Vakantie Swaziland

Swaziland is minder dan half zo groot als Nederland en ligt ingeklemd tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het is een onafhankelijk koninkrijk met zijn eigen tradities, een eigen munteenheid en is anders dan Zuid-Afrika een etnische eenheid. Er wonen voornamelijk Swazi's, die bekend staan als een gemoedelijk en gastvrij volk.

De hoofdstad van Swaziland is Mbabane, dat is gelegen in de groene eZulwinivallei, hetgeen 'vallei van de hemel betekent'.  De vallei vormt het toeristische, bestuurlijke en historische centrum van het land. Hier vindt je de hotels, restaurants, casino's en markten. In de vallei ligt onder meer de Mantega Cultural Village, een openluchtmuseum dat een beeld heeft van een negentiende-eeuws Swazidorp met zestien traditionele hutten, gemaakt uit riet, koeienmest en aarde afkomstig van termietenheuvels. Er worden dikwijls dans- en muziekvoorstellingen gegeven. In de directe omgeving bevinden zich de mooie Mantenga-watervallen.

Het Milwane Wildlife Sanctuary is een stuk voormalig boerenland dat is teruggegeven aan de natuur en waar weer wild is uitgezet. Je kan er onder meer krokodillen, giraffen, witte neushoorns, koedoe's en nijlpaarden zien.

Het onherbergzame, wilde noorden van Swaziland huisvest de Mlawula- en Mbuluzi-natuurreservaten. Omdat hier geen roofdieren wonen, maar wel giraffes, gnoes, impala's, zebra's en koedoe's, is dit een gebied dat veilig te voet kan worden verkend. Het Malolatja-natuurreservaat in het noordwesten is vooral de moeite waard vanwege zijn landschappelijke natuurschoon en zijn flora. De diepe ravijnen en spectaculaire watervallen maken dit een ideaal wandelgebied.

Swaziland is een van de laatste autocratische monarchieën. Koning Mswati III leidt het land met strakke hand en heeft weinig behoefte aan democratische hervormingen. Volgens de wetten van het land moet hij ieder jaar een nieuwe bruid kiezen, tijdens de oogstfeesten. De koning heeft inmiddels tientallen echtgenotes, die elk zijn ondergebracht in een riant paleis. Uiteraard staat deze luxe in nogal schril contrast met de situatie waarin de bevolking leeft.

Wie de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug wil geven, kan dat doen door de Swazi Glasfabriek in Ngwenya te bezoeken. De fabriek ik in 1979 opgezet door een Zweedse hulporganisatie. U kunt er souvenirs kopen die zijn geblazen uit gerecycled glas.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen