Top 10 - Hoogtepunten van Ecuador

Ecuador is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, maar misschien wel het meest afwisselend. Van de hoge Andes tot aan de jungle en de kust, elk stukje heeft een eigen gevoel, traditie en schoonheid. Wij stelden een Top 10 samen van hoogtepunten die u niet mag missen.

#10 Puerto Lopez en Isla de la Plata

Puerto Lopez is een leuk vissersplaatsje aan de Grote Oceaan. Vanaf hier kunt u Isla de la Plata bezoeken, ook wel ‘Poor Man’s Galapagos’ genoemd. Onderweg naar dit vulkanische eiland heeft u tussen juni en oktober grote kans om walvissen te spotten. Op het eiland zelf leven veel bijzondere vogels, waaronder de Blauwvoet Jan-Van-Gent. Daarnaast leven er (reuze)leguanen en zeeschildpadden. Voor wie Galapagos niet in de planning of het budget past, is dit een uitstekend alternatief!

#9 Quilotoa meer

Quilotoa is een blauw-groen kratermeer, welke haar kleur te danken heeft aan de algen. Naarmate de stand van de zon wijzigt, verandert de kleur van het water. De krater is zo’n 800 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting en heeft zich daarna gevuld met regenwater. Door de hoge zuurgraad kunt u hier niet zwemmen, maar u kunt er wél prachtig wandelen. Het is mogelijk om af te dalen naar het meer, maar reken door de steile stukken en de hoge ligging op een pittige klim terug naar boven.

#8 Treinrit naar de Duivelsneus

De adembenemende treinrit naar Nariz del Diablo, de Duivelsneus, is wereldberoemd. Het spoor voert dwars door de Andes langs diepe ravijnen met als startpunt Riobamba. Bij FOX heeft u de gelegenheid om vanaf het plaatsje Alausí in de trein te stappen. Hoewel het niet meer toegestaan is om op het dak van de trein te zitten, is de treinrit nog steeds spectaculair. Met name door het hoogteverschil dat de trein overbrugt. Haarspeldbochten redden het hier niet, dus de trein gaat met behulp van wissels steeds voor en achteruit naar beneden. Een regelrechte aanrader!

#7 Baños

Baños is een sfeervol stadje aan de voet van de Tungurahua vulkaan en vooral bekend om de geneeskrachtige heetwaterbronnen. Het is schitterend gelegen te midden van de bergen en watervallen. Breng zeker een bezoekje aan Casa del Árbol. Bij dit boomhuisje ligt een klein cafeetje, maar vooral het uitzicht hier is betoverend. Probeer absoluut de boomschommel! 

#6 Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt vlak onder de Evenaar. Het is een gezellige stad met een historisch en een nieuw gedeelte. In het oude centrum vindt u koloniale gebouwen en grote kathedralen, u kunt hier heerlijk ronddwalen! Vanuit Quito kunt u Mitad del Mundo ‘het midden van de wereld’ bezoeken. Hier staat alles in het teken van de Evenaar. U vindt er een monument en het museum Inti-ñan, waar u bijzondere proefjes kunt doen.

#5 Jungle

Ecuador kent een enorme diversiteit aan landschappen. Een van de meest bijzondere is wat ons betreft de dichtbegroeide jungle. De meeste lodges hier zijn alleen per boot bereikbaar. Tena is een van de plaatsen in de jungle van waaruit verschillende activiteiten te ondernemen zijn. Wat denkt u van een wandeling door het regenwoud, een kennismaking met een lokale Kichwa familie of een bezoek aan een dierenopvangcentrum? Geniet van de warme temperatuur, de geuren en de geluiden van de jungle in een heel ander stukje Ecuador!

#4 Vulkanen

De Cotopaxi is de bekendste vulkaan van Ecuador en nog altijd actief, waardoor hij niet altijd toegankelijk is. De Chimborazo is met zijn 6310 meter de hoogste vulkaan van het land en een prima alternatief voor een vulkanisch bezoekje. De Chimborazo is een zogenaamde dode vulkaan en voor de sportieve reiziger is het een heuse adrenalinekick om per mountainbike een afdaling te doen. Uiteraard kunt u ook gewoon te voet de vulkaan verkennen.

#3 Koloniaal Cuenca

De koloniale stad Cuenca wordt omringd door de toppen van het Andes gebergte en wordt door de Ecuadorianen zelf vaak genoemd als mooiste stad van het land. Ontdek waarom als u door de straten van het historische centrum wandelt. Niet voor niets is deze oude kern uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Breng zeker ook een bezoek aan een fabriek die Panamahoeden maakt. Ja, deze worden écht hier gemaakt! 

2 Indigena gemeenschappen

Marktdag is de beste gelegenheid om in contact te komen met de indigena’s van Ecuador. In Guamote bijvoorbeeld, is dat op donderdag. Vanuit de omliggende gemeenschappen hoog in het Andesgebergte komen duizenden indigena’s bij elkaar om hun goederen te kopen én te verkopen. Van handjeklap op de beestenmarkt tot exotische groenten en hoeden, alles wordt hier verhandeld. Een uitgelezen kans om prachtige foto’s te maken, maar vraag eerst even om toestemming!

#1 Galapagos Eilanden

De beroemdste natuurwonderen van Ecuador zijn natuurlijk de Galapagos Eilanden. Het bijzondere van deze duizend kilometer van Ecuador gelegen eilanden is dat ze nooit in contact zijn geweest met het vasteland.  Nergens ter wereld komen zoveel unieke dier- en plantensoorten voor. De dieren op de eilanden hebben nooit natuurlijke vijanden gekend en zijn daarom uitermate tam. U kunt ze gemakkelijk van dichtbij fotograferen. Een zeer bijzondere ervaring!

Rondreizen Midden & Zuid-Amerika

Op vakantie naar Midden & Zuid-Amerika? Alle rondreizen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika op een rijtje!

Naar het reisaanbod

Landinformatie Ecuador

Ecuador is een land vol contrasten dat u moet zien, ruiken, voelen en proeven. Van de hoge Andes tot aan de jungle en de kust, Ecuador zal u verrassen!

Lees meer over Ecuador

Reisaanbod Ecuador

Ga met ons mee op reis naar vulkanen, jungle en koloniale steden!

Naar het reisaanbod

Plaza de Armas in Cuzco, Peru

Top 10 - Hoogtepunten van Peru

Peru, het land van Machu Picchu, de Nazca-lijnen en de condors in de Colca Canyon. Maar wat is de top 10?

Naar de 10 hoogtepunten