Weer & klimaat Zuid-Afrika

Beste reistijd Zuid-Afrika

Hoe is het weer in Zuid-Afrika?

Je hebt de knoop doorgehakt en je wil een reis naar Zuid-Afrika maken, maar wanneer kan je het beste gaan? Het antwoord is: in principe heeft Zuid-Afrika een prettig klimaat en is het hele jaar door geschikt als reisbestemming. Er zijn wel wat factoren waar je rekening mee kunt houden als het gaat om het weer in Zuid-Afrika en de periode waarin je wilt gaan.

Wat is het klimaat in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft niet één klimaat, maar meerdere klimaten. In het zuiden en oosten geldt een zeeklimaat, in de laaglanden rond Kaapstad een mediterraan klimaat, in het westen een woestijnklimaat, en in het noorden een steppeklimaat en een tropisch klimaat. Zuid-Afrika verschilt door de meerdere klimaten ook qua weer in de verschillende gebieden van Zuid-Afrika.

Wat is de temperatuur in Zuid-Afrika?

In de Kaap kan het van april tot en met oktober wat fris zijn, met temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Maar van half november tot en met februari loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden. Hierdoor kan het wel wat drukker zijn op de stranden van Kaapstad en op de Tuinroute. Rond het Krugerpark is het altijd een stuk warmer dan in de Kaap, zo kan de temperatuur hier in de warme maanden oplopen tot 35 graden of meer.

Wat is de beste reistijd voor een safari in Zuid-Afrika?

Als je naar Zuid-Afrika gaat, is er een grote kans dat je ook dieren wilt spotten. Maar wat is nu de beste reistijd voor een safari in Zuid-Afrika? Van april tot en met oktober (de wintermaanden) is het qua weer de beste tijd voor een safari in het Krugerpark. Het is droog en het wild concentreert zich rondom de drinkplaatsen. Vroeg in de ochtend is het nog erg fris, maar zodra de zon boven de horizon uitkomt, koopt de temperatuur op tot boven de 20 graden. In de zomer is het veel warmer tot boven de 35 graden en kan er ook meer neerslag vallen. Er is hoger gras, waarin de dieren zich eenvoudig kunnen verstoppen. Hierdoor wordt het spotten van roofdieren in deze maanden wat lastiger.

Is er een regenseizoen in Zuid-Afrika?

Er is niet echt een duidelijk regenseizoen in Zuid-Afrika, maar er zijn wel bepaalde maanden waarin het net wat meer kan regenen. In oktober en november wordt het wat warmer in Zuid-Afrika en kan het in de middag steeds vaker gaan regenen. Dat is een beetje de start van het regenseizoen in Zuid-Afrika. December, januari en februari vormen eigenlijk zo’n beetje het regenseizoen in Zuid-Afrika. Dit zijn de meest natte maanden, waarbij de luchtvochtigheid hoog is. In Zuid-Afrika loopt het regenseizoen ten einde in maart en april.

Wat is voor u de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Het klimaat in Zuid-Afrika zorgt er dus voor dat je eigenlijk het hele jaar door naar Zuid-Afrika kunt reizen. En de wintertijd is het beste als je de meeste dieren wilt spotten. FOX biedt het hele jaar door rondreizen in Zuid-Afrika, zowel groepsrondreizen in Zuid-Afrika, als singlereizen in Zuid-Afrika en individuele rondreizen in Zuid-Afrika. Ga met ons mee en spot de wilde dieren!

Bekijk het reisaanbod naar Zuid-Afrika

Klimaat Zuid-Afrika Gem. maximale temperatuur Gem. minimale temperatuur Gem. aantal zonuren Gem. mm neerslag
Januari 30°C 18°C 9 91
Februari 29°C 17°C 8 80
Maart 26°C 15°C 8 75
April 23°C 13°C 8 51
Mei 21°C 10°C 8 32
Juni 20°C 8°C 7 28
Juli 19°C 5°C 8 25
Augustus 20°C 6°C 8 29
September 22°C 9°C 8 36
Oktober 23°C 12°C 8 61
November 26°C 14°C 9 78
December 29°C 17°C 9 81

Reisaanbod Zuid-Afrika

Ga in Zuid-Afrika op zoek naar de Big-Five in de nationale parken, geniet van de heerlijke wijnen en breng een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en natuurlijk Kaapstad! 

Naar het reisaanbod

Landinformatie Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt vaak 'de Wereld in één Land' genoemd en dat is niet voor niets. Het is misschien wel het meest afwisselende land ter wereld! 

Lees meer over Zuid-Afrika