Japan_kasteel van Osaka_Josca

Top 10 - Hoogtepunten van Japan

Onze reisspecialist Josca neemt je mee naar Japan, het land van de sake, Shinkansen treinen, sumoworstelaars, Shabu Shabu, sushi, shoguns, samurai en natuurlijk sing along songs in de karaokebar met all you can drink-concept! Ze reisde met de trein drie weken lang door het Land van de Rijzende Zon, samen met haar vriend Nils.

  1. Home
  2. Top 10 - Hoogtepunten van Japan
Konichiwa! Al op de luchthaven krijg je een voorproefje van wat je te wachten staat. Super gestructureerd worden we door de douane geleid. Het Japanse avontuur is begonnen. 

1. Tokyo

japan_honshu_tokyo_shopping-street_avond_neon_b
Met de Japan Railpass en een pocket wifikastje (heel handig: te verbinden met meerdere apparaten voor onbeperkte en snelle internetverbinding) op zak, gaan we op verkenning in Tokyo.

De Japanse hoofdstad is bijna als een land op zich: elke wijk (23 in totaal) van Tokyo lijkt weer een nieuwe stad met een uniek karakter. De beste manier om de stad en haar inwoners te begrijpen is door er rond te wandelen. 

Asakusa 

Dit is de meest authentieke wijk van Tokyo en een uitgaansplek onder de locals. Wij bezochten het oude gedeelte rond de Senso-ji tempel. Je moet eerst onder de Kaminarimon-poort (waar vreemd genoeg Japanners paardje spelen en Japanse toeristen voorttrekken met rare beestenpootschoenen) met zijn gigantische rode lantaarn door. In de tempel kun je een papiertje uit een ladekast trekken om je toekomst te voorspellen. Ziet die er niet zo rooskleurig uit? Geen nood, je vouwt het papiertje gewoon op en bindt het aan een paal om dit om te zetten in iets positiefs. 

Minato

De op de Eiffeltoren lijkende Tokyo Sky Tree (Tokyo Tower) is bij zonsondergang een topattractie: vanaf maar liefst 634 meter hoogte uitkijken over de stad. We konden het einde van de stad niet eens zien, bi-zar.

Ginza

Dit is de duurste wijk van Tokyo en dé plek om te shoppen, bijvoorbeeld bij de Japanse fashionketen Uniqlo. 

Shibuya

Dé bezienswaardigheid is het drukste kruispunt ter wereld. Natuurlijk hebben we die overgestoken, om vervolgens bij het vallen van de avond de neonverlichting te bewonderen en een gamehall in te duiken vol met volwassen.

Akihabara

Ook dit is een beroemde wijk, die vooral bekend staat om zijn elektronica- en otaku-cultuur. Het wordt vaak beschouwd als het hart van de Japanse subcultuur. Akihabara wordt ook wel electric town genoemd, met veel ledverlichting, manga, anime, maidcafes, gamehallen en de enige echte Pokémonwinkel. Ideaal om te shoppen en de lege plekken in de koffers op te vullen.

Harajuku

De top bezienswaardigheid in hip Harajuku is de Japanse jeugd met hun aparte kledingstijl. Takeshita Street is de beste straat in Japan om Japanners in cosplay of kawaii outfit te spotten. En in Monster café kan echt alles! Het personeel draagt suikerspinpruiken en het kinderinterieur heeft alle kleuren van de regenboog. 

Vooral doen: een sumoworstelwedstrijd bezoeken

Om niet genoeg van te krijgen: onder het genot van popcorn en sushi tientallen dikke meneren zien worstelen. Simpel gezegd moet een sumoworstelaar zijn tegenstander uit de ring duwen of de grond laten raken met iets anders dan de voetzolen om te winnen.

Culinaire tips

✓ sushi in een stand-up sushibar 
✓ mochi rijstcakejes 
✓ blauwvintonijn op de beroemde Tsukiji vismarkt (de grootste ter wereld)
✓ ramen (noedelsoep) 
✓ matcha ijs (groene thee ijs)
✓ takoyaki (rijstballetjes met inktvis)
✓ teppanyaki (van de grill)
 

2. Mount Fuji

Japan_Mount_Fuji_Nils en Josca
Op zo'n 100 kilometer van Tokio ligt de hoogste, actieve vulkaanberg van Japan op 3.776 meter en bij helder weer zelfs vanuit de hoofdstad te bewonderen. Fuji letterlijke betekenis is 'een rijk persoon met status'. Deze voor Japanners heilige berg is hét symbool van Japan en inspireert tot de dag van vandaag kunstenaars, artiesten en schrijvers tot grootse werken. 

Het Kawaguchimeer is een wonderschone locatie is talloze malen vastgelegd door kunstenaars en beschreven door dichters. Dat heeft een goede reden: het is een van de beste punten voor uitzicht op de berg Fuji.

Na aankomst met de lokale trein, stappen we op de fiets om vanaf verschillende uitzichtpunten Fuji te bekijken: vanaf de Chureito en Asama Jinja tempel, tijdens een boottocht, vanuit schattige dorpjes of een van de vele tuinen. 

3. Nikko National Park

japan_honshu_nikko_toshogu_schrijn_bibliotheek_1_f
Vroeg uit de veren, want we gaan vanuit Tokyo op dagexcursie naar Nikko.

Een wandeling voert door een serene setting van snelstromende rivieren die uitkijken over een felgroen berglandschap, bemoste stenen paden, de heilige rode houten Shinkyo brug, de Toshogu-schrijn en de Rinno-Ji tempel.

Je ziet er rijke Japanse influencers, maar ook vrolijke kletsende schoolklasjes. Uit het niets duikt een schattig eettentje op dat de lekkerste ijs met rijstdumpling en matcha latte serveert. 

4. Kyoto

japan_honshu_kyoto_geisha_gion_paraplu_kimono_shutterstock_751815121
Met de Shinkansen (bullet train) naar Kyoto, de stad van duizend-en-één tempels. Uiteraard in stijl met een kleurrijke bentobox vol Japanse lekkernijtjes. 

We duiken gelijk Gion in, de oude wijk met traditionele houten koopmanshuizen en vol amusement. Het lukt ons om geisha’s in traditionele kimono te spotten en we zien Japanse mannen in pak met laptopkoffertje door de gordijntjes van het theehuis (‘ochaya’) binnengaan voor entertainment (zang en dans, waarbij fouten maken geen optie is) van de geisha (gastvrouw), die hiervoor een strenge opleiding heeft gevolgd.

Even ten zuiden van deze voormalige keizerlijke hoofdstad en culturele hart ligt in een groene omgeving het Fushimi Inari tempelcomplex, bekend uit de film Memoires of a Geisha en gewijd aan Inari, de god van rijst in het shintoïsme. We wandelen onder de duizenden rode torii poorten een vier kilometer lang pad, dat slingerend door de natuur de tempels met elkaar verbindt, de berg op.

Ook in Kyoto is uiteten een feest van verrassingen: we eten sushi die met kleine shinkansentreintjes naar onze tafel worden gebracht.

Ook doen in Kyoto

✓ Wandelen door het bamboebos van Arashiyama Bamboo Grove
✓ Een fietstocht maken kriskras van de ene uithoek naar de andere, langs onder meer de volledige van bladgoud gemaakte Kinkaku-ji tempel (het Gouden Paviljoen)

5. Nara

japan_nara_hert_kimono_parasol_vrouw_shutterstock
Nara ligt op een kort treinritje van Kyoto. Voor we ons opmaken voor het enorme bronzen Boeddhabeeld in de Todaiji tempel, bouwen we de spanning op met een wandeling door de prachtige en rustgevende Japanse tuin Isui-en.

De Todaji tempel is het grootste houten bouwwerk ter wereld met een Boeddhabeeld van 16 meter (Daibatsu genaamd). Ook aanraders: een beklimming van de Nigatsu-do tempel voor een mooi uitzicht en de Kasuga Taisha tempel, gedecoreerd met heel veel lantaarns.

Behalve voor de parken en traditionele tempels komen reizigers ook naar Nara om de 'heilige' herten te zien, die vrij door de stad rondlopen. We zien schoolgroepen en zelfs Japanners met hertjeshaarbanden de op het eerste oog schattige beestjes voeren met hertenkoekjes. We zien meerdere keren dat de herten deze brutaal uit de handen grissen van bezoekers en de koekjes vervolgens met plastic en al opeten. Dit doen we dus niet! 

Tot slot een leuke tip: breng een bezoek aan de mochimakerij Nakatanidou in hartje centrum, waarbij je ziet hoe mochi letterlijk in elkaar gehamerd wordt. Uiteraard gevolgd door een proeverij!

5. Osaka

japan_honshu_osaka_stad_skyline_avond_b
Op naar Osaka (met de klemtoon op de ‘o’). Osaka is de stad van culinaire hoogstandjes en werkende Japanners. De derde stad van Japan staat bekend om het gerecht okonomiyaki, de Japanse variant van een pannenkoek belegd met wat je maar wil. 

De werkende Japanners gaan na werk massaal naar de wijk Dotonbori, om goed te eten en de bars in te duiken. Hier hebben we de beste okonamiyaki van Japan gegeten, lekkerrr!

Mario Kart spelen op oude Nintendo’s, cocktails drinken, karaoke met zowel Engels- als Japanstalige liedjes in een stad gevuld met grote billboards, neonverlichting, bloemvormige suikerspinnen, kattencafés, kermisattracties, plotseling verschijnende J-pop artiesten en vooral heel veel eten. Osaka is leuk! 

Midden tussen de hoge kantoorgebouwen ligt ineens een oase van groen, met als middelpunt het kasteel van Osaka, waar shoguns en samoerai eeuwen geleden woonden. 

De Umeda Sky Tower is één van de vele wolkenkrabbers die een goed uitzicht geven over de stad en vele andere zijn in de maak. In een ander hoog gebouw gaan we naar winkelcentrum Yodobashi Camera met verdiepingen vol elektronica, speelgoed en gadgets. 

7. Hiroshima

japan_hiroshima_peace-memorial-park_gebouw-buitenkant_shutterstock
Hiroshima is een moderne metropool met veel groen. De straten zijn ruim opgezet en je hebt zoals in elke Japanse stad neonverlicht centrum met allemaal gekke winkels, restaurants, entertainment en interessant geklede Japanners. De weekenden zijn wel het leukst, want dan is er veel alcohol in het spel en zijn Japanners compleet andere mensen. Waar de okonamiyaki in Osaka gemaakt wordt van heel veel verschillende ingrediënten, bestaat deze in Hiroshima uit laagjes.

Voordat we het Peace Memorial Park & Museum en het kindervredesmonument bezoeken die in het teken staan van de atoombom, gaan we eerst naar het Hiroshima Castle - uiteraard een replica - en van binnen een museum. 

We wandelen door naar de Atomic Bomb Dome, een van de weinige gebouwen die nog (deels) is blijven staan. In het Peace Memorial park bekijken we het kindervredesmonument, geïnspireerd op het Japanse meisje Sadako. Ze was twee jaar toen de bom viel en werd getroffen door leukemie. In de hoop op genezing begon ze met het vouwen van duizend papieren kraanvogels, symbool voor eeuwig leven en geluk. Ze stierf op twaalfjarige leeftijd. Nog steeds zie je hier schoolkinderen kraanvogels vouwen en achterlaten. Ook het Peace Memorial Museum is met veel verhalen en foto’s van een hoog indrukwekkend triest gehalte.

8. Miyajima

japan_miyajima-eiland_torri-toegangspoorten-water_shutterstock
We maken een uitstapje naar het eiland Miyajima. Vanaf de ferry worden we verwelkomd door prachtige views en dolfijnen die opspringen uit de zee. 

We zien de beroemde Itsukushima Shrine al, waar je bij eb naartoe kan lopen. Deze boog markeert de overgang naar de spirituele wereld en vormt de entree tot het Japans boeddhistische heiligdom Itsukushima. 

Het is vloed als we aankomen, dus nemen we een andere ingang naar de Itsukushima schrijn. Het tempelcomplex met gekrulde daken is een pelgrimsoord. We wandelen door de beboste heuvels langs tempels en overal op het eiland lopen tamme herten rond.

9. Takayama

japan_algemeen_onsen_hot-spring_spa_3_b
Tijd voor wat dagen authentiek Japan in het Hidagebergte in de Japanse Alpen. 

Via een te gekke treinroute langs bergen, rivieren en rijstvelden komen we aan. We slenterden over de morning market en door perfecte straatjes gevuld met lampionnen, kimonowinkels, sakebrouwerijen en houten theehuizen. 

We nemen het ervan in een onsen (Japans heetwaterbad) en vieren een culinair feestje: dit deel van Japan staat in het teken van hida beef, dat onder meer geserveerd wordt als sushi. Een ander lokale specialiteit zijn mochiballetjes met glazuur van zoete sojasaus. Natuurlijk mag ook de sakeproeverij niet ontbreken. 

Verder moet je niet vreemd opkijken als je koffie en cappuccino geserveerd krijgt uit een kopje in de vorm van een koekjescup en een soort van kattenkunstwerk.

10. Leuke en bijzondere weetjes Japan

japan_algemeen_onigiri_shushi_eten_smiley_b
Er zijn héél veel regeltjes overal
Er zijn héél veel tempels, groot en klein
Er is geen vuiltje op de straat te vinden, zelfs geen blaadjes
Alleen de populaire locaties zijn druk in Tokyo, maar in de rest van de straten loopt bijna niemand. Waar zijn die 36 miljoen mensen???
Japanners praten niet met elkaar bij het eten en in de trein
Japanners kijken je niet aan want dat is onbeleefd
Kijken ze je per ongeluk toch aan dan buigen ze
Ze kijken je wel aan op de vrijdag- en zaterdagavond want dan zit er genoeg sake in en soms spreken ze je zelfs aan
De helft van de Japanners heeft een baan als mensen in juiste rijen zetten
Bij het eten wordt lekker hard geslurpt want dat is een teken dat het lekker is
Slurp je je bord niet leeg, dan is dat een belediging voor de kok
 Stokjes alleen horizontaal neerleggen en niet in je eten steken, want dan breng je offers aan de doden

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie