Vakantie Hluhluwe

Het Hluhluwe natuurreservaat werd in 1887 opgericht en is daarmee het op één na oudste van Afrika. Sinds een aantal jaren is het via een corridor verbonden met het zuidelijker gelegen Imfolozi. Gezamenlijk vormen de twee gebieden het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, een natuurreservaat met een oppervlakte van bijna 1000 vierkante kilometer. Hluhluwe is heuvelachtig en begroeid met dicht struikgewas en grasland. Imfolozi is wat vlakker, droger en minder dichtbegroeid.

Hluhluwe was vanouds het jachtterrein van de Zoeloes en met name hun koning Shaka bracht de wildstand aan het begin van de negentiende eeuw behoorlijke slagen toe. Het waren echter de slachtingen door blanke boeren in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw die de fauna hier aan de rand van de afgrond bracht. Gelukkig ging in de jaren vijftig een programma van start met als doel de kwijnende wildstand weer stap voor stap terug te brengen tot een acceptabel en duurzaam niveau.

Het grootste succes van Hluhluwe is het redden van de witte neushoorn. Voordat Operation White Rhino van start ging waren er nog slechts enkele tientallen van deze dieren in leven. Thans leven er naar schatting tussen de 1400 en 1600 witte neushoorns in het natuurreservaat. Daarnaast zijn honderden dieren geëxporteerd naar andere parken en dierentuinen wereldwijd.

Inmiddels is er ook een programma opgestart op de zwarte neushoorn te beschermen. De benamingen 'wit' en 'zwart' zijn overigens misleidend: beide neushoornsoorten zijn leigrijs van kleur. De witte neushoorn dankt zijn naam aan wat de Afrikaners zijn 'wijde lip' noemden, later door de Britten verbasterd tot 'white lip'. Er zijn flinke verschillen tussen de twee. De witte neushoorn is veel groter en kan tot 3500 kilo zwaar worden en hij heeft  inderdaad brede lippen. De zwarte neushoorn is aanzienlijk kleiner (tot 1500 kilo) en heeft een flexibele, puntige bovenlip.

Hoewel de Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve vooral bekend staat om zijn twee typen neushoorns, valt er hier nog veel meer te zien. Om te beginnen is de complete Big Five hier aanwezig, dus naast de neushoorn ook de leeuw, olifant, buffel en het luipaard. Daarnaast tref je er giraffen, zebra's, diverse antilopensoorten, hyena's, gnoes, cheeta's, nijlkrokodillen en meer dan 300 soorten vogels. Daarnaast is de vegetatie zeer gevarieerd: bos, bosland, savanne, grasland, maar ook de bergen, is het landschappelijk werkelijk uniek.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen