Vakantie Knysna

Knysna is een idyllisch dorp dat aan de Tuinroute is gelegen. Het is er dikwijls druk, behalve op zondag, en het is rijk aan uitstekende restaurants, winkels en galerieën. Oceaanstanden heeft Knysna niet, maar het ligt aan een prachtige lagune met volop watersportmogelijkheden. Deze 17 kilometer lange lagune ligt beschermd tussen twee zandstenen kliffen: de Knysna Heads. Vanaf deze kliffen heb je een pracht uitzicht over de lagune.

In de onmiddellijke nabijheid van Knysna bevindt zich het Knysna Forest, een groot oerbos waar bijzondere boomsoorten voorkomen als de stinkwood, yellowwood, blackwood, ironwood en kaapkastanje. Het is mogelijk mooie hikes te maken door het woud. Op andere plaatsen is het zo dichtbegroeid dat het bijna ondoordringbaar is. Een wandelroute, die niet door het bos maar fraai langs de lagune voert, is de Cradock's Berg and George Peak Trial.

In 1885 werd bij Jubilee Creek goud gevonden, met de onvermijdelijke goldrush als gevolg. Die duurde al met al slechts een jaar of tien, maar de Millwood Gold Mines herinneren nog aan deze periode. In Millwood House is een tentoonstelling over de goudkoorts te bezichtigen. Het is een mooi gebied waar het prima picknicken is. 

Knysna biedt volop mogelijkheden tot actief vermaak, van surfen tot mountainbiken en van golfen tot parasailen en paragliden. Het dorp kent ook een aantal festivals, waaronder Pink Loeri Mardi Gras en het Knysna Oyster Festival. Overigens kan je ook buiten dit festival uitstekend oesters eten in Knysna.

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park vormt het allermooiste deel van de befaamde Tuinroute. Het ligt tussen Plettenberg Bay en Port Elizabeth, aan kust van de Indische Oceaan en is op sommige plekken niet breder dan anderhalve kilometer. Tsitsikamma is zonder meer spectaculair: grimmige rotsformaties, diepe rivierkloven, schuimende golven en dichtbegroeid bosgebied. Hier komt de natuurliefhebber uitgebreid aan zijn trekken.

Tsitsikamma National Park werd in 1964 opgericht en bestaat uit twee delen: Nature's Valley in het westen en Storms River Mouth in het oosten. Nature Valley biedt een prachtig zandstrand en is de ideale plek voor wie even helemaal tot rust wil komen. Het toerisme is hier nog nauwelijks ontwikkeld. Daarnaast is het een uitstekend wandelgebied. Een van de wandelroutes voert naar Salt River Mouth, een perfecte plek om te zonnen, zwemmen en picknicken. Voor diegene die liever iets meer spanning zoeken,  is er de mogelijkheid om vanaf de Bloukrans Bridge te bungeejumpen. Het is vanaf 216 meter en daarmee de hoogste bungeejump ter wereld. Een kleine geruststelling, sinds het bungeejumpen hier in 1990 werd geïntroduceerd is er nooit een ongeluk gebeurd.

Het oostelijk deel van Tsitsikama, Storms River Mouth, toont qua natuurschoon het ruigere gezicht van het nationale park. Ook dit is een ideaal wandelgebied. Het is het begin van de befaamde Otter Trail die in oostelijke richting door oerbos en berglandschap voert en de fraaiste vergezichten biedt. Dit is niet alleen een spectaculaire maar ook een serieuze wandelonderneming: trek vijf dagen uit voor de 41 kilometer lange hike, waarbij maar liefst elf rivieren moeten worden overgestoken.

Wandelen kan ook een tandje minder heftig in Storms River Mouth, namelijk door de Tsitsikamma Trail te volgens. Aanzienlijk relaxter - althans, voor wie geen last heeft van hoogtevrees - is een wandeling over de Storms River Suspension Bridge. Deze hangbrug over de monding van Storms River biedt schitterend uitzicht over de omgeving en met een beetje geluk, de zeehonden beneden.

Storms River Suspension Bridge op Google Street View

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen