In Cambodja wonen ruim 16 miljoen mensen, van wie meer dan 90 procent tot de Khmer behoort. Deze etnische groep leeft sinds de tweede eeuw in Cambodja en heeft een eigen taal en cultuur ontwikkeld. De gebruiken en kunsten van de Khmer zijn veelal beïnvloed door India, waardoor deze Cambodjaanse cultuur op sommige punten sterk afwijkt van de culturen van buurlanden als Vietnam en Thailand.
De officiële taal van Cambodja is het Khmer of Cambodjaans. Dit is een van de meest gesproken Austroaziatische talen. Het Khmer is anders dan de talen van buurlanden, zoals het Thai, Laotiaans en Vietnamees, omdat het geen toontaal is. Het Khmer heeft een eigen schrift, dat bestaat uit 74 letters – dit maakt het het langste alfabet ter wereld. Het Khmer schrift was een van de eerste schriften die gebruikt werden in Zuidoost-Azië.
De cultuur van Cambodja is door de jaren heen sterk beïnvloed door religie. Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme hebben als inspiratiebron gediend voor culturele tradities van het land. Tegenwoordig is zo’n 80 procent van de bevolking aanhanger van het Theravada-boeddhisme, een religieuze stroming die sinds de dertiende eeuw dienstdoet als staatsreligie van het land. Boeddhistische referenties zijn te vinden in architectuur, kunst, historische artefacten en traditionele feestdagen.
Kleding is een belangrijke culturele uitingsvorm in Cambodja. Een traditioneel kledingstuk is de krama, een geruite sjaal. Een ander onmisbaar kledingstuk voor de Khmer is een sampot, een soort omslagrok die door zowel mannen als vrouwen wordt gedragen. Door het gebruik van verschillende soorten textiel en verschillende kleuren en patronen, bestaat voor bijna elke gelegenheid een unieke sampot.