Vakantie Mora

Mora is plaatsje in de Zweedse provincie Dalarna en is een toeristische trekpleister, met name tijdens de zomermaanden. Dit mooie stadje ligt tussen het Silja- en Orsasjönmeer en de natuur in de omgeving is schitterend. Het Siljanmeer is beroemd vanwege haar bijzondere blauwe kleur, zo bijzonder zelfs, dat men deze een eigen benaming heeft gegeven, namelijk Siljanblauw. Zodra men Mora verlaat komt men in een verlaten landschap omringd door bossen.

Ten westen van Mora liggen eigenlijk geen plaatsjes meer, tot aan de grens met Noorwegen. Elk jaar eindigt hier op de eerste zondag in maart de langlaufwedstrijd Vasaloppet. Dit is een 90 kilometer langer langlaufwedstrijd die tussen Sälen en Mora wordt gehouden.

Er zijn in Mora, en ook in de nabijgelegen stadjes, veel folkloristische attracties te zien en ’s zomers worden hier spectaculaire midzomerfeesten en andere traditionele festijnen gehouden. De traditionele folkloristische tradities maken in Dalarna nog altijd deel uit van het dagelijkse leven van de mensen die hier wonen. De kleurrijke klederdracht wordt hier nog altijd vol trots door de mensen gedragen.