Praktische informatie Zimbabwe

Praktische info Zimbabwe

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

In Zimbabwe is het voltage 220/240 AC 50 hertz. Stopcontacten (met 3 ronde en vierkante gaten) dragen maximaal 15 ampère. Het is belangrijk om een adapter met drie (ronde en vierkante) pinnen mee te brengen aangezien dit in Mozambique niet verkrijgbaar is.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het nationale gerecht van Zimbabwe is sadza, een dikke maispap die gewoonlijk gegeten wordt met een stoofpotje van groenten en kip, vlees of vis. De grote steden hebben veel restaurants met vrijwel alle belangrijke keuken uit de hele wereld. Het leidingwater is van redelijke kwaliteit, maar niet 100% veilig. Daarom raden wij het drinken van leidingwater af. Overal zijn flesjes mineraalwater verkrijgbaar. Bestel rustig een glas Zuid-Afrikaanse wijn, deze is van goede kwaliteit. Ook het plaatselijke gebrouwen bier smaakt erg goed.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte. Echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

De lokale bevolking is niet altijd gediend van fotograferen, het is netjes om van te voren toestemming te vragen. Het is af te raden foto’s te maken van bruggen, dammen, kazernes, stations, openbare gebouwen en vliegvelden.


Geld en Valuta

De munteenheid voor Zimbabwe is de Zimbabwe Dollar (ZWD). Deze koers is enorm aan schommelingen onderhevig. Bankpassen en creditcards: In Zimbabwe worden betalingen met credit cards niet geaccepteerd. Het is aan te raden voldoende contant geld mee te nemen, bij voorkeur USD in kleine coupures ($50 of kleiner).  Het pinnen in Zimbabwe bij de geldautomaten buiten wordt afgeraden! Het komt namelijk nogal eens voor dat de automaat de pas inslikt. Het is wel mogelijk om binnen bij banken te pinnen. Buitenlandse bankbiljetten kunnen bij de meeste banken en wisselkantoren gewisseld worden.

De banken zijn open van maandag tot en met vrijdag (gesloten op woensdag- en zaterdagmiddag). Het is niet aan te raden op travellercheques mee te nemen. Wanneer u deze toch meeneemt, dan dient u het orginele aankoopbewijs van de bank te kunnen overleggen. Bij het wisselen van buitenlandse bankbiljetten en reischeques is het tonen van uw paspoort verplicht. Er kan ook geld gewisseld worden bij een hotel, maar dan moet er rekening mee gehouden worden dat er een hoger commissie gerekend wordt. Vanwege de slechte koers is het raadzaam geen geld te wisselen naar Zimbabwe Dollar. Wij raden u aan om in USD te betalen. Zorgt u er wel voor dat u wat kleine biljetten bij u heeft, want wisselgeld is niet altijd aanwezig.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Zimbabwe
Josephine Charlotte Square 11
1200 Brussel
Tel: 00-322/7625808

Nederlandse Ambassade in Zimbabwe
2 Arden Road
Newlands
Harare
Tel: 00-263-4-776701


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Zimbabwe is ook een visum vereist, welke aan de grens te verkrijgen is.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank, creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoonnummer en e-mailadres van FOX, geld, bankpas, evt. creditcard en (indien,gewenst) travellercheques. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, NIET!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse/Afrikaanssprekende of Engelssprekende reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc. 

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg komt u allerhande soorten handarbeid tegen. U ziet vele soorten houtsnijwerk, stenen beelden en batiks (zijn te gebruiken als wandkleden). In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes moet u gaan afdingen. De straatverkopers hebben hun vraagprijs hierop aangepast. Afdingen is een sport, waar u naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draait u 0032 en vervolgens het abonneenummer. Houdt u er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend. Er zijn in de grote steden publieke geldtelefoons, er moet echter rekening mee gehouden worden dat ze niet allemaal zullen werken door achterstallig onderhoud. In de steden is er een goede bereikbaarheid met het mobiele netwerk. Op het plattenland is er weinig of geen bereikbaarheid. Steden hebben bijna allemaal een internetcafé.

Tijdsverschil

Het is in Zimbabwe 1 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is er geen tijdsverschil.

Tips en fooien

Fooien zijn in dit land gebruikelijk. In restaurants bedraagt dit ongeveer 10% a 15% van de totale rekening, voor kofferjongens ongeveer 1 US$ per koffer en kamermeisjes krijgen ongeveer 2 US$ per dag. Deze richtlijnen gelden natuurlijk alleen wanneer u tevreden bent met de kwaliteit van de service.

Veelal wordt in samenspraak met de reisleiding een gezamenlijk fooienpot gemaakt, zodat u niet ieder moment van de dag in de buidel hoeft te tasten.


Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verlicht wanneer u in de zeven dagen voordat u Zimbabwe binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-9584 (niet gratis). Wij raden u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven. Om maag- en darmklachten te voorkomen is het verstandig om geen water uit de kraan te drinken, maar water uit flessen te gebruiken. Ook raden wij u aan om goed doorbakken vlees en vis te eten en vers fruit alleen te eten wanneer u het zelf schilt.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malaria maatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zo nodig het gele vaccinatieboekje/recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Zimbabwe is een land met betrekkelijk weinig misdaad. Bezoekers zullen op het volgende moeten letten:
-Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang per auto buiten de stad te reizen.
- Houdt uw auto gesloten tijdens het rijden, vooral bij stoplichten.
- Neem geen lifters mee.
- Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen.
- In het donker moet u bepaalde stadscentra vermijden. Dit geldt vooral voor Harare, en in mindere mate voor Bulawayo.
- Berg uw paspoorten en geld op in een kluis in het hotel.
- Draag uw portemonnee en andere documenten die u nodig heeft in een ‘body belt’, bij voorkeur onder losse kleding.
- Let op wat andere mensen in uw buurt doen, wanneer u wandelt of rijdt.
- Als u ergens onzeker over bent vraag uw gids, hotel personeel of een plaatselijke persoon die u kent.
- Geef uw autosleutels aan niemand behalve het personeel van het autoverhuurbedrijf.
- De Zimbabwe Republic Police is altijd beschikbaar om te helpen in geval van problemen.


Vervoer

Er is een goede treinverbinding tussen Harare, Bulawayo, Mutare and Victoria Falls. Het reizen met de meeste treinen is goedkoper dan de snelbus. Het meeste treinverkeer is ’s nachts, het is dan mogelijk om bedden te reserveren. Het is verstandig dit ver van tevoren vast te leggen.

Er zijn twee soorten busvervoer: de snelbus en de plaatselijke bus. De snelbussen rijden volgens een dienstregeling en rijden tussen de belangrijkste steden. U moet van tevoren reserveren. De plaatselijke bus zijn goedkoop, snel, tamelijk veilig en vaak drukken. Ze rijden niet volgens dienstregeling. Ze vertrekken van kleine plaatsen op busstations.