Wildlife Onderzoek

Vakantiegangers spotten gemiddeld maar liefst twaalf neushoorns tijdens een rondreis door Zuid-Afrika

Veel Nederlandse vakantiegangers hebben tijdens een rondreis geen enkele moeite om een groot aantal dier- en vogelsoorten te spotten op hun verre vakantie. Zo worden in Zuid-Afrika gemiddeld maar liefst twaalf neushoorns gezien, in West-Canada wel tien beren en voor de kust van Vancouver Island acht orka’s, in Costa Rica minstens vijf toekans en vijf luiaards, in de Peruaanse Colca Canyon negen condors en op het Indonesische Sumatra twee orang-oetans. Dit zijn de meest opmerkelijke uitkomsten van een poll van online reisaanbieder FOX, Verre Reizen van de ANWB, onder bijna 1.000 teruggekeerde Nederlandse vakantiegangers. Deze verre reizenaanbieder stelde daarbij de vraag welke dieren en vogels zij in welke periode van het jaar tijdens hun vakantie echt hebben waargenomen.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat natuurlijk bekend als dé safaribestemming met zijn vele nationale parken en privéwildreservaten. Om zoveel mogelijk wildlife te spotten, trekken bezoekers veelal tijdens een gamedrive eropuit. Opmerkelijk genoeg is de neushoorn heel gemakkelijk te spotten: per rondreis gemiddeld maar liefst twaalf keer. De luipaard daarentegen is juist weer een stuk lastiger te vinden: gemiddeld zien vakantiegangers deze katachtige ruim één keer.
Minder bekend is dat je in Zuid-Afrika naast de Big Five ook walvissen en haaien kunt bekijken (samen ook wel de Big Seven genoemd). Uit de reviews komt ook naar voren dat je veruit de meeste kans maakt walvissen te zien in de periode van augustus tot en met oktober. Het plaatsje Hermanus, niet al te ver van Kaapstad, is de ideale uitvalsbasis te zijn voor een boottocht op de Atlantische Oceaan.

Neushoorns in Zuid-Afrika

Op jacht naar orkas en beren in Canada

Beren spotten staat natuurlijk hoog op een ieders lijstje tijdens een reis door West-Canada. Deze roofdieren worden het vaakst in de zomermaanden geobserveerd: gemiddeld maar liefst tien maal in de maand augustus. Daarbij moet gezegd worden dat veel vakantiegangers hiervoor speciaal een berenexcursie boeken. In het voorjaar, wanneer de beesten ontwaken uit hun winterslaap en uit de bergen neerdalen om op zoek te gaan naar voedsel, zag een reiziger er maar liefst 23 in de omgeving van Whistler, waaronder veel welpen.

Ook orka’s en walvissen spreken enorm tot de verbeelding. Uit de reviews blijkt verder dat orka’s het meest worden gespot in september, ruim acht per reiziger. Hiervoor wordt veelal een bootexcursie geboekt vanuit Vancouver Island.

Beer in waterval

Toekans en luiaards in Costa Rica

Costa Rica staat bekend om de slogan La Pura Vida. In dit kleine Midden-Amerikaanse land wemelt het van de diersoorten, ook buiten de natuurparken, waarbij de toekan en luiaard tot de verbeelding spreken. Je hoeft hier niet al te veel moeite te doen er één in de boomtoppen waar te nemen; gemiddeld zien vakantiegangers er bijna vijf tijdens hun verblijf en in de zomermaanden ligt dit gemiddelde nog veel hoger.

Luiaard in Costa Rica

Condors in Peru

De machtige condor wordt in Peru gegarandeerd gespot in Colca Canyon. Reizigers zien deze Andesgier hier gemiddeld bijna negen maal, voornamelijk in de ochtend, wanneer de warmte een opwaartse stroming creëert in deze duizelingwekkende vallei.

Condor in de Colca Canyon

Varanen en orang-oetans in Indonesië

Voor een bijzondere natuurbelevenis combineren vakantiegangers het eiland Bali veelal met een bezoek aan Sumatra, waarbij een bezoek aan een orang-oetan reservaat een hoogtepunt is, die hier gemiddeld twee maal wordt waargenomen. Minstens zo bijzonder is om oog in oog te staan met de prehistorische varaan tijdens een bezoek aan het Komodo natuurreservaat, waar deze reptielsoort nog in het wild leeft. Voor een bijzondere natuurbelevenis op Bali wijzen de vakantiegangers vooral op de kleurrijke onderwaterwereld vol koraal en en exotische vissoorten. De kans is hier helaas niet al te groot een zeeschildpad te spotten.

Orang-oetan in Sumatra

Landinformatie Canada

Canada, het land van imponerende bergketens, prachtige meren en fascinerende steden!

Lees meer over Canada

Landinformatie Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt vaak 'de Wereld in één Land' genoemd en dat is niet voor niets. Het is misschien wel het meest afwisselende land ter wereld! 

Lees meer over Zuid-Afrika

Landinformatie Costa Rica

Costa Rica is een land vol natuurschatten. Het heeft alle typen natuur binnen zijn grenzen, variërend van tropische regenwouden, nevelwouden, droog tropisch bos en savannen tot vulkanisch gebied en mangrove wouden. 

Lees meer over Costa RIca

Ervaar zelf Canada

Nieuwsgierig geworden naar Canada?
Bekijk dan onze rondreizen!

Naar de reizen

Hoogtepunten van Peru

Prachtige steden, adembenemende landschappen en archeologische vindplaatsen die zich lenen voor een bijzonder breed aanbod aan verschillende excursies. Peru heeft het allemaal! 

Bekijk onze Top 10

Hoogtepunten Zuid-Afrika

Prachtige natuurparken, boeiende steden en een rijke cultuur. Zuid-Afrika heeft wel honderden hoogtepunten. 

Bekijk onze Top 10

Mooiste autorondreis routes

Op eigen gelegenheid én met een eigen huurauto de mooiste bestemmingen ontdekken? Bekijk dan onze 10 mooiste autorondreis routes. 

Lees het volledige artikel

Groepsrondreizen

Nieuwsgierig geworden naar onze groepsrondreizen?

Bekijk ons reisaanbod

10 tips voor slim koffers inpakken

Ga goed voorbereid op vakantie met onze 10 tips om slim je koffer in te pakken!

Lees snel verder

FOX op Facebook

FOX op Facebook

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, foto's en videos van FOX? Volg ons dan op Facebook!

Naar Facebook