Cambodja informatie

Landeninformatie Cambodja

Betoverend mooie kledingstukken, mysterieuze natuurgebieden en ’s werelds grootste religieuze monument – Cambodja is een bestemming dat lijkt op een sprookje. Van de indrukwekkende architectuur in Angkor Wat tot de vrolijke dierlijke bewoners van de Mekongrivier: dit is een bestemming die blijft verrassen.

Bevolking, taal en cultuur

In Cambodja wonen ruim 16 miljoen mensen, van wie meer dan 90 procent tot de Khmer behoort. Deze etnische groep leeft sinds de tweede eeuw in Cambodja en heeft een eigen taal en cultuur ontwikkeld. De gebruiken en kunsten van de Khmer zijn veelal beïnvloed door India, waardoor deze Cambodjaanse cultuur op sommige punten sterk afwijkt van de culturen van buurlanden als Vietnam en Thailand

De officiële taal van Cambodja is het Khmer of Cambodjaans. Dit is een van de meest gesproken Austroaziatische talen. Het Khmer is anders dan de talen van buurlanden, zoals het Thai, Laotiaans en Vietnamees, omdat het geen toontaal is. Het Khmer heeft een eigen schrift, dat bestaat uit 74 letters – dit maakt het het langste alfabet ter wereld. Het Khmer schrift was een van de eerste schriften die gebruikt werden in Zuidoost-Azië.

De cultuur van Cambodja is door de jaren heen sterk beïnvloed door religie. Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme hebben als inspiratiebron gediend voor culturele tradities van het land. Tegenwoordig is zo’n 80 procent van de bevolking aanhanger van het Theravada-boeddhisme, een religieuze stroming die sinds de dertiende eeuw dienstdoet als staatsreligie van het land. Boeddhistische referenties zijn te vinden in architectuur, kunst, historische artefacten en traditionele feestdagen.

Kleding is een belangrijke culturele uitingsvorm in Cambodja. Een traditioneel kledingstuk is de krama, een geruite sjaal. Een ander onmisbaar kledingstuk voor de Khmer is een sampot, een soort omslagrok die door zowel mannen als vrouwen wordt gedragen. Door het gebruik van verschillende soorten textiel en verschillende kleuren en patronen, bestaat voor bijna elke gelegenheid een unieke sampot.

Natuur

Bergen en vlaktes, rivieren en meren, bossen en stranden: Cambodja biedt een grote diversiteit aan landschappen. Het land fungeert als leefgebied voor prachtige en zeldzame diersoorten, zoals olifanten, tijgers, panters en beren. Wie omhoogkijkt, kan een enorme variatie aan vogelsoorten spotten, waaronder de bedreigde reuzenibis en drie zeldzame soorten gieren.

De Mekongrivier doorkruist Cambodja en is een van de fascinerendste natuurgebieden van het land. Een bijzondere bewoner is de Irrawaddydolfijn of Mekongdolfijn. Dit vrolijke dier – ondanks de naam is het een walvis, geen dolfijn – leeft in de zeeën en rivieren van Zuidoost-Azië. Wie een boottocht over de Mekong maakt, heeft misschien het geluk om deze indrukwekkende dieren van dichtbij te zien.

Het zuiden van het land bestaat uit grote mangrovebossen, moeraslanden, baaien en schiereilanden. Hoewel Cambodja in vergelijking met Thailand niet echt bekend staat als een strandbestemming, heeft het land wel degelijk een aantrekkelijke kustlijn, met witte zandstranden en paradijselijke eilandjes. Kom tot rust in de schaduw van een palmboom of ontdek de bijzondere wereld onder het wateroppervlak tijdens een snorkelavontuur in het kustplaatsje Sihanoukville!

Geschiedenis, economie en politiek

De geschiedenis van Cambodja gaat duizenden jaren terug, maar er is weinig bekend over de leefwijze van de prehistorische bewoners van het gebied. Tussen de eerste en achtste eeuw bestonden er in het huidige Cambodja verschillende kleinere staten. Waarschijnlijk waren de culturen van Cambodja in deze tijd al sterk beïnvloed door die van India. Chinese handelslieden die zaken deden met de kleine koninkrijken beschreven de gebieden. De staten sloten verbonden en voerden oorlogen onderling, maar het zou nog eeuwen duren voordat het gebied verenigd werd onder één heerser.

In de vroege negende eeuw ontstond het Khmer-rijk, een machtige beschaving die op het hoogtepunt grote delen van Cambodja, Loas, Thailand en Vietnam besloeg. Een van de bekendste restanten van deze tijd is Angkor Wat, een enorm twaalfde-eeuws tempelcomplex. In de tijd dat de tempel gebouwd werd, was Angkor de hoofdstad van het rijk. Vanaf de dertiende eeuw begon de macht van het Khmer-rijk te verminderen. Er is weinig bekend over het Khmer-rijk vanaf deze tijd, maar in de vijftiende eeuw bestond het niet meer. Ziektes als malaria en invallen van bijvoorbeeld de Thais hebben mogelijk bijgedragen aan de val van het rijk.

In de achttiende eeuw was er veel politieke onrust in Zuidoost-Azië, waardoor het ook in Cambodja niet goed ging. In de negentiende eeuw vochten Vietnam en Thailand om de heerschappij in Cambodja, waardoor het land grotendeels werd verwoest. Niet veel later grepen Franse kolonisten de macht in de regio, met de afspraak dat zij het land zouden beschermen van de buurlanden. De Fransen zouden bijna een eeuw lang de macht in handen houden.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende onafhankelijkheidsbewegingen gaande in Cambodja. In 1953 verkreeg Cambodja op vreedzame wijze onafhankelijkheid van Frankrijk, na aandringen van de Cambodjaanse koning Sihanouk. Deze koning en zijn vader regeerden Cambodja tot 1970, toen generaal Lon Nol via een staatsgreep aan de macht kwam. In de jaren zestig en zeventig was er nog een andere belangrijke politieke invloed in Cambodja: de Rode Khmer. Deze Vietnamese communistische beweging voerde een bloedige guerrillastrijd, waarbij een groot deel van de Cambodjaanse bevolking het leven liet.

Vanaf de jaren negentig is de politieke situatie in Cambodja relatief stabiel geweest. Desondanks kent het land veel problemen met corruptie en scoort het niet hoog op de internationale democratie-index van The Economist. De economie van Cambodja groeit, maar is niet zo groot als die van sommige buurlanden. De belangrijkste industrieën voor het land zijn textiel en toerisme.

Klimaat

Cambodja heeft voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat. Dit betekent dat de temperatuur het hele jaar door redelijk constant blijft en dat er een duidelijk verschil is tussen het regenseizoen en het droog seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Cambodja ligt vrijwel altijd tussen de 30 °C en 35 °C. 

De hoeveelheid neerslag kan enigszins verschillen per locatie, maar over het algemeen loopt het regenseizoen van mei tot en met november. Het zuidwesten van Cambodja heeft een moessonklimaat. Ook hier liggen de gemiddelde temperaturen het hele jaar door hoog, maar is het regenseizoen nog heftiger dan in de rest van het land, met meer neerslag.