Vakantie Franschhoek

Schitterend gelegen in een vallei tussen de bergen, rijk aan stijlvolle architectuur, te midden van de wijngaarden en gezegend met enkele van de beste restaurants van heel Zuid-Afrika: Franschhoek is een plek waar het woord ‘Genieten’ met een hoofdletter wordt geschreven.

Franschhoek dankt zijn naam aan een groep van 176 Franse Hugenoten die aan het eind van de achttiende eeuw de geloofsvervolging in hun eigen land ontvluchtten. Omdat in Nederland godsdienstvrijheid heerste, traden zij in dienst van de VOC, die ze naar de Kaapkolonie voerde. Al snel werd de plek waar de meesten van hen zich vestigden het ‘Fransche Kwartier’ of de ‘Fransche Hoek’ genoemd.

De Hugenoten op de Kaap deden waar Fransen goed in zijn: ze stichtten wijngaarden. Vandaag de dag kent de regio Franschhoek liefst 45 wijnboerderijen, waarvan de meeste bezoekers ontvangen en rondleidingen organiseren. Vaak kan je er ook lunchen. Een speciale wijnroute voert langs de mooiste plekjes van de Franschhoekvallei en doet onder meer het 300 jaar oude wijnlandgoed Bosschendal aan. Deze wijngaard is befaamd om zijn Blanc de Noir: een halfdroge witte wijn, gemaakt van blauwe druiven.

Aan het Hugenotenverleden van Franschhhoek herinneren zowel een monument als een museum, beide middenin het dorp gelegen. Het Hugenotenmonument bestaat uit drie bogen van 12 meter hoog, die de Heilige Drie-eenheid symboliseren. In het Hugenotenmuseum leer je alles over hun geschiedenis en cultuur. Ook het Museum van de Caab vertelt op fascinerende wijze over het verleden van de Kaapprovincie, onder meer over de oorspronkelijke Khoisanbewoners van het gebied en hun confrontaties met de Europese kolonisten.

Franschhoek is de restauranthoofdstad van Zuid-Afrika. Veel uitstekende horecagelegenheden, dikwijls voorzien van aangename terrassen, zijn gelegen aan de hoofdstraat, die Huguenot Road is geheten. Hoewel het Frans al na één generatie Hugenoten was opgegaan in het Kaap-Hollands, het latere Afrikaans, hebben de gelegenheden Franse namen als Café Des Arts, La Petite Farme en Le Quartier Français.