Frankrijk-Corsica-strand-zee-palombaggia-Getty

Top 10 bestemmingen Europa 2024

Wie niet weg is, is gezien, dit is de Fox Europa top 10!

  1. Home
  2. Top 10 bestemmingen Europa 2024
Fox gaat Europa in, Fox gaat Europa in... Van autorondreizen naar het ‘groene’ Scandinavië tot fly-drives naar het mediterrane zuiden. Met de leukste weetjes per bestemming.

1. Het Noorwegen van Fox

noorwegen_more-og-romsdal_stranda_storfjord_fjord_zonsondergang_shutterstock_1060409606
Vergezichten over valleien, bergen, fjorden, moderne steden en 44 nationale parken met een grote verscheidenheid aan natuur en meer dan 50.000 eilanden. Op de natuur van Noorwegen staat geen maat. 

✓ keuze uit een verblijf in hotels of vakantie-appartementen en -huizen (deze zijn altijd inclusief eindschoonmaak, bedlinnen en handdoeken - ideaal voor families). 
✓ de overtochten zijn altijd inclusief en een avontuur op zich
✓  waar mogelijk extra’s op de bestemming
✓ diverse rondreizen door meerdere Scandinavische landen 
✓ nieuw in ons aanbod: fly-drive Finland, Zweden, Noorwegen - Noordkaap tot Sami

1. Het fjord of de fjord? 

Het mag allebei! De Noren zelf spreken het woord trouwens heel anders uit. In de meeste dialecten als : ‘fjoer’. Fjorden staan synoniem voor de schoonheid van Noorwegen. 

2. Het zomerweer door de ogen van de Noren

Het kan in Noorwegen heerlijk weer zijn, maar soms is het wat frisser. Klaag in dat geval niet, maar doe als de Noren:
15 graden: de Noren liggen te zonnen
10 graden: de Noren planten bloemen
5 graden: een beetje Noor rijdt nog in een cabrio
0 graden: vooruit, de Noren trekken lange mouwen aan

3. Op souvenirjacht

Doe als Mart Smeets en schaf een tijdloze wollen Dale-trui aan (de 'Mart Smeets-trui'). Of schaf alvast winterkleding aan zoals handschoenen of een shawl. 

4. De kers op de Noorse taart

Je verwacht het niet, maar de (of het) Hardangerfjord is de fruittuin van Noorwegen en in het seizoen kun je bij diverse kraampjes langs de weg kersen (en ander fruit) kopen.

5. Softijs

Bij een lekker ijsje denk je al snel aan Italië, maar ook het (schep)ijs in Noorwegen mag er zijn. De Noren zijn echte ijsliefhebbers en hun softijs is vaak van uitstekende kwaliteit. Ze behoren samen met de Zweden tot de grootste ijsconsumenten van Europa.
 

2. Het Ierland van Fox

ierland_county-dublin_dublin_temple-bar_pub_terras_dames_guinness_pint_tourism_ireland
Irish home, sweet home... Je kijkt je ogen uit in het land van mythen en legenden, kastelen, kliffen en baaien, folkmuziek, Guiness bier en groene heuvels. 

✓ zowel een single- als groepsreis inclusief vele activiteiten en Nederlandsprekende reisleider
✓ fly-drives met verblijf in sfeervolle B&B’s en/of (charme)hotels
✓ diverse autorondreizen inclusief overtochten waarbij je Ierland combineert met Noord-Ierland, Schotland, Wales en/of Engeland. 

Het land van de regenbogen

De gouden pot aan einde van regenboog komt uit de Ierse folklore. De leprechons (kabouterachtige wezentjes) zouden die daar verstoppen. Een mooie wens voor een regenachtige dag (die niet uit te sluiten valt in Ierland): ‘May the blessing of the rain be on you, the soft sweet rain. May it fall upon your spirit so that all the little flowers may spring up, and shed their sweetness on the air.’

Het Gaelic 

Galway en Donegal zijn de regio’s met het grootste percentage sprekers van het Gaelic, de oude Ierse taal. Leer alvast dit zinnetje als je native-Ierse vrienden wilt maken:  dia duit (spreek uit: die-ah kwiet): hallo (of eigenlijk God zij met u). 

Hurling (Gaelic: iomáint of iománaíocht)

Hurley is de essentie van Ierland. Dit meer dan 2000 jaar oude Keltische spel met sticks (hurlings) is dé nationale sport in Ierland. De handcoördinatie, de snelheid van de sport, de grootte van het veld en de rivaliteit tussen de verschillend county’s (graafschappen). Overal waar je komt zie je kinderen rondlopen met hurling sticks. Ze gaan ermee naar school, naar de mis en naar bed.

3. Het Zweden van Fox

zweden_algemeen_meer_kind_jongen_gezin_zwemmen_vlonder_GettyImages-926336030
Zweden… waar de bruinrode huisjes gewikkeld liggen om diepblauwe meren en in dichtgroene bossen. De relatie met de natuur is nergens zo groot als in het kloppende hart van Scandinavië en de helft van de bevolking - die grotendeels in het zuiden leeft - heeft een zomerhuisje. 

✓ familiereis inclusief overtochten en met verblijf in typisch Zweedse stuga’s, waarbij je ook nog eens Oslo verkent
✓ diverse rondreizen door meerdere Scandinavische landen 

1. Het 'allemansrecht'

Neem een emmertje mee op je wandelingen! In Zweden mag je dankzij het 'allemansrecht' namelijk overal in de vrije natuur bramen, bosbessen, frambozen of cantharellen te plukken. 

2. Zweeds lekkers: fika

Dan is het tijd voor een Zweeds koffiemomentje, een ‘fika’ dus. Binnen of buiten in het bos, het maakt niet uit waar, als er maar wel wat lekkers bij wordt geserveerd. Een kanelbullar (kaneelbroodje), koekjes of een andere zoete lekkernij. 

3. Wat ruist daar in het struikgewas?

Zweden is het leefgebied van opmerkelijke diersoorten zoals elanden en rendieren. Deze schuwe dieren uit de familie van de hertachtigen leven vooral in naaldbossen, kunnen ruim 2 meter groot worden en soms wel 800 kg wegen. Tijdens een elandsafari heb je de grootste kan de ‘koning van het Zweedse woud’ te zien. Rendieren leven in kuddes en behoren tot de hertachtigen. Ze vormen een twee-eenheid met de inheemse Sámi-bevolking. De omgang van de Sámi met rendieren is een voorbeeld hoe de mens met respect, en op duurzame en verantwoorde wijze omgaat met de natuur.

4. Frisse duik

Finland staat er bekend om, maar in Zweden zijn ze net zo verslaafd aan de sauna. Omarm de saunarituelen in een houten huisje aan de waterkant, waar het vuur gestookt wordt met hout, de zeep gemaakt is van geurende dennenolie en het meer voor een verkoelende duik nooit ver weg is.

5. Roodbruine huizen

Ben je zo iemand die zich afvraagt waarom de huisjes in Dalarna, de ‘meeste Zweedse provincie van Zweden’, bruinrood gekleurd zijn? De verf werd lange tijd gemaakt van een bijproduct uit de kopermijnen bij de stad Falun en was simpelweg in ruime mate voorhanden. 
 

4. Het Frankrijk van Fox

frankrijk_algemeen_wijngaard_druif_shutterstock
Heeft dit populaire vakantieland nog geheimen? Jazeker! Zelfs de meest verstokte francofielen worden nog steeds verrast door de variëteit van landschappen vol couleur locale. We bieden voor ieder wat wils en pakken uit met 10 rondreizen. 

✓ familiereis surfen aan de Zuid-Franse Atlantische kust met Nederlandse instructeurs
✓ familiereis Franse Alpen en Zuid-Frankrijk (met verblijf op luxe 5-sterrencamping in Argèles-sur-mer)
✓ autorondreis Bretagne met verblijf in charmehotels in gezellige (bad)plaatsen)
✓ veel keuze: van een fly-drive Corsica tot autorondreizen met vele extra’s zoals wijnproeverijen   

1. Beleef Europa’s grootste getijdenverschil 

Leuk en aardig die Noordzee, maar je ziet er nauwelijks verschil tussen eb en vloed. Om over de Middellandse Zee maar te zwijgen. Voor echte getijdenspektakel moet je in Bretagne zijn. In Saint-Malo bijvoorbeeld. Bij springvloed gutsen de golven over het verkeer op de boulevard, bij eb kun je honderden meters de zee inlopen naar eilandjes die met vloed nauwelijks zichtbaar zijn. 

2. Een van Europa’s mooiste stranden: Plage de Palombaggia op Corsica

De Caraïbische flair, het kristalheldere water, de roze rotsen en de pijnbomen die het strand omzomen. Lonely Planet riep Plage de Palombaggia in het elegante Porto-Vecchio uit tot één van de allermooiste van Europa. Dit is geen geheimtip, maar desondanks zeer de moeit waard, zeker in het voor- of naseizoen.

3. Leuke weetjes over wijn en druiven

- Een oenafiel is een persoon die wijn weet te waarderen, een oenoloog is een gediplomeerd wijnmaker en een oenofoob houdt helemaal niet van wijn!
- 33 meter: dat is de grootste afstand die een champagnekurk bij het ontkurken ooit heeft afgelegd
- 97 meter: dat is de grootste afstand waarover een druif geworpen is die vervolgens in de mond werd opgevangen
 

5. Het Kroatië van Fox

kroatie_dalmatie_brac_zlatni-rat-strand_zee_bergen_shutterstock_1785378473
Een heldere, diepblauwe zee. Eilandenpracht. Snorkelen. Lekker eten. Sfeervolle plaatsjes met veel historie. En waterrijke natuurgebieden. We hebben het natuurlijk over Kroatië. De mediterrane zon reist met je mee.

✓ singlereis inclusief vele activiteiten zoals raften en Nederlandsprekende reisleider
✓ combinatiereis gondelen in Italië en snorkelen in Kroatië met verblijf op 3 campings met zwembad
✓ combinatiereis Kroatische kust met Salzburgerland en Venetië met verblijf in hotels inclusief halfpension

1. Slap

‘Slap’ is het Kroatische woord voor ‘waterval’. De mooiste watervallen vind je bij Nationaal Park Krka en Nationaal Park Plitvicemeren. 

2. Vliegende draak

De vorm van het land lijkt een beetje op een vliegende draak. Wist je dat Kroatië ook meer dan 1.000 eilanden heeft? 

3. Game of Thrones

Kroatië is een van de vele filmlocaties van de serie ‘Game of Thrones’. De serie wordt onder meer gefilmd in de middeleeuwse stad Dubrovnik en in het Krka National Park.

6. Het IJsland van Fox

ijsland_algemeen_papegaaiduiker_kust_zee_GettyImages-1357517364
Het weer is er weleens humeurig, de bodem sist, smoort, smeult en pruttelt en de natuur strooit kwistig met kleuren. Vulkanisch IJsland dus. 

✓ singlereis inclusief vele activiteiten, entreegelden en Nederlandsprekende reisleider 
✓ fly-drive langs de natuurverschijnselen in de Golden Circle regio. 

1. Wat is het koud hè? 

Dat valt wel mee dus. Negentig procent van de woningen worden verwarmd door de verwarmingscentrales. De energie komt dus uit de grond en het warme water komt via leidingen rechtstreeks uit de warmwaterkraan. Het is dan ook niet gewaagd om te zeggen dat IJslanders verslaafd zijn aan de warmte die volop aanwezig is. 

2. Thermische baden

IJslanders hebben een traditie die al bestaat sinds de eerste Vikingen hier aankwamen. Door de vulkanische activiteit zijn overal in het land warme bronnen. De thermische baden spelen tegenwoordig een grote sociale rol. De bekendste is natuurlijk de Blue Lagoon bij Reykjavík. Laugarvatn Fontana Spa is een prima alternatief. 

4. Vulkanisch landschap als inspiratiebron

Het vulkanisme is een bron van inspiratie. Eén van de meest iconische bouwwerken van IJsland is de op een heuvel gelegen kerk Hallgrimskirkja in Reykjavík. De iconische toren verrijst 74 meter boven de stad en lijkt op geen andere kerk dankzij zijn vloeiende vulkanische lijnen.

3. Brood uit de grond

Combineer Laugarvatn Fontana Spa met een bezoek aan de lokale geothermale bakkerij. Dit brood wordt gebakken in het hete zwarte zand. gletsjers en gefilterd in de lavavelden. Heel bijzonder en vooral erg lekker. 

4. IJslandse eetgewoonten

Wil je meer van de IJslandse keuken proeven? Een populaire snack is pylsur: lamshotdog. Je eet het broodje worst met ketchup, een IJslandse soort zoete mosterd, remoulade saus, gefruite uitjes en verse uien. Ook typisch IJslands: borstfilet van de papegaaiduiker, walvissteak skyr, inlandse bessen en paddenstoelen. En door duurzame geothermische energie verwarmde kassen heeft IJsland een verrassend rijk aanbod aan lokale groente en fruit, tomaten en komkommers, maar ook bananen en meloenen. 
 

7. Het Engeland en Wales van Fox

engeland_lake-district_loughrigg-terrace_meer_gebergte_bloemen_getty
Van Cornwall tot de Cotswolds en van het Lake District tot de tuinenpracht van Kent: Engeland is veel meer dan alleen Londen.

✓ autorondreizen met keuze uit een verblijf in B&B’s, charmehotels en Inns en comfortabele hotels
✓ de overtochten zijn altijd inclusief en een avontuur op zich
✓ waar mogelijk extra’s op de bestemming
✓ ook in combinatie met Wales

1. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Dit plaatsje in Wales heeft de langste naam in Europa. Begin maar vast met oefenen.

2. The Secret Gardens of Sandwich

Een van de mooiste tuinen in Kent bij het stadje Sandwich (vernoemd naar de graaf die zo van kaarten hield dat hij geen tijd had om te dineren en daarom vaak een sandwich at).

3. Ruskin’s View

Het Lake District rolt de groene loper uit voor mooie wandelmeters. Bijvoorbeeld naar Ruskin’s View, een schilderachtig uitkijkpunt over de rivier de Lune, het golvende landschap en de middeleeuwse kerk van St Mary.

8. Het Bella Italia van Fox

Italie_Puglia_Sfeerbeeld_Gargano_a.jpg
Op rondreis door Italië? Ja natuurlijk! De afstand van het merengebied tot de punt van de teen in het zuiden is welgeteld zo’n 1.400 kilometer. Je raakt er nooit uitgekeken. Van de Alpen tot het puntje van de hak van de laars, wij pakken uit met maar liefst 15 rondreizen. Ook in combinatie met vakantielanden als Slovenië, Oostenrijk en Kroatië. 

✓ familiereis Actief in de Italiaanse Alpen inclusief activiteiten en met Nederlandse instructeurs
✓ singlereis van Toscane tot Rome en groepsreis Puglia inclusief vele activiteiten en Nederlandsprekende reisleider
✓ veel keuze: van een autorondreis Toscane tot een fly-drive Puglia
✓ vaak met vele extra’s en verblijf in sfeervolle en karakteristieke accommodaties

1. Cappuccino drinken

Italianen drinken cappuccino tot begin van de middag en schakelt op espresso over voor na en tussen de maaltijden. 

2. Beter niet doen in Italië…

Italië is met een beetje overdrijven het culinaire nirvana. Dus niet doen: spaghetti snijden. Dit is als het pureren van friet. Of het drinken van lauw bier door een rietje.

3. Zeg geen nee tegen Puglia

In deze streek leefden 70 jaar geleden de bewoners nog in armoede, getuige de sassi’s (grotwoningen) in Matera en de trulli huisjes in Alberobello. De gemeenschapszin (vicinato) is hier nog steeds ongekend groot.

9. Het Slovenië van Fox

Buffel-Outdoor-Familiereis-Actief-Slovenie-raften
Het sportieve Slovenië is één groot decor van grillige pieken, kletterende watervallen, geheimzinnige grotten en snelstromende riviertjes. Het Meer van Bled en de Julische Alpen zijn dé blikvangers. Het is een land met een grote veelzijdigheid op een klein oppervlak. Ideaals voor een (actieve) familievakantie.

✓ familiereis Actief in Slovenië inclusief activiteiten en met Nederlandse instructeurs
✓ familiereis Slovenië en Oostenrijk met verblijf in appartementen en heel veel zwemplezier in waterparadijs Thermaal Rivìera

1. Lipizzaner paarden

De beroemde witte Lipizzaner paarden, bekend van hun optredens in de Spaanse Rijschool in Wenen, Oostenrijk, hebben hun oorsprong in Lipica, Slovenië. Lipica is de thuisbasis van een van de oudste maneges ter wereld.

2. Wijngaarden en wijntraditie

Slovenië heeft een rijke wijngeschiedenis en staat bekend om zijn diverse wijnen. De oudste wijnstok ter wereld, die meer dan 400 jaar oud is, groeit in de regio Maribor.

3. De hoogste berg

Dat is de Triglav, die ook op de nationale vlag staat afgebeeld. Het beklimmen van de Triglav is een populaire activiteit onder zowel lokale bewoners als toeristen.

10. Het Schotland van Fox

schotland-algemeen-kilt-sfeer-doedelzak-mannen_gettyimages.jpg
Schotland is het land waar Queen Elizabeth zo graag verbleef. Het strooit met vele hoogtepunten zoals Loch Lomond & The Trossachs National Park, Loch Ness, de Schotse Hooglanden, whiskydistilleerderijen, kastelenpracht, Cairngorms National Park en hoofdstad Edinburgh.

✓ familiereis Actief in de Schotse Hooglanden inclusief activiteitenpakket en met Nederlandse instructeurs
✓ de overtochten zijn altijd inclusief en een avontuur op zich
✓ autorondreis Schotse Hooglanden met verblijf in vakantieparken
✓ vaak met vele extra’s en ook in combinatie met (Noord-)Ierland en Wales

1. Kort rokje voor de tijd van het jaar

Traditionele Schotse kilts worden zonder ondergoed gedragen en er is een grappige uitspraak die luidt: "Wat eronder zit, is Schots."

2. ‘The water of life’

Na een slok levenswater geniet je nog meer van het historische landschap van de Borders, het romantische Loch Kathrine en de ruige Highlands. 

3. Excuse me

Nu zijn de Schotten niet altijd even goed te verstaan, maar in Inverness, de entree tot de Highlands, heb je daar geen enkele moeite mee. Hun heldere en melodieuze uitspraak van de Engelse taal wordt toegejuicht door taalexperts en dialectexperts over de hele wereld. Dus knoop gerust een praatje aan met een local en neem de proef op de som.

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie