Vakantie Robertson

Robertson, een plaatsje dat gelegen is in het dal van de Breede Rivier, verdient beslist de aandacht van iedereen die geïnteresseerd is om een goede en betaalbare Chenin Blanc of Colombard te proeven. Die prijs/kwaliteitverhouding is hier uitstekend.

Robertson heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een vooraanstaande wijnstreek en de oppervlakte van de wijngaarden in de Robertson Valley bedraagt maar liefst tien procent van het totaal in Zuid-Afrika; de wijnproductie zelfs veertien procent. De zuurgraad van de grond is hier dan ook ideaal, evenals het aantal zonuren.

Het stadje kent verschillende vooraanstaande wijnhuizen, zoals Graham Beck, De Wetshof, Viljoensdrift  en Van Loveren, die allemaal te bezoeken zijn. Een ideale manier om de streek én de wijnen te leren kennen, is een boottocht op de Breede Rivier, zoals die bijvoorbeeld worden georganiseerd vanuit het wijndomein Viljoensdrift. Daar kan je zowel jouw wijn uitkiezen als je picknickmand samenstellen. Tijdens die boottocht zal het wellicht opvallen dat het dal van de Breede Rivier voortdurend van kleur verandert, als gevolg van de omringende bergen. Het is de natuur, niet de wijn!

De regio Robertson staat bekend als 'Vallei van de rozen'. Vanouds was de rozenteelt hier belangrijk en nog altijd worden langs veel wijngaarden rozen aangeplant. Robertson werd in 1853 gesticht omdat het nabijgelegen Swellendam de snelle bevolkingstoename niet meer aankon. In het Robertson Museum leert u meer over de geschiedenis van de streek. Daar kan je ook informatie krijgen over een wandeling door het dorp.

Een iets stevigere wandeling of een rit per mountainbike  is te maken in de Vrolijkheid Reserve, dat niet ver buiten Roberston is gelegen. Voor vogelaars zijn hier speciale vogelspotplekken aangelegd. Eveneens in de nabijheid ligt Dassieshoek Nature Reserve, waar een mooie wandelroute, de Dassieshoek Hiking Trail, doorheen voert.