Vakantie Johannesburg

Johannesburg, ook wel kortweg Jo'burg of Jozi genoemd, is het economische hart van Zuid-Afrika. Het is bovendien een stad van geweldige tegenstellingen. Je treft er schitterende woonwijken, bevolkt door de rijken, maar ook de meest armoedige slums van het land. Ondanks deze soms schrijnende uitersten is Johannesburg een dynamische, fascinerende stad die een bezoek meer dan waard is.

De dag dat de Australiër George Harrison er in 1886 goud vond, kan worden beschouwd als de geboortedatum van Johannesburg. Het nieuws verspreidde zich razendsnel en binnen de kortste keren ontstond de spectaculairste en langstdurende epidemie van goudkoorts die de wereld ooit heeft gezien. Op de tot dan toe vrijwel verlaten plek ontstond een tentenkamp dat zich binnen drie jaar ontwikkelde tot Zuid-Afrika's grootste nederzetting. Johannesburg kreeg de bijnaam eGoli, wat in het Zoeloe 'stad van goud' betekent.

Aanvankelijk waren het particuliere goudzoekers die de rijkdommen naar boven haalden, later werd hun werk overgenomen door mijnbedrijven. Toen na de Boerenoorlog (1899-1902) de Engelsen het in Johannesburg voor het zeggen kregen, poogde men de oorspronkelijke bevolking te verplaatsen. Dit leidde tot een raciale scheiding die bekend werd onder de naam Apartheid.

Main Street, deels voetgangersgebied, toont veel over het onder meer het goudzoekersverleden van Johannesburg, dat tot leven komt in de langs de weg uitgestalde treinen en uiteenlopende machines die bij de mijnbouw werden gebruikt. Chancellor House is de plek waar ANC-activisten Nelson Mandela en Oliver Tambo in de jaren vijftig hun advocatenkantoor stichtten.

Twee interessante musea in Johannesburg zijn Museum Africa in de wijk Newtown en het Apartheid Museum, niet ver van Soweto. Ten noorden van het centrum ligt de wijk Melville, dat sfeervolle, een bijna studentikoze uitstraling heeft. Hier bevinden zich volop aangename restaurants, cafés en winketjes.

Het bekendste township ter wereld Soweto, ligt vlakbij Johannesburg. Hier werden Nelson Mandela en Desmond Tutu geboren. De naam Soweto is afgeleid van ‘South Western Township’. Aanvankelijk was Soweto, zoals de apartheidspolitiek dat wilde, ingedeeld in wijken voor verschillende etnische groepen, maar vandaag de dag loopt dat sterk door elkaar. De meeste huizen zien eruit als luciferdoosjes en worden dan ook matchboxes genoemd. Soms wonen er maar liefst 20 mensen in één huisje. Vanwege veiligheidsredenen is het niet aan te raden om op eigen houtje Soweto in te gaan. Maar met een excursie en onder leiding van een lokale gids, kan je veilig een rondleiding door dit township maken.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen