Vakantie Wijnregio

De Wijnregio bevindt zich op een uurtje rijden van Kaapstad. Na Europa en het Midden-Oosten kent de Kaapprovincie de oudste wijngaarden ter wereld. Voor vakantiegangers is dit de regio van het eten, drinken en ontspannen. En dat alles te midden van een landschap dat het Boland wordt genoemd. Het Boland is besprenkeld met charmante dorpen die voortdurend het Nederlandse verleden van de Kaapprovincie in herinnering roepen.

Sinds februari 1659, toen de eerste druiven van de Kaap werden geperst, is wijn net zozeer het symbool van de Kaap als de Tafelberg dat is. Enkele van de beste hedendaagse wijngaarden hebben dan ook een lange historie: ze produceren al meer dan 300 jaar wijnen van hoge kwaliteit. Tegenwoordig kan de wijndrinker hier kiezen uit liefst 2100 verschillende wijnen.

Vanouds gelden Stellenbosch, Paarl en Franschhoek als het hart van de wijnregio Boland. Door de groeiende populariteit van de Zuid-Afrikaanse wijn beslaan de hedendaagse Winelands een groter gebied, waartoe ook plaatsjes als Worcester, Montagu, Robertson, McGregor, Greyton, Wellington en Tulbach worden gerekend. Dat laatste stadje is beroemd om zijn Méthode Cap Classique: een plaatselijke variant van champagne.

Het zelf ontdekken en proeven van wijnen is een van de grote genoegens van The Winelands. Daarnaast zijn er de diverse charmante plaatsjes die een bezoek waard zijn. Daartoe behoren, naast klassiekers als Stellenbosch en Franschhoek, zeker ook Worcester en Swellendam.

Swellendam is één van de oudste (omstreeks 1750) en meest elegante van de vele historische stadjes, die de Kaapprovincie rijk is. Een stadswandeling is hier dan ook beslist een aanrader. Al wandelend passer je de Van Oudtshoorn Road met zijn prachtige landhuizen en eucalyptusbomen, het monument dat de Grote Trek van 1838 herdenkt, diverse huizen in Kaap-Hollandse stijl, de imposante Nederlands Hervormde kerk, het Oefeningshuis en het Drostdy Museum waar ooit de landdrost woonde.