vuurtoren_Fanad-lighthouse_Ulster_Ierland

Ierland blog 7x passie voor The Emerald Isle

“Als je lievelingskleur groen is ben je in Ierland met de uitgestrekte groene heuvels aan het juiste adres.” Aan het woord is Fox productmanager Joost Fransen. “Ik heb een groot hart waar veel mensen in passen en ook een aantal landen, waarbij Ierland op nummer 1 staat.”

  1. Home
  2. Ierland blog 7x passie voor The Emerald Isle

De Ieren, zij maken voor mij het land

noord_ierland_county-londonderry_derry_sandinos-cafe-bar_pub_toerisme_ireland
What’s the craic? Een veelgehoorde uitspraak die ‘hoe gaat het’ of ‘wat is er gebeurd of aan de hand’ betekent.

Ieren maken graag een praatje. Met iedereen. En vaak komt de humor om de hoek kijken. Daar hou ik van. Wanneer ik in Ierland ben gaat er geen dag voorbij zonder lach die volgt op een goede grap of spitsvondige opmerking. En dan de gastvrijheid, alleen daarom wil je al naar Ierland, én wil ik dat onze reizigers die geweldige ervaring meemaken. De Ierse gastvrijheidsindustrie staat bekend om de hoge standaard.

Tradities staan hoog in het vaandel. Dans, muziek, verhalen vertellen. De traditionele danscultuur leeft nog dagelijks voort, zeker ook bij de jongeren. Traditionele Ierse dans op soms traditionele Ierse muziek en vaak op moderne (pop)muziek. Neem de dansgroep Cairde of de Gardiner Brothers die op social media filmpjes van over de gehele wereld tonen. De energie spat er vanaf.”

Iers muziek! Ja, muziek!

ierland_dublin_pub_temple-bar_rood_guinness_pixabay
“Talloze bekende artiesten hebben Ierse oorsprong en de music scene is ‘vibrant’ met telkens nieuwe artiesten die vaak met passie over hun eigen land of stad zingen, zoals de Noord-Ierse Ryan McMullan over Belfast. 

In de Windmill Lane Recording Studios in Dublin komt de muziek echt tot leven. Grote artiestennamen (en nemen) hier hun albums op: U2, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Metallica, AC/DC, Lady Gaga, Ed Sheeran en véle anderen. Ik vond het echt gaaf om in de studio achter het mengpaneel te zitten, exact de plek waar de artiesten hun albums opnemen.

Ook de traditionele Ierse muziek is zeer aanwezig en keer op keer word ik weer verrast door de passie die de muzikanten laten zien en horen. Dat is meestal in een pub waar het enthousiasme van het publiek de sfeer helemaal maakt.”

Ierse verhalen

ierland-halloween-puca-festival-okt-2023-copyright-joost (1)
“Wist je dat Halloween zijn oorsprong in Ierland kent? Tegenwoordig zijn er diverse Halloween festivals met optochten, optredens en dansvoorstellingen. 

In 2023 heb ik deel mogen nemen aan het meerdaagse Púca festival in het eeuwenoude plaatsje Trim, ten noordwesten van Dublin. Een fantastische beleving met muziek, komedie, vuur en feesten rondom de verlichte kasteelmuren.”

En dan het Ierse landschap

ierland_county_mayo_doo_lough_meer_delphi_tourism_ireland
“Grillige kusten, woest opspattende oceaan, lieflijke haventjes en gekleurde dorpjes, oude kastelen. Kronkelwegen door de bergen en slingerende kustwegen waar je telkens weer een fotostop wil maken. 

Dit jaar in mei had ik wederom het genoegen om in Connemara langs Doo Lough te rijden, een groot meer met prachtig uitzicht op een wild berglandschap. Ook deze keer had ik prachtig weer, de zon stond achter me en ik maakte weer de mooiste foto’s en filmpjes.

Magisch was mijn bezoek aan een van de toeristische highlights van Ierland; Kylemore Abbey. Om de mensenmassa voor te zijn was ik vroeg opgestaan en genoot vroeg in de ochtend van de stilte, de zon die opkwam boven het meer en het zicht op het prachtige klooster. En zo kan ik nog uren doorgaan over welk uitzicht op welke plek het mooiste was.”

Ierse ervaringen

ierland-ring-of-kerry-sneem-joost-in-seewead-bath-april-2023-copyright-joost
“Talloze bijzondere ervaringen maak ik telkens weer mee in Ierland. 

Zo genoot ik ooit van een weldadig warm zeewierbad in een oud wijnvat aan de Ring of Kerry met uitzicht over een baai en de groene heuvels erachter. Totaal relaxed alsof ik twee uur had geslapen kwam ik eruit. 

Of die keer dat ik op zondagochtend om 9 uur meedeed aan een ‘community swim’ in de oceaan in Spanish Point aan de westkust. Een kwartier in de golven van 12,4 graden gaf me energie voor een week, fantastisch. Een te gekke onderdompeling in de Wild Atlantic Way.

Vaak sta ik vroeg op om voordat ik aan het werk ga van de stilte in de natuur te genieten. De wind is dan soms nog niet opgestoken, waardoor meren er als een spiegel bij liggen. In het bos van Killarney National Park stond ik een keer oog in oog met een nieuwsgierig hert dat naderbij kwam om uiteindelijk weg te schieten tussen de struiken, een prachtige ervaring.

Ierse soep: seafood chowder

ierland-seafood-chowder-ierse-vissoep-copyright-joost
Seafood chowder is een culinair hoogtepunt en een klassieker uit de Ierse keuken. De beste zeevruchtensoep at ik laatst in een restaurantje in Schull, een havenplaatsje in West-Cork in het uiterste zuidwesten van Ierland.

Ook zoetekauwen komen in Ierland aan hun trekken, tearooms met de heerlijkste scones, gebakjes en taartjes vind je overal.

Noord-Ierland: Belfast

noord_ierland_belfast-county-borough_belfast_black-taxi-tour_toerist_titanic-quarter_uitzicht_toerisme_ireland
De recente geschiedenis van Noord-Ierland kwam voor mij echt tot leven tijdens een Black taxi tour in Belfast waarbij een lokale gids die de ‘troubles’ zelf heeft meegemaakt vertelde over hoe het leven in Belfast eind vorige eeuw was. 

Ik vond het shocking om te zien dat er nog steeds hekwerken zijn die in de avonduren worden afgesloten om eventuele provocaties of rellen te voorkomen. Dit hoort ook bij Ierland.

En zo kan ik nog uren doorgaan met vertellen over mijn ervaringen in Ierland.
 
Mijn advies? Ontdek het zelf!”

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie