Vakantie Stellenbosch

Er is in Stellenbosch meer Kaap-Hollandse architectuur te zien dan waar ook in de regio. De lanen worden door eiken omringd (vandaar de bijnaam: De Eikestad). Het is het beginpunt van de grootste en oudste wijnroutes. Inderdaad, meteen al op het eerste gezicht is Stellenbosch een aantrekkelijk stadje. Het tweede gezicht bevestigt die indruk alleen maar.

Stellenbosch is het op één na oudste stadje van Zuid-Afrika. Het werd in 1679 gesticht door VOC-official Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop, die het gebied van de Eerste Rivier verkende en al doende een aantrekkelijke vallei aantrof. Hij vestigde er een nederzetting die hij naar zichzelf vernoemde Van der Stel se bosch, iets dat hij later nog eens herhaalde bij Simonsberg. De nederzetting groeide snel: twintig jaar later was het een dorp van meer dan duizend woningen.

De populairste activiteit in de regio Stellenbosch is wijnproeven. Er bevinden zich honderden wijnhuizen in de regio. Enthousiastelingen spoeden zich naar Meerlust voor de uitstekende Pinot Noir, naar Overgaauw voor een prima Merlot, naar Kanonkop voor de fijne Pinotage en naar Neethlingshof voor een lekkere droge Riesling. Misschien wel het allermooiste wijngoed is dat van Vergelegen, waar de wijn de smaakpapillen kietelt en de architectuur het netvlies streelt.

Stellenbosch heeft een interessant Village Museum, een pittoreske Lutheraanse kerk en natuurlijk de gezellige Oom Samie se Winkel, waar je precies de curiositeiten te koop zijn die je op basis van die naam verwacht. De moeite waard voor jong én oud is het Toy and Miniature Museum met mooi oud speelgoed, maar bijvoorbeeld ook een treinspoor met omliggend landschap dat geheel uit suikerglazuur is vervaardigd. De meeste historische gebouwtjes staan aan Dorp Street. De Kaap-Hollandse architectuur is er soms onderhevig aan Victoriaanse invloeden, wat ze in bouwkundig oogpunt extra interessant maakt.

Het stadje is niet alleen bekend vanwege de wijnen, maar ook vanwege de hoog aangeschreven universiteit die er is gevestigd. Deze was decennialang de alma mater van de Afrikaanse elite. Menig minister en staatspresident heeft hier zijn opleiding genoten. De ongeveer 17.000 studenten, die in Zuid-Afrika bekend staan als die Maties, zorgen voor een levendige sfeer in Stellenbosch.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen