Kaapstad

Kaapstad

Kaapstad is een stad van superlatieven. Het is de mooiste stad van Zuid-Afrika, de hipste, de meest kosmopolitische en meest romantische. U kunt er beter uitgaan dan waar ook, maar tegelijk is er de spectaculaire natuur er om de hoek. Kaapstad is de meest geliefde en drukst bezochte stad van het land.

Kaapstad dankt zijn naam aan Kaap de Goede Hoop, zoals de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias de uiterste zuidwestpunt van Afrika noemde. In de zeventiende eeuw stichtte Jan van Riebeeck de Kaapprovincie, die moest dienen als verzamelplaats voor VOC-schepen onderweg naar het Verre Oosten. Hij legde een groentetuin aan, zodat de schepen verse waar konden inslaan. Later kregen de Britten het hier voor het zeggen, totdat Zuid-Afrika in 1910 onafhankelijk werd.

De Tafelberg

Behoort tot één van de zeven natuur wereldwonderen!

Qua ligging is Kaapstad onverslaanbaar. Het ligt aan de voet van de Tafelberg, een ongeveer 1000 meter hoog blok van gelaagd zandsteen. Er voert een kabelbaan naar het plateau, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft. Uiteraard is de berg ook te voet te bedwingen. Er voert een hele reeks wegen naar het plateau en de beklimming duur ongeveer tweeënhalf uur. Regelmatig hangt er een lichte wolkensluier over de Tafelberg, wat de berg een extra fraaie aanblik geeft. Als de tafel echt 'gedekt' is, oftewel als er dikke wolken rond de kop hangen, is de berg gesloten voor bezoekers.

Uitzicht over de Tafelberg vanuit Wally's Cave op Google Street View

Een van de beroemdste bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad is Robbeneiland, waar Nelson Mandela bijna twintig jaar gevangen zat. Er worden rondleidingen verzorgd door voormalige (politieke) gevangenen. De tochten zijn razend populair, vooral in december en januari, dus vroeg boeken is verstandig.

Een prima plek voor een picknick zijn de dertien kilometer buiten de stad gelegen Kirstenbosch Botanical Gardens, de grootste botanisch tuin van het land. Via de zogeheten Boomslang, een prachtige lange loopbrug, kunt u 'dwars door' de boomtoppen wandelen en genieten van de schitterende uitzichten op de tuinen en de omliggende bergen. Over tuinen gesproken: ook de oorspronkelijke Company's Gardens, die de VOC van verse groenten voorzagen, zijn te bezoeken. Vandaag de dag zijn het botanische tuinen. 

Bo-Kaap, de islamitische wijk van Kaapstad, is de meest kleurrijke van de hele stad. De bewoners hebben namelijk de gewoonte hun huis elk jaar na de ramadan opnieuw te schilderen, doorgaans in zeer levendige kleuren. Deze moslims zijn nazaten van slaven die de Nederlanders in de zestiende en zeventiende eeuw naar de Kaapkolonie overbrachten. Een handige manier om de Bo-Kaap te verkennen is via een georganiseerde wandeling.

Andere must do's van Kaapstad zijn een bezoek aan Cape Point en het bekijken van de pinguïnkolonie van Boulders Beach. En dan is er uiteraard ook nog de Victoria & Alfred Waterfront, een gigantische mall die naast winkels ook restaurants, bioscopen, markten en een scheepsvaartmuseum huisvest.

Jaarklimaat: (roze lijn = max-temp./ blauw = min-temp.)

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen

Terug naar boven