Vakantie Hermanus

Walvisspotten in Hermanus

Ze komen tot enkele meters voor de kust!

Hermanus is gelegen aan Walker Bay, een halfronde inham die tussen juli en november veel walvisvrouwtjes trekt. Voor hen is de beschermende baai een ideale locatie om te kalven. Die dieren komen dikwijls tot vlakbij de kust. Hermanus is beroemd als één van de beste plekken om walvissen te spotten.

Het walvistype dat hier kalft heet de Zuidkaper, in het Engels de Southern Right Whale genoemd. Daarmee werd bedoeld dat dit precies het 'goede' type walvis was, vanwege zijn hoge opbrengst aan traan en walvisbeen. Bovendien bleef het dier drijven nadat het was gedood. Vandaag de dag kent Zuid-Afrika een van de striktste wetgevingen ter wereld waar het de bescherming van walvissen betreft. De Zuidkaper is zwart van kleur en heeft geen rugvin. Kenmerkend voor de soort zijn de aangroeisels op de kop, die voor elk dier anders zijn en waaraan wetenschappers individuele Zuidkapers kunnen herkennen. Op die aangroeisels zitten meestalk zeepokken.

Hoe belangrijk de walvissen voor Hermanus zijn, blijkt wel uit het feit dat het dorp een speciale Whale Crier in dienst heeft: een soort dorpsomroeper die laat weten wanneer de dieren binnen gezichtsafstand zijn. Wanneer hij blaast op zijn uit kelp vervaardigde hoorn, is het de hoogste tijd je naar een goed uitzichtpunt te reppen.

In het walvisseizoen is het twaalf kilometer lange kustpad een van de prima plekken om de dieren te spotten. Vanwege zijn ligging, met de oceaan aan de ene zijde en de bergen aan de andere, is het ook de rest van het jaar en aantrekkelijke wandelroute. Andere attracties in Hermanus zijn de oude haven, thans omgevormd tot het Old Harbour Museum, de bric-à-bracwinkeltjes en de markten. Qua eetgelegenheden is het hier ook prima vertoeven.