Hoe kan ik het visum voor mijn reis visum regelen?

Alles over je visum

Om de veiligheid van reizen onder het Visa Waiver Program naar of via de Verenigde Staten te verhogen, zijn de vereisten voor het reizen zonder visum door de Amerikaanse authoriteiten aangescherpt.

Burgers van landen die onder het Visa Waiver Program vallen, komen nog steeds in aanmerking voor reizen zonder visum, maar dienen wel een goedgekeurde reistoestemming te verkrijgen, voorafgaand aan hun reis naar of via de Verenigde Staten.

Wanneer heb je een ESTA Reistoestemming nodig?

Als je naar, of via, de Verenigde Staten reist en inwoner bent van een land dat onder het Visa Waiver Program valt, dan dien je een ESTA-reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Ook personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen.

Belangrijkste aandachtspunten van een ESTA Aanvraag

 • Je dient je aanvraag uiterlijk 72 uur voor vertrek (tenminste 3 dagen vóór vertrek) in te dienen. Hierna kun je nog wel ESTA-reistoestemming aanvragen, maar als je geen toestemming krijgt, heb je wellicht niet genoeg tijd om de benodigde visa alsnog aan te vragen.

 • Alleen de vragen gemarkeerd met een (*) zijn van verplicht voor je aanvraag.

 • Bij “Informatie Contactpersoon in de V.S.” kun je UNKNOWN invoeren.
  Meer info vind je onder de help-knop op de website van ESTA.

 • Bij het aanvragen van ESTA dien je erop te letten dat je de gegevens invoert zoals deze in je paspoort staan vermeld.

 • De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. Je dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken. Dit voorkomt problemen bij check in van je vlucht.

 • De aanvraag valt onder je eigen verantwoording en niet van de reisorganisatie.

 • Een aanvraag via de officiële website van ESTA kost 14 dollar (prijs op 01-08-2017).
  Je kunt dit bedrag alleen voldoen per creditcard.

 • De ESTA-reistoestemming is 2 jaar geldig.

Na de aanvraag

ESTA geeft in de meeste gevallen direct autorisatie nadat je de gevraagde informatie heeft ingevuld. In sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. 

Het kan gebeuren dat je niet direct een ESTA-reistoestemming krijgt. In dat geval wordt geadviseerd om met behulp van het ESTA-aanvraagnummer na te kijken of de toestemming voor vertrek alsnog wordt gegeven. Doe dit vooral tijdig omdat je wellicht naar de ambassade of het consulaat van de V.S. wordt verwezen om een visum aan te vragen.

Hoe lang is een ESTA Reistoestemming geldig?

De ESTA-reistoestemming is 2 jaar geldig. Gedurende deze 2 jaar kun je zo vaak als je wilt naar of via de VS reizen. Je dient voor je bestaande ESTA-aanvraag voor elke reis je verblijfsadres te actualiseren. 
Je dient een nieuwe aanvraag te doen als: 

 1. Eén of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen in je ESTA-aanvraag veranderen.
 2. Je paspoort verloopt en je een nieuw reisdocument hebt. 
 3. De 2 jaar voorbij zijn en je ESTA-reistoestemming verlopen is.

Loop geen risico

Indien je niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS. In het ergste geval kan zelfs de toegang worden geweigerd en/of een boete worden opgelegd.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de correcte ESTA registratie. Je reisorganisatie is niet verantwoordelijk voor alles wat voorkomt uit de registratie, ook niet voor de gevolgen indien je nalaat deze reistoestemming aan te vragen.

Meer informatie

Op de officiële Website van het Department of Homeland Security vind je heel veel meer informatie en uitleg over de procedure. Als je nog vragen hebt, dan adviseren we je om de help-sectie van de webite te bekijken. 

Nu een ESTA aanvraag doen