Regio's & Plaatsen in Zuid-Afrika

Regio's & Plaatsen Zuid-Afrika

Wilt je meer weten over de meest interessante plaatsen van Zuid-Afrika? Lees hier meer over onder andere Johannesburg, Kaapstad, Knysna, het Kruger Nationaal Park, Oudtshoorn en St. Lucia.

 

Zuid-Afrika in 3 minuten!

Super leuk filmpje van de 22/23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika!

Addo

Er leven op dit moment meer dan 450 olifanten Addo Elephant Park en daarnaast is er ook de Big Five te vinden. Door de verschillende gebieden zijn er tevens veel vogels waar te nemen in het park.

Alles over Addo

Bloemfontein

Bloem, zoals Bloemfontein door de Afrikaners wordt genoemd, is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika en ligt in de provincie Limpopo. Het is de zesde grote stad van Zuid-Afrika met een imposante oude architectuur, mooie buitenwijken en een rijk verleden. Er zijn talloze musea en in het oude gedeelte van de stad zijn vele zandstenen monumenten.

Alles over Bloemfontein

Drakensbergen

De Drakensbergen, ook wel het dak van Afrika genoemd, is een bergmassief. De langdurige erosie op de verschillende steensoorten was en is bepalend voor het uiterlijk. Zo ontstonden er door deze erosie hoogoprijzende pieken (Mariepskop, Mt. Anderson) en diepe dalen.

Alles over Drakensbergen

Durban

De Zulunaam voor Durban is ‘eThekwini’, hetgeen toepasselijk ‘Plaats waar de oceaan en de aarde elkaar ontmoeten’ betekent. De stad is de grootste badplaats van het land. Kilometers lange zandstranden zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de ‘gouden mijl’ van hotels en amusementsparken.

Alles over Durban

Franschhoek

Franschhoek is een mooi provinciestadje met een typisch Frans karakter en ligt in het hart van de Kaapse Wijnlanden. De Franse Hugenoten uit Frankrijk hebben zich hier gevestigd en hier een nieuw leven gestart. Dat is verder ook te zien aan de verschillende wijnhuizen, waarvan de naam een Franse achtergrond heeft. Denkende hierbij aan bijvoorbeeld Du Toit en Joubert. Naast de wijnen die er worden geproduceerd, staat Franschhoek ook bekend vanwege de vele goede restaurants.

Alles over Franschhoek

Hazyview

Dit stadje in de provincie Mpumalanga is gelegen tussen de citrus- en bananenplantages. De naam is afgeleid van de glinsterende nevel die zich voordoet tijdens de hitte van de zomer. Hazyview bevindt zich op slechts een paar kilometer van het Kruger Nationaal Park. Het stadje biedt een ruime keuze aan restaurants, entertainment en culturele winkelcentra.

Alles over Hazyview

Hermanus

Hermanus geniet veel bekendheid door de walvissen die hier jaarlijks worden gespot. Van augustus tot en met november heb je de grootste kans om deze dieren te zien. De walvissen komen tot enkele meters voor de kust. Hermanus zelf is ook een leuk dorpje. Naast het walvis spotten zijn er ook andere dingen te doen, zoals het maken van boottochtjes, duiken, zeilen en paardrijden op het strand.

Alles over Hermanus

Hluhluwe

Hluhluwe Umfolozi Game Reserve was ooit de privé jachtgrond van de Zulu heersers, maar nu één van de meest toonaangevende parken op het gebied van het fokken van bedreigde diersoorten. Het park staat vooral bekend om de twee soorten neushoorns, daarnaast zijn er volop olifanten, giraffen, zebra’s en veel verschillende antilopensoorten te bewonderen. Door de gevarieerde vegetatie: bos, bosland, savanne, grasland, maar ook de bergen, is het landschappelijk werkelijk uniek.

Alles over Hluhluwe

Johannesburg

In 1886 ontdekte goudzoeker George Harrison een ader die aan de oppervlakte kwam en dat was het begin van een ware goudkoorts. Aanvankelijk verbleven de goudzoekers in tenten, maar al snel groeide er een heuse nederzetting. Na 3 jaar was Johannesburg al de grootste stad van Zuid-Afrika. Het bekendste township ter wereld Soweto, ligt vlakbij Johannesburg. De naam Soweto is afgeleid van ‘South Western Township’.

Alles over Johannesburg

Kaapstad

Kaapstad is een schitterende stad aan het uiterste puntje van Afrika en jouw uitvalsbasis voor diverse excursies richting Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Voor degene die over voldoende doorzettingsvermogen beschikken is het mogelijk te voet de Tafelberg op te gaan, uiteraard kun je ook de kabelbaan nemen. Een grote toeristenattractie van Kaapstad is het Victoria & Alfred Waterfront. Hier vind je talloze winkels, restaurants, vooral visrestaurants, een scheepvaartmuseum, bioscoop en markten.

Alles over Kaapstad

Knysna

Knysna is door de fraaie ligging een zeer geliefde bestemming in de Tuinroute. Er is hier een overvloed aan winkels, galerieën en restaurantjes te vinden. De 17 kilometer lange Knysna lagune ligt beschermd tussen twee zandstenen kliffen, de zogeheten Knysna Heads. De lagune biedt vele watersportmogelijkheden en ook is de lagune een belangrijk centrum voor de commerciële oesterkwekerij.

Alles over Knysna

Kruger National Park

Kruger National Park is een trekpleister, waar geen toerist omheen kan en het is dan ook één van de beroemdste wildparken ter wereld en zeker het bekendste in Zuid-Afrika. Het ontstaan is te danken aan een initiatiefwet van President Paul Kruger, die in de jaren tachtig van de 19e eeuw ijverde voor een nationaal natuurreservaat. Alle grote wildsoorten komen in het park voor en met een beetje geluk zie je de ‘Big Five’, de neushoorn, de olifant, de buffel, de leeuw en het luipaard.

Alles over Kruger National Park

Langebaan

Langebaan is een idyllische badplaats aan de Zuid-Afrikaanse westkust, aan de rand van de prachtige Langebaan Lagune. Deze historische stad werd opgericht in 1922. Het is een gezellige badplaats en gelegen aan een prachtig wit strand. Langebaan is zeer populair onder de Zuid-Afrikanen zelf. Er zijn hier ook voetafdrukken gevonden van Homo sapiens van meer dan 117.000 jaar oud

Alles over Langebaan

Mapunguwbe National Park


Alles over Mapunguwbe National Park

Modjadjiskloof


Alles over Modjadjiskloof

Oudtshoorn

Oudtshoorn staat al enkele eeuwen bekend als een centrum van de struisvogelfokkerij en nog steeds zijn er vele struisvogelboerderijen. Oudtshoorn is gelegen tussen de bergen van Outiniqua en Swartberg. Het wordt gezien als beginpunt van de bekende Route 62. Net buiten de stad bevinden zich de Cango grotten, een prachtig natuurverschijnsel en waar dagelijks toeren naar worden georganiseerd.

Alles over Oudtshoorn

Plettenberg Bay

Plettenberg Bay is uitgegroeid van een klein vissersplaatsje tot de populairste badplaats langs de Tuinroute. Het biedt een verscheidenheid aan goede (vis)restaurants, winkels en historische gebouwen. Het wordt omringd door natuurreservaten en Nationale Parken en het is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er walvissen en dolfijnen spotten, vogels observeren, wandelen, kajakken en fietsen.

Alles over Plettenberg Bay

Port Elizabeth

Oorspronkelijk was Port Elizabeth een kleine legerpost, opgericht ter bescherming van de eerste Britse kolonisten in dit gebied. Nu is het de grootste stad van de oostelijke Kaapprovincie en de derde haven van het land. Naast de historische monumenten staat Port Elizabeth bekend om de lange, hete zomerdagen, de goudkleurige stranden en de zwoele tropische nachten.

Alles over Port Elizabeth

Pretoria

Pretoria ligt ongeveer 62 km ten noorden van Johannesburg en is als één van de regeringssteden een stuk rustiger. De stad is ruim opgezet en de straten in het centrum zijn breed, omdat er vroeger een ossenwagen in moest kunnen keren. De zuidelijke skyline van de stad wordt beheerst door het silhouet van het Voortrekkersmonument. Dit monument symboliseert de moed en het uithoudingsvermogen van de eerste trekkers in de tweede helft van de 19e eeuw.

Alles over Pretoria

Robertson

Robertson is gelegen in het dal van de Breede Rivier, op zonnige hellingen. Robertson is de laatste jaren bekend geworden om de goede wijnen die er in dit gebied worden geproduceerd. Robertson wordt ook wel de ‘’Vallei van wijn en rozen’’ genoemd, omdat langs veel wijngaarden rozen zijn aangeplant. In Robertson vindt je zowel kleine als grote wijnhuizen, waar natuurlijk wijn geproefd kan worden.

Alles over Robertson

St. Lucia

St. Lucia is een klein plaatsje gelegen aan de Indische Oceaan. Vroeger was St. Lucia bekend als een echt vissersplaatsje, maar tegenwoordig wordt St. Lucia meer als uitvalsbasis gebruikt voor het spotten van nijlpaarden in het iSimangaliso Wetland Park. Vanwege het tropische klimaat kan men het gehele jaar door in St. Lucia terecht. De kilometerslange stranden, het meer, de vele excursiemogelijkheden, maken van St. Lucia een waar paradijs.

Alles over St. Lucia

Stellenbosch

Stellenbosch is beroemd om de wijnen. In de omgeving van het stadje liggen ruim twintig wijnboerderijen met grote namen als Blauwklippen, Neethlingshof en Simonsig. De meeste wijnboerderijen liggen landschappelijk prachtig en zijn ook om architektonische redenen zeker het bezoeken waard.

Alles over Stellenbosch

Swaziland

Ingeklemd tussen Mozambique en Zuid-Afrika ligt het kleine koninkrijk Swaziland. Het is een aangenaam land en bevolkt door een gemoedelijk volk, de Swazi’s. De kleurrijke markt, in de Ezulwini vallei waar veel handgemaakte voorwerpen te koop zijn, is zeker een bezoekje waard. Wil je de lokale bevolking een beetje helpen dan is een bezoek aan de beroemde "Swazi Glasfabriek" een must. Daar kun je kleine, maar natuurlijk ook grotere, souvenirs kopen, die gemaakt zijn van recycled glas.

Alles over Swaziland

Umhlanga

Umhlanga ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika, net ten noorden van de havenstad Durban. De mooie stranden en goede zwemmogelijkheiden maken het tot één van de populairste strandbestemmingen aan de oostkust.

Alles over Umhlanga

White River

Witrivier ligt ten noorden van Nelspruit, niet ver van het Kruger National Park. Het stadje wordt veelal gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan het Kruger National Park of het ontdekken van de Panorama Route. In deze regio wordt veel geboerd en wordt vooral gekenmerkt door citrusvruchten, bananen en mango’s. De naam van de plaats komt van de nabijgelegen rivier, die een witte, melkachtige kleur heeft.

Alles over White River

Wijnregio

Buiten Europa en het Middenoosten liggen de oudste wijngaarden in de Kaapprovincie. Enkele van de beste hedendaagse wijngaarden hebben dan ook een lange historie: ze produceren al meer dan 300 jaar wijnen van hoge kwaliteit.

Alles over Wijnregio