Vakantie Pretoria

The Jacaranda City, dat is de bijnaam van Pretoria. Deze naam heeft het te danken aan de brede straten die dikwijls worden omringd door jacarandabomen. In oktober kleuren hun lichtpaarse bloesems de stad. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. De ene helft van het jaar hebben de regering en haar ambtenarenapparaat zitting in deze stad, de andere helft in Kaapstad, de wetgevende hoofdstad.

Pretoria werd in 1855 gesticht door Marthinus Wessel Pretorius. Hij noemde de kleine nederzetting naar zijn vader Andries Pretorius, één van de voormannen van de Grote Trek, de tocht die Nederlandstalige Afrikaner boeren vanaf 1830 maakten uit de door de Britten geannexeerde Kaapprovincie. Deze boeren worden Voortrekkers genoemd en zij worden herdacht door het grote Voortrekkermonument in het zuiden van de stad. Pretoria is nog altijd een stad waar relatief veel Afrikaners wonen.

Het bruisende culturele hart van Pretoria is Church Square, waar de architectuur herinnert aan het Nederlandse verleden van Zuid-Afrika. Zo bevindt zich hier de Ou Raadsaal (voormalige regeringszetel), het Paleis van Justitie ontworpen door de Nederlandse architect Sietze Wierda en het standbeeld van Paul Kruger dat werd ontworpen door de eveneens Nederlandse architect Anton van Wouw. In het Paleis van Justitie werd ANC-vrijheidsstrijder Nelson Mandela in 1964 ter dood veroordeeld. De straf werd uiteindelijk omgezet in levenslang, waarna Mandela tot 1982 gevangen zat op Robbeneiland.

Pretoria kent een aantal interessante musea, zoals het Kruger Museum, waar de vroegere president en zijn vrouw van 1884 tot 1901 woonden, het Museum of Fine Arts en het National Museum of Natural History. Voor wie na het museumbezoek toe is aan rust en ontspanning, is de Pretoria National Botanical Garden een aanrader.

Het oostelijk deel van Pretoria, met name de wijk Hatfield, is the place to be voor wie toe is aan een dagje lekker shoppen, een hapje in een aangenaam restaurant, een biertje op een terras of een avondje uit. Vooral Burnett Street heeft een jonge, trendy uitstraling. Een iets ouder, welgestelder publiek vindt zijn uitgaansgelegenheden in de wijk Brooklyn.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen