit land souvenirs te kopen.

Dan is toch echt het tijdstip aangebroken om de koffer in te pakken en richting vliegveld te vertrekken. Het is nog 4 uur rijden naar Ho Chi Minh luchthaven. We rijden nog over de mooie brug en zien nog veel van het landschap. We lunchen in de Mekong op een mooie locatie. Daarna nog even de drukte van de stad op ons in laten werken en afscheid nemen van de reisleiding….. Marina, Din, Hai en Do…….het was geweldig!!

Het inchecken en de vluchten naar Hong Kong en naar Amsterdam verlopen voorspoedig. De reis duurt lang maar we proberen nog wat te slapen. Op donderdagochtend rond half 7 landen we op Schiphol. Iedereen neemt heel hartelijk afscheid van elkaar. Wat was het een prachtige indrukwekkende reis. Bovendien waren toch echt wel een hele bijzondere gezellig reisgezelschap!! Bedankt allemaal!

Reisverslag geschreven door
Annie van Luffelen - Stappaerts