Vakantie Durban

Door de geweldige combinatie van een aangenaam subtropisch klimaat met 230 dagen zon per jaar, aantrekkelijke stranden en een altijd warme zee is Durban door de jaren heen altijd Zuid-Afrika’s populairste badplaats geweest. Bovendien heeft de stad, in het kader van het WK voetbal in 2010, een flinke opknapbeurt ondergaan, waardoor de bestemming nog aantrekkelijker is geworden.

Toen Vasco da Gama in 1497 op Eerste Kerstdag aan land ging op de plek waar nu Durban ligt, noemde hij het Terra do Natal. Hier werd later de naam Port Natal van afgeleid, dat in gebruik bleef tot Britse handelaars de locatie de naam van gouverneur Sir Benjamin D’Urban gaven. Je kon een gouverneur immers maar beter te vriend houden. Uit de handelspost groeide de grootste en drukste haven van heel Afrika en de derde stad van het land, compleet met internationale luchthaven.

Het historische hart van Durban wordt gevormd door Francis Farewell Square, een met palmbomen omrand plein waar zich onder meer het statige Stadhuis bevindt. In dit gebouw is op de eerste verdieping het Natural Science Museum en op de tweede de Durham Art Gallery. Het meest interessante museum van de stad is misschien wel het Kwa Muhle Museum (of: Apartheid Museum) aan de noordkant van het aangename Central Park. Voor wie historische belangstelling heeft is ook de fraaie klok aan het Victoria Embankment de moeite waard, die ‘Durban-ontdekker’ Vasco da Gama gedenkt.

De Gouden Mijl

Kilometers lange zandstrand met amusementparken, outdoor-activiteiten en ander vermaak!

De hoofdattractie van Durban zit hem natuurlijk is de combinatie zon-strand-zee. Die is volop te vinden aan de zogeheten Golden Mile. Deze zes kilometer lange ‘holiday strip’ biedt naast hotels een rijk scala aan amusementsparken, outdoor-activiteiten en ander strandvermaak. Iets ten zuiden van Addington Beach bevindt zich het waterwonderland uShaka Marine World: een aantrekkelijk tropisch themapark voor zowel gezinnen als onverschrokken avonturiers. De echte waaghalzen kunnen zich tussen de haaien begeven in een beschermende kooi.

Naast klassiek én bijzonder strandvermaak zijn de kleurrijke markten een andere attractie van Durban. Er leeft een grote Indiase gemeenschap in de stad en dat ziet u onder meer terug in de Victoria Street Market, die is gevestigd in een roze kasteelachtig bouwwerk. Hier vind je diverse pittige kruiden, geroosterde schapenkoppen, prachtig beschilderd aardewerk, groente en fruit, snuisterijen, speren, leerwerk, traditionele maskers, sieraden en nog heel veel meer. Er worden in Durban verschillende wandelingen met gids langs de diverse markten georganiseerd. Handig voor wie zich daar in zijn eentje niet zo op zijn gemak voelt. Naast de traditionele markten kent Durban ook een aantal moderne malls zoals The Wheel en The Workshop.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen