Vakantie Bloemfontein

Bloemfontein ligt in het hart van Zuid-Afrika en is de hoofdstad van de provincie Vrijstaat. Vooral de buitenwijken in het noordwesten van de stad zijn levendig. Je kan er prima eten, drinken en shoppen. Over de herkomst van de naam doen verschillende verhalen de ronde. Volgens het oudste verhaal verwijst Bloemfontein naar een bron op het erf van een boer die de bijnaam Jan Bloem had. Dat was in de tijd van de voortrekkers, Nederlandstalige Afrikaanse boeren, die uit de door Engelsen gekoloniseerde Kaapkolonie waren weggetrokken om hun eigen boerstaten te stichten.

Toen de Engelsen later naar Bloemfontein kwamen, meenden ze dat de naam verwees naar de bloemenrijkdom van de stad en noemden de stad: City of the Roses. Wie vandaag de dag naar de prachtige Free State National Botanical Garden gaat, zal die Britse uitleg zo gek nog niet vinden.

Bloemfontein heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) werd het door de Britten bezet. Het uitstekend ingerichte Anglo-Boer War Museum herinnert aan deze tijd. Het bevindt zich naast het Nationale Vrouwenmonument, dat de Boerenvrouwen herdenkt die stierven in de Britse concentratiekampen. Bloemfontein is ook de stad waar in 1912 de oudste politieke partij van Zuid-Afrika, het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) werd opgericht.

Bloemfontein stond vroeger al bekend om haar Cheetahs en gelukkig kan je in dit gebied nog steeds kennismaken met deze fascinerende dieren, namelijk in de Cheetah Experience op de Emoya Estate. Hier zet men zich via onder meer fokprogramma’s in voor de instandhouding van de cheetah en krijgen bezoekers de gelegenheid de dieren van zeer nabij te bekijken en zelfs aan te raken. Naast cheetahs huisvest de Emoya Estate ook jaguars, tijgers, luipaarden en wolven.

Tot de must sees van Bloemfontein behoort President Brand Street, een van de mooiste straten van het land, waar je loopt tussen in zandsteen opgetrokken historische gebouwen. Ook het Oliewenhuis Art Museum, de First Raadsaal (het oudste gebouw van de stad), de Loch Logan Waterfront Mall en het Freshford House Museum verdienen een bezoek.