Vakantie Drakensbergen

De Drakensbergen zijn een keten van bergen met een ‘dak’ van 3482 meter. In de taal van de Zoeloes heten ze Barrière van Speren. Geen ander bergketen in Zuid-Afrika is zo hoog als Drakensbergen.De langdurige erosie op de verschillende steensoorten was en is bepalend voor het uiterlijk. Zo ontstonden er door deze erosie hoogoprijzende pieken (Mariepskop, Mt. Anderson) en diepe dalen. Ook de Blyde River Canyon ligt op deze route. Het is een kilometerslang ravijn, dat op sommige punten 700 meter diep is. Spectaculair is het uitkijkpunt ‘De drie rondavels’. Op deze plaats heeft de natuur, op drie plaatsen, rotsen in de vorm van een rondavel (een Afrikaans hutje) uitgeslepen. Ze steken 500 meter boven het water van de Blyde river uit. Vanaf het punt bij ‘de drie rondavels’ ziet men de hoogste bergtop van de omgeving, de 1944 meter hoge Mariepskop.

Sani Pass naar Lesotho

De Sani Pass naar het dak van de wereld: koninkrijk Lesotho!

Het ruige zuiden van de Drakensbergen is misschien niet het meest spectaculaire deel, maar het huisvest wel de Sani Pass, waar mensen met hoogtevrees op wat extra hartkloppingen kunnen rekenen. Deze hoogste autoroute van Zuid-Afrika (alleen geschikt voor 4WD) bevat tal van haarspeldbochten en bij helder weer zijn de uitzichten fenomenaal. Onderweg passer je charmante dorpjes en kan je een hapje eten in de hoogstgelegen pub van Afrika op 2874 meter hoogte.

De centrale Drakensbergen zijn onder meer befaamd om hun San-rotsschilderingen. De San, oftewel Bosjesmannen, zijn Zuid-Afrika’s oudste bewoners en hun geschilderde weergaven van jacht en dans zijn befaamd. Een van de hoogtepunten is een serie schilderingen in de Battle Cave die een gevecht tussen twee groepen San illustreert. In Giant’s Castle Game Reserve kun je naast het spotten van elanden en reebokken ook prima hiken. De bergpieken Champagne Castle en Cathedral Peak bieden ware klimuitdagingen, beloond met prachtige uitzichten.

Het spectaculairste deel van de Drakensbergen ligt in het noorden, in het Royal Natal National Park. Hier bevindt zich de Mont-aux-Sources, de ‘Berg van de Bronnen’, die zo wordt genoemd omdat hier drie grote rivieren ontspringen: de Elands, de Oranjerivier en de Tugela. Niet verrassend dus dat zich hier spectaculaire watervallen bevinden. Met 948 meter in vijf etappes is Tugela Falls zelfs de op een na hoogste waterval ter wereld.

De Tugela Falls bevinden zich in het Amphitheatre, een ongeveer vijf kilometer lange en halvemaanvormige rotsmuur, met aan zijn uiteinden de Sentinal en de Eastern Butress van meer dan 3000 meter hoog. De Tugela Gorge-wandeling, die heen en terug ongeveer zes uur in beslag neemt, biedt prachtige uitzichten op zowel het Amphitheatre als Tugela Falls.

De Tugela Falls op Google Street View

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen